Najmanjši volkswagnov križanec z veliko potenciala Najmanjši volkswagnov križanec z veliko potenciala T-cross je veliko več, kot le privzdignjen ter za tisočaka in pol dražji VW polo. Mladostnega videza, z veliko možnostmi individualizacije in prilagojen aktivnemu življenjskemu slogu navduši vse generacije, na majorških cestah pa je prepričal tudi za volanom.
Avtomobilski eksoti, ki so pridobili ali izgubili največ vrednosti Avtomobilski eksoti, ki so pridobili ali izgubili največ vrednosti V luči ženevskega avtosalona so pri JBR Capitalu pripravili lestvici ženevskih avtomobilov, ki so naložbo lastnikov oplemenitili ali pa precej osiromašili.
Evropa in Kitajska – (pre)veliko breme za ameriški Ford? Evropa in Kitajska – (pre)veliko breme za ameriški Ford? Ameriški Ford je lani, predvsem zaradi izgub v Evropi in na Kitajskem, zmanjšal dobiček pred davki za 37 odstotkov. Šef Forda si je kljub temu prislužil povišek.
Kazen zaradi dizelskih motorjev sklestila Audijev dobiček Kazen zaradi dizelskih motorjev sklestila Audijev dobiček Audijev operativni dobiček je lani upadel za 32,3 odstotka, na 3,53 milijarde evrov. Za levji delež zmanjšanja so krivi kazen münchenskega sodišča in drugi stroški, povezani z afero Dieselgate. Napovedi za 2019 so boljše.
Tesla razkrila model Y, evropske cene bodo krepko višje kot ameriške Tesla razkrila model Y, evropske cene bodo krepko višje kot ameriške Privzdignjena tesla model 3 – model Y med kupce prihaja konec leta 2020, osnovna različica pa leta 2021. Že zdaj pa je jasno, da bodo evropske cene zanjo od 20 do 26 odstotkov višje kot ameriške.

Zakaj Teslov model 3 tako zažiga

Čas branja: 2 min
06.04.2016  22:30  Dopolnjeno: 06.04.2016 23:19
Le v nekaj dneh so v ameriškem proizvajalcu električnih avtomobilov Tesla Motors prejeli več kot 300 tisoč naročil za model 3. Evforija je primerljiva s tisto, ko je Apple predstavil novi iphone.
Zakaj Teslov  model 3  tako zažiga

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Jessica Caldwell dodaj
Elon Musk dodaj
Ford dodaj
Tesla Motors dodaj
BMW dodaj

Velikansko zanimanje javnosti, nešteti tviti in vroče debate, predvsem pa nepregledna vrsta ljudi pred prodajnimi saloni po vsem svetu so stvari kot ob začetku prodaje novega Applovega mobilnika za nekaj sto evrov. Kdo bi si mislil, da lahko podobno evforijo sproži - avto. Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla je postal statusni simbol, pred dobrim tednom pa še dosegljiv širšim množicam s cenejšim modelom 3. Očitno je bila odločitev pravilna, saj so v zgolj 24 urah prejeli 115 tisoč naročil, kar je skoraj trikrat toliko, kolikor so naredili avtomobilov v vsem prejšnjem letu. In to kljub temu, da avta še nihče ni videl. Takšno zanimanje za novi model je za avtomobilsko industrijo nekaj novega.

Vrste v Avstraliji in Avstriji

Jessica Caldwell z avtomobilskega portala Edmunds.com je povzela dogajanje: »To je prvič, da ljudje v vrstah čakajo za oddajo naročila za avtomobil, ki še več kot leto dni ne bo na voljo.« Dolge vrste so se zaradi časovne razlike najprej vile pred poslovalnicami Tesle Motors v Avstraliji, vplačila v vrednosti tisoč dolarjev oziroma 878 evrov ali več pa so sprejemali tudi v Gradcu, kjer je Sloveniji najbližji Teslov uradni prodajni salon.

Posel za skoraj deset milijard evrov

»Obljubim vam, da ne boste razočarani!« je ob tem sledilcem prek Twitterja zapisal Teslov prvi mož Elon Musk. Osnovno ceno za model 3 so v Tesli postavili pri 35 tisoč dolarjih oziroma okoli 33 tisoč evrih, kar je zgolj polovica tistega, kar zahtevajo za modela S in X, s subvencijami pa se bo cena ponekod dodatno znižala. Znesek za povprečnega Američana sicer ni tako visok, saj je v ZDA najbolj prodajan velikanski terenski poltovornjak ford F-150 s ceno okoli 30 tisoč evrov.

