Najmanjši volkswagnov križanec z veliko potenciala Najmanjši volkswagnov križanec z veliko potenciala T-cross je veliko več, kot le privzdignjen ter za tisočaka in pol dražji VW polo. Mladostnega videza, z veliko možnostmi individualizacije in prilagojen aktivnemu življenjskemu slogu navduši vse generacije, na majorških cestah pa je prepričal tudi za volanom.
Avtomobilski eksoti, ki so pridobili ali izgubili največ vrednosti Avtomobilski eksoti, ki so pridobili ali izgubili največ vrednosti V luči ženevskega avtosalona so pri JBR Capitalu pripravili lestvici ženevskih avtomobilov, ki so naložbo lastnikov oplemenitili ali pa precej osiromašili.
Evropa in Kitajska – (pre)veliko breme za ameriški Ford? Evropa in Kitajska – (pre)veliko breme za ameriški Ford? Ameriški Ford je lani, predvsem zaradi izgub v Evropi in na Kitajskem, zmanjšal dobiček pred davki za 37 odstotkov. Šef Forda si je kljub temu prislužil povišek.
Kazen zaradi dizelskih motorjev sklestila Audijev dobiček Kazen zaradi dizelskih motorjev sklestila Audijev dobiček Audijev operativni dobiček je lani upadel za 32,3 odstotka, na 3,53 milijarde evrov. Za levji delež zmanjšanja so krivi kazen münchenskega sodišča in drugi stroški, povezani z afero Dieselgate. Napovedi za 2019 so boljše.
Tesla razkrila model Y, evropske cene bodo krepko višje kot ameriške Tesla razkrila model Y, evropske cene bodo krepko višje kot ameriške Privzdignjena tesla model 3 – model Y med kupce prihaja konec leta 2020, osnovna različica pa leta 2021. Že zdaj pa je jasno, da bodo evropske cene zanjo od 20 do 26 odstotkov višje kot ameriške.

PAL 2016: kako ocenjevali kandidate, kako določili najboljše

Čas branja: 2 min
14.04.2016  22:40
Vsaka kategorija ima svoja merila, pri vseh pa so pomembni stroški, upad vrednosti in s tem realna vrednost avtomobila za zahtevano ceno.
PAL 2016: kako ocenjevali kandidate, kako določili najboljše

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
ALD Automotive dodaj
Goodyear dodaj
Michelin dodaj
Bridgestone dodaj

Ocenjevanje avtomobilov kandidatov izbora Poslovni avto leta (PAL) se začne že s koncem prejš­njega izbora. Od takrat namreč dopolnjujemo seznam naslednjega izbora, razvrščamo avtomobile po kategorijah glede na velikost, tehniko in ceno ter zbiramo tehnične in druge podatke. Še zlasti podatki o tržni ceni, torej ceni z odštetimi rednimi popusti, ki jo dejansko plačajo kupci, se skozi leto pogosto spreminjajo. Večkrat se sicer spremeni le predstavitev ugodnosti, sama cena pa ne kaj dosti. Pozorni smo na to, da ne upoštevamo morebitnih izrednih akcij, ki v resnici veljajo le kratek čas. Če bi avto ocenili po teh cenah, to ne bi bilo pošteno ne do tekmecev ne do kupcev. Ob koncu izbora, teden ali dva pred izidom revije PAL, upoštevamo še zadnje spremembe, do katerih lahko pride med letom. Družba ALD Automotive, ki se ukvarja z upravljanjem voznih parkov, določi preostanek vrednosti, ki je odvisen od številnih dejavnikov, med letom pa se lahko spreminja zaradi različnih razlogov.

Stroške določa najem, ne cena avta

Kandidate najprej ocenimo po lastnostih, nato pa se vržemo v številke. Pri oceni stroškov vozila upoštevamo tako tržno ceno vozila kot ceno poslovnega najema, ki jo določi ALD Automotive. S tem podatkom laže presojamo dejanske stroške z avtomobilom, ki jih zgolj drobnoprodajna cena ne prikaže. Dogaja se, da nekatere avtomobilske znamke močno izgubljajo prav zaradi ocenjenih velikih upadov vrednosti.

