Avto

PAL 2016: kako ocenjevali kandidate, kako določili najboljše

Vsaka kategorija ima svoja merila, pri vseh pa so pomembni stroški, upad vrednosti in s tem realna vrednost avtomobila za zahtevano ceno.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

14.04.2016 22:40
Čas branja: 2 min

Ocenjevanje avtomobilov kandidatov izbora Poslovni avto leta (PAL) se začne že s koncem prejš­njega izbora. Od takrat namreč dopolnjujemo seznam naslednjega izbora, razvrščamo avtomobile po kategorijah glede na velikost, tehniko in ceno ter zbiramo tehnične in druge podatke. Še zlasti podatki o tržni ceni, torej ceni z odštetimi rednimi popusti, ki jo dejansko plačajo kupci, se skozi leto pogosto spreminjajo. Večkrat se sicer spremeni le predstavitev ugodnosti, sama cena pa ne kaj dosti. Pozorni smo na to, da ne upoštevamo morebitnih izrednih akcij, ki v resnici veljajo le kratek čas. Če bi avto ocenili po teh cenah, to ne bi bilo pošteno ne do tekmecev ne do kupcev. Ob koncu izbora, teden ali dva pred izidom revije PAL, upoštevamo še zadnje spremembe, do katerih lahko pride med letom. Družba ALD Automotive, ki se ukvarja z upravljanjem voznih parkov, določi preostanek vrednosti, ki je odvisen od številnih dejavnikov, med letom pa se lahko spreminja zaradi različnih razlogov.

Stroške določa najem, ne cena avta

Kandidate najprej ocenimo po lastnostih, nato pa se vržemo v številke. Pri oceni stroškov vozila upoštevamo tako tržno ceno vozila kot ceno poslovnega najema, ki jo določi ALD Automotive. S tem podatkom laže presojamo dejanske stroške z avtomobilom, ki jih zgolj drobnoprodajna cena ne prikaže. Dogaja se, da nekatere avtomobilske znamke močno izgubljajo prav zaradi ocenjenih velikih upadov vrednosti.

Štiri kategorije, štirje zmagovalci

Avtomobile, ocenjene po teh merilih, razvrstimo v štiri kategorije, finaliste pa najdete na naslednjih straneh. Za svoje kandidate boste glasovali med 15. aprilom in 20. majem. Vaši glasovi bodo prispevali 50 odstotkov ocene v prvih treh kategorijah, v managerski pa tretjino. Preostali del ocene bosta prispevali žirija slovenskih menedžerjev in ekipa Financ. Vsi glasovi gredo v boben za bogate nagrade. Zmagovalce - tako avtomobile kot izžrebance - bomo razglasili 26. maja na slovesni sklepni prireditvi.

Kaj obsega mesečni najem kandidatov

Poslovni najem kandidatov PAL je izračunan za 36 mesecev in 90 tisoč prevoženih kilometrov. V tem času so v najem vključeni vsi stroški z avtomobilom, torej financiranje razlike med vrednostjo novega in rabljenega avtomobila med najemom, vsi stroški registracije, prispevkov in dajatev za motorna vozila za celotno obdobje najema, administrativni in manipulativni stroški - upravljanje voznega parka, pomoč in svetovanje pri prometni nesreči ali okvari, analiza vozil v najemu z namenom prilagajanja pogodbenih kilometrov dejansko prevoženim, vzdrževanje (redno in izredno) skupaj z vsem potrošnim materialom, dodaten komplet letnih in zimskih pnevmatik višjega razreda (znamke Goodyear, Michelin, Bridgestone ...), nadomestno vozilo kategorije A (volkswagen polo, renault clio, opel corsa ...) za kakršenkoli primer nevoznosti lastnega vozila, 24-urna pomoč na cesti (ALD Automotive European Road Assistance), zavarovanje (AO, AO+, polni kasko z enoodstotno odbitno franšizo, nezgodno zavarovanje potnikov, pravna zaščita, zavarovanje predmetov v avtomobilu do 1.250 evrov) ter stroški goriva, ki so izračunani na podlagi povprečne tovarniške porabe posameznih avtomobilov in aktualnih cen goriv.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Avto
35 nasvetov, kako do pravega avtomobila
Avto
AvtoMiloš Milač 35 nasvetov, kako do pravega avtomobila

Kakšnega sploh potrebujete, kako si izpogajati najboljšo ceno, kako je z elektriko in priključnimi hibridi in katere informacije morate pridobiti, da sestavite celotno stroškovno bilanco avtomobila

Moje finance
Razno
(video 1) Kako najhitreje in najceneje do službe 
Moje finance
RaznoAleš Novak (video 1) Kako najhitreje in najceneje do službe 

Gneča na poti do službe. In to vsak dan. To je moja najhujša mora. Zato sem preveril, kako najhitreje in seveda tudi najceneje v jutranji konici od doma do pisarne, kar je približno pet kilometrov. 

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Čas je za najboljše!
Avto
AvtoMiloš Milač Čas je za najboljše!

Teden tekmovalcev in zmagovalcev – objavljamo podroben PRIMA – primerjalni test kar 13 (!) avtomobilov B-razreda, v katerega je ekipa osmih medijev vložila veliko časa in truda. Vrstni red vas bo morda presenetil, vsaj nas je. Potem so tu finalisti PAL – 20 avtomobilov v štirih kategorijah, z opisi, cenami, podrobnostmi, čaka na vas, dragi bralci, da nam pomagate izbrati najboljše. To pa še ni vse, razburljiv teden je prinesel razkritje novega forda focusa, spremljali smo ga v Londonu, kopico novic iz Volkswagna in še marsikaj.

FINANCE
Avto
Službeni z največ vsebine za zahtevano ceno
Avto
AvtoMiloš Milač Službeni z največ vsebine za zahtevano ceno

Nikoli ni bilo drugače, verjamemo, da tudi v prihodnje ne bo. Naša kategorija službenih avtomobilov ponuja največ, kar kupec dobi za odšteti denar. Racionalnost se splača, še posebej danes, saj kandidati postajajo vse bolj sodobni.

FINANCE
Avto
Spopad 13 malih avtomobilov v velikem primerjalnem testu
Avto
AvtoMiloš Milač Spopad 13 malih avtomobilov v velikem primerjalnem testu 6

Veliki test PRIMA malčkov razreda B opozarja, kako dober je v resnici prodajni prvak renault clio, da cena ne pomeni nič, dokler ne preveriš opreme, in da japoncev iz ozadja še zdaleč ne gre spregledati

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)