Najmanjši volkswagnov križanec z veliko potenciala Najmanjši volkswagnov križanec z veliko potenciala T-cross je veliko več, kot le privzdignjen ter za tisočaka in pol dražji VW polo. Mladostnega videza, z veliko možnostmi individualizacije in prilagojen aktivnemu življenjskemu slogu navduši vse generacije, na majorških cestah pa je prepričal tudi za volanom.
Avtomobilski eksoti, ki so pridobili ali izgubili največ vrednosti Avtomobilski eksoti, ki so pridobili ali izgubili največ vrednosti V luči ženevskega avtosalona so pri JBR Capitalu pripravili lestvici ženevskih avtomobilov, ki so naložbo lastnikov oplemenitili ali pa precej osiromašili.
Evropa in Kitajska – (pre)veliko breme za ameriški Ford? Evropa in Kitajska – (pre)veliko breme za ameriški Ford? Ameriški Ford je lani, predvsem zaradi izgub v Evropi in na Kitajskem, zmanjšal dobiček pred davki za 37 odstotkov. Šef Forda si je kljub temu prislužil povišek.
Kazen zaradi dizelskih motorjev sklestila Audijev dobiček Kazen zaradi dizelskih motorjev sklestila Audijev dobiček Audijev operativni dobiček je lani upadel za 32,3 odstotka, na 3,53 milijarde evrov. Za levji delež zmanjšanja so krivi kazen münchenskega sodišča in drugi stroški, povezani z afero Dieselgate. Napovedi za 2019 so boljše.
Tesla razkrila model Y, evropske cene bodo krepko višje kot ameriške Tesla razkrila model Y, evropske cene bodo krepko višje kot ameriške Privzdignjena tesla model 3 – model Y med kupce prihaja konec leta 2020, osnovna različica pa leta 2021. Že zdaj pa je jasno, da bodo evropske cene zanjo od 20 do 26 odstotkov višje kot ameriške.

Zagrebški avtosejem: odlično vzdušje kljub praznim denarnicam

Čas branja: 2 min
14.04.2016  08:04  Dopolnjeno: 14.04.2016 08:29
Za največ zanimanja med hitrimi avtomobili je poskrbel razstavni prostor Rimac Automobili.
Zagrebški avtosejem: odlično vzdušje kljub praznim denarnicam
V nedeljo se je po šestih dneh zaključil štirinajsti zagrebški avtosejem.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Audi dodaj
Mercedes-Benz dodaj
BMW dodaj
Lamborghini dodaj
Porsche dodaj

Na zagrebškem velesejmu je od 5. do 10. aprila potekal mednarodni salon avtomobilov, motornih koles, gospodarskih vozil in spremljevalne industrije - v hrvaško prestolnico se je vrnil po osmih letih premora. Na nekdaj največjem in najprestižnejšem salonu v tem delu Evrope se je letos na 70.000 kvadratnih metrih razstavnih površin predstavilo 440 razstavljavcev iz 33 držav.

20160409-201001

Najprej gneča, povsod: da parkiraš, da kupiš vstopnico, in da se prebijaš med vabljivo svetlečo pločevino. Za največ zanimanja med hitrimi avtomobili je poskrbel razstavni prostor Rimac Automobili. Kljub svoji izvozni usmerjenosti na tuja tržišča je domači javnosti s ponosom pokazal najekstremnejšo različico električnega super športnega avtomobila Rimac Concept_S. Da bi ga videli, smo si morali pomagati s komolci.

2016-04-09-20.49.23.1460583404.jpg.c.720px.jpg

Poleg Rimca je bilo veliko gneče tudi na razstavnih prostorih nemških proizvajalcev Audi, Mercedes-Benz in BMW. Prodajni svetovalec ene od omenjenih znamk je priznal, da so prodali malo avtov, a da sejem ni idealno mesto za prodajo, temveč za promocijo. Če stranka želi pravo izkušnjo nakupa avtomobila, meni, da je bolje obiskati prodajni salon in se pogovoriti ob kavi. Sejem ni najboljše mesto, kjer bi se lahko posvetili morebitnim strankam.

Avtomobilski sektor pod hudim pritiskom davčnega sistema

Avtomobilski sektor na Hrvaškem, kot je potožil eden izmed trgovcev, je pod hudim pritiskom davčnega sistema. Prodajalec nissanov je dejal, da so davki na vozila še višji kot v Sloveniji in da država že v začetnem koraku ubija posel. Glede na to, da so bili brez sejma 8 let, so letošnjega namenili spodbujanju povpraševanja in prebujanju trga. Podatke o številu prodanih vozil so trgovci zadržali zase; ker so prodajalci prejeli na desetine rezervacij, pa so nekateri kupci očitno čakali na takšno priložnost.