Evforija nad zdaj dostopnim statusnim simbolom se v prihodnjih dneh po razkritju ni polegla, ampak dobila nov zagon, število naročil pa je kmalu preseglo neverjetnih 300 tisoč. Upoštevaje zgolj vplačane akontacije - ob odstopu od naročila jih vrnejo v celoti - je Tesla Motors zbral 300 milijonov evrov, celotna vrednost vplačanih avtomobilov pa je dosegla skoraj deset milijard evrov. Dogajanje je nagradila tudi borza, vrednost Teslovih delnic se je ob prvem navalu naročil okrepila za več kot sedem odstotkov.

Kakšen je pravzaprav model 3

Model 3 je električna limuzina za pet ljudi, a le s štirimi vrati, z dimenzijami audija A4, BMW serije 3 in mercedesa C, ki je oblikovno zmes modelov S in X. Tudi najnovejši tesla je ohranil zasnovo dveh prtljažnih prostorov, osrednji element vozila v notranjosti je velik in vodoravno postavljen zaslon na dotik, na voljo pa bo tudi sistem samodejne vožnje sklopa autopilot. Za udobje so poskrbeli s pomikom prednje vrste sedežev naprej, v avtu pa bo dovolj prostora za prevoz daljših predmetov, kot je denimo jadralna deska. V poplavi raznih električnih modelov, ki z enim polnjenjem prevozijo dobrih sto kilometrov, model 3 s polno baterijo obljublja doseg okoli 350 kilometrov, ima pa tudi dobre zmogljivosti.

Hiter, neslišen in prijazen do okolja

Z mesta do sto kilometrov na uro bo že osnovni model pospešil v šestih sekundah, najmočnejši pa ponuja zmogljivosti na ravni BMW M3. Po mestu, odprtih cestah in avtocestah se bo zaradi električnega pogona premikal povsem neslišno in brez škodljivih izpustov. Na prvem mestu bo varnost, model 3 naj bi na tem področju prejel najvišje ocene. Model 3 bo možno polniti na Teslovih hitrih polnilnicah, izdelovali ga bodo v ameriškem Freemontu, baterije pa v novi Gigatovarni. Musk je sporočil, da se bo proizvodnja začela konec leta 2017, že osnovni model brez nekaterih dodatkov pa naj bi bil izjemen. Musk je model 3 sicer opisal kot zadnji korak v velikem načrtu - avtomobil za množice po dostopni ceni. Z njim naj bi dosegli tudi levji delež načrta o letni proizvodnji 500 tisoč avtomobilov do leta 2020.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Novice
Novice Tesla je novi model 3 na trg uvedel prek družabnih omrežij in,... uspel! 8

Tesla avtomobile prodaja podobno kot Apple telefone - čaka se v vrsti

AVTO
Novice
Novice Tesla model 3 ima že 400 tisoč naročil! 9

Pravi izziv bo izpolnitev mase naročil, nekateri kupci bodo na avtomobile čakali celo do 2020,...

AVTO
Novice
Novice Še nerazkriti tesla 3 že povzročil dolge čakalne vrste 5

Začetna cena bo 35 tisoč dolarjev, doseg s polno baterijo pa okoli 300 kilometrov. Za tisočaka se lahko že danes postavite v čakalno...

AVTO
Novice
Novice (video) Tesla model S na Norveškem zgorela pri polnjenju 7

Na Norveškem se je ob polnjenju na hitri polnilnici nenadoma vnela tesla model S, to ni prvi vžig tega električnega avtomobila

AVTO
Novice
Novice E. Musk ima novo vizijo in obljublja revolucijo 5

Načrtuje širitev iz osebnih na tovorna vozila, izboljšanje sistema avtopilotov, nekakšno samooskrbo z elektriko ter vključitev v...

AVTO
Novosti
Novosti Tesla model X bo stresel konkurenco, v Evropi bo stal 74 tisoč evrov 24

Tesla model X prihaja z inovativnimi galebjimi vrati, sedmimi sedeži in za pet tisočakov višjo ceno kot model S

AVTO
Novice
Novice Tesla: s klikom na spletno povezavo do skoraj avtonomne vožnje 27

Lastniki prek 60 tisoč teslovih modelov S si lahko s klikom na posebni spletni povezavi prikličejo nove funkcije, ki so vse bližje...