Štiri kategorije, štirje zmagovalci

Avtomobile, ocenjene po teh merilih, razvrstimo v štiri kategorije, finaliste pa najdete na naslednjih straneh. Za svoje kandidate boste glasovali med 15. aprilom in 20. majem. Vaši glasovi bodo prispevali 50 odstotkov ocene v prvih treh kategorijah, v managerski pa tretjino. Preostali del ocene bosta prispevali žirija slovenskih menedžerjev in ekipa Financ. Vsi glasovi gredo v boben za bogate nagrade. Zmagovalce - tako avtomobile kot izžrebance - bomo razglasili 26. maja na slovesni sklepni prireditvi.

Kaj obsega mesečni najem kandidatov

Poslovni najem kandidatov PAL je izračunan za 36 mesecev in 90 tisoč prevoženih kilometrov. V tem času so v najem vključeni vsi stroški z avtomobilom, torej financiranje razlike med vrednostjo novega in rabljenega avtomobila med najemom, vsi stroški registracije, prispevkov in dajatev za motorna vozila za celotno obdobje najema, administrativni in manipulativni stroški - upravljanje voznega parka, pomoč in svetovanje pri prometni nesreči ali okvari, analiza vozil v najemu z namenom prilagajanja pogodbenih kilometrov dejansko prevoženim, vzdrževanje (redno in izredno) skupaj z vsem potrošnim materialom, dodaten komplet letnih in zimskih pnevmatik višjega razreda (znamke Goodyear, Michelin, Bridgestone ...), nadomestno vozilo kategorije A (volkswagen polo, renault clio, opel corsa ...) za kakršenkoli primer nevoznosti lastnega vozila, 24-urna pomoč na cesti (ALD Automotive European Road Assistance), zavarovanje (AO, AO+, polni kasko z enoodstotno odbitno franšizo, nezgodno zavarovanje potnikov, pravna zaščita, zavarovanje predmetov v avtomobilu do 1.250 evrov) ter stroški goriva, ki so izračunani na podlagi povprečne tovarniške porabe posameznih avtomobilov in aktualnih cen goriv.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Nasveti
Nasveti 30 nasvetov, kako do pravega avtomobila 14

Kakšnega sploh potrebujete, kako si izpogajati najboljšo ceno in katere informacije morate pridobiti, da sestavite celotno stroškovno...

AVTO
Novice
Novice Kako boste v Ljubljani najemali električne avte projekta Avant2Go?

Za tri evre si boste lahko najeli smarta, ga odklenili s pametnim telefonom in ga pustili na drugem koncu Ljubljane

AVTO
PAL
PAL Kako smo jih ocenjevali, kako določili najboljše

Vsaka kategorija ima svoja merila, pri vseh pa so pomembni stroški, upad vrednosti in s tem realna vrednost avtomobila za zahtevano ceno.

AVTO
PAL
PAL Kako smo izbrali naše favorite, kateri pa so vaši?

Še teden dni lahko glasujete za najboljše med najboljšimi finalisti izbora poslovni avto leta in si priborite tablico, vikend paket,...

AVTO
Nasveti
Nasveti Kako pri avtu prihraniti tisočaka na leto 1

Redni povzročitelji poškodb na avtih so večinoma iste osebe; bolj odgovorno bodo ravnali le, če bodo sami plačali stroške manjših...

AVTO
Novice
Novice ''Rent a car'' družbe obljubljajo več reda in poštenosti 1

Družbe Avis-Budget, Enterprise, Europcar, Hertz in Sixt so v sodelovanju z evropsko komisijo sprejeli zaveze za preglednejše poslovanje

FINANCE
Članki
Članki Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?

So delnice Snapa dober mesec dni po začetku borzne kotacije privlačna naložba ali pač ne? Vprašali smo analitike

AVTO
Nasveti
Nasveti Intervju: v kakšne avte se splača vlagati

Martin Koessler, regionalni direktor upravljavca voznih parkov ALD Automotive v državah srednje in jugovzhodne Evrope