20160409-193714

Po poročanju nekaterih hrvaški internetnih portalov naj bi že prvi dan v Italijo prodali najdražji avtomobil sejma, Rimac Concept_S. Med znanimi imeni avtomobilov, ki so jih prodali v prvih dneh, so Lamborghini Huracan, Porsche, športni BMW M3 in Fordov Mustang. Kupca je dobil tudi prvi Bentleyev športni terenec Bentayga, katerega cena je blizu 300 tisoč evrov. Vsa razstavljena vozila so zaradi sejemskih popustov prodali pri Toyoti, Renaultu in Dacii, uspešen sejem pa so imeli tudi pri Mitsubishiju, Suzukiju, Peugeotu, Citroënu in Škodi. Avtomobile, ki po definiciji države segajo v kategorijo luksuza, pa je še vedno precej težko prodati.

Šibko gospodarstvo ni pokvarilo odličnega vzdušja

Prvi Zagreb Auto Show je bil organiziran leta 1992, rekorden pa je bil sejem iz leta 2008, katerega je obiskalo več kot 215 tisoč obiskovalcev. Letošnji se predvsem po številu razstavljavcev in obiskovalcev s predhodnim vseeno ne more primerjati. Po ogledu sejma sem dobil občutek, da sem med razstavnimi paviljoni katero od znamk spregledal. Kot se je izkazalo, se zaradi slabih prodajnih rezultatov zagrebškega avtomobilskega sejma niso udeležile avtomobilske družbe Fiat, Alfa Romeo, Jaguar, Land Rover, Lexus, Volvo, Honda in Subaru.

2016-04-09-20.32.45.1460584362.jpg

Gospodarska kriza iz leta 2008 je avtomobilsko industrijo precej zamajala. Kljub slabemu gospodarskemu stanju pa je zanimanje za avtomobile kot vedno veliko, vzdušje na sejmu pa odlično. Čeprav si večina obiskovalcev dragih avtomobilov ne more privoščiti, so izkoristili priložnost, da si od blizu ogledajo najnovejše dizajne, poglede pa so privabljale tudi hostese, ki na takšnem dogodku pač ne smejo manjkati. Po informacijah organizatorjev je dogodek obiskalo preko 141 tisoč obiskovalcev iz Hrvaške in sosednjih držav, kar je presenetilo tudi same organizatorje, ki so pričakovali okoli 120 tisoč ljudi. Če želite obiskati naslednji avtosejem v Zagrebu, boste imeli priložnost leta 2018.

2016-04-09-21.01.11.1460584032.jpg.e.720px.jpg

Sejem se ne more primerjati z največjimi svetovnimi saloni, vendar je bil odličen dogodek, ki je vsaj na kratko oživil avtomobilsko tržišče na Hrvaškem. V Sloveniji ga nimamo vse od devetdesetih let. Avtomobilski sejem je prometno popolnoma ohromil sosesko Novega Zagreba. Med vikendom je bilo na parkirišču velesejma skoraj nemogoče najti parkirno mesto. Če je odličen obisk dober pokazatelj razpoloženja potrošnikov, se avtomobilskim prodajalcem obeta dobro leto.

Foto: Uroš Božin


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Novice
Novice 1001 košček Ženeve v 10. dejanjih 7

Ženevski avtomobilski salon niso le avtomobili in lepa dekleta - je veliko več. Nedeljska reportaža v sliki in besedi

IZVOZNIKI
Novice
Novice Tu so prva vabila podjetjem za skupinske nastope na sejmih v Nemčiji, Franciji, Veliki Britaniji in na Nizozemskem

Javna agencija SPIRIT je objavila prvih devet vabil za udeležbo na skupinskih predstavitvah slovenskih podjetij na mednarodnih sejmih v...

IZVOZNIKI
Novice
Novice Za sejme v tujini je izvoznikom letos na voljo dvakrat več denarja kot lani

Za skupinske sejme je v agenciji SPIRIT na voljo 800 tisoč evrov

IZVOZNIKI
Novice
Novice To so skupinski sejemski nastopi, ki jih bo financiral SPIRIT 1

Na seznamu je 12 mednarodnih sejmov, od tega šest v Nemčiji

AVTO
Novice
Novice Konec marca se v Ljubljano vrača Avtomobilski salon

Pričakujejo od 80 do 100 tisoč obiskovalcev

FINANCE
Članki
Članki Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?

So delnice Snapa dober mesec dni po začetku borzne kotacije privlačna naložba ali pač ne? Vprašali smo analitike

IZVOZNIKI
Novice
Novice Sejmi so najučinkovitejša oblika promocije

Podjetnik naj se sejma najprej udeleži kot obiskovalec ter prouči sejem in konkurenco

SUBV
Članki
Članki Končno subvencije za udeležbo podjetij na sejmih v letu 2017

Do osem tisoč evrov lahko dobi podjetje, ki se je samostojno udeležilo sejma v tujini oziroma se ga še bo do 31. maja letos. Razpis, ki...