Avto

Porsche z vsakim avtom povprečno zasluži 15.814 evrov

Nemški Porsche je že peto leto zapored zaključil z rekordnimi rezultati; lani je prodal 225 tisoč vozil, zaslužil 3,4 milijarde evrov in dosegel 16 odstotno dobičkonosnost prihodkov

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

15.03.2016 00:01
Čas branja: 1 min
Porsche z vsakim avtom povprečno zasluži 15.814 evrov
Sanjske številke za Stuttgartski Porsche, rast prihodkov, dobička in dobičkonosnosti prihodkov.

Nemški Porsche posluje odlično, kljub škandalu s sporno programsko opremo, ki so jo lani zakuhali njegovi večinski lastniki - Skupina Volkswagen. Nemški proizvajalec športnih in prestižnih avtomobilov je namreč že peto leto zapored dosegel rekordne rezultate, lani pa je zrasel v prihodkih, dobičku in dobičkonosnosti prihodkov, kljub uvedbi cenejšega modela macan.

Prodaja Porscheja je lani poskočila za 19 odstotkov na 225.121 vozil, največ pa je k rasti prispeval novi srednjerazredni športni terenec macan, ki je našel kar 80 tisoč kupcev in si v Porscheju odrezal več kot tretjinski delež.

Porsche-Macan-2015-1600x1200-wallpaper-0c.1429770870.jpg.n.960px.jpg
Lanska uspešnica je srednjerazredni športni terenec macan, našel je kar 80 tisoč kupcev in si odrezal 35,5 odstotni delež v Porscheju.

Azijski trg je bil za proizvajalca najpomembnejši, saj se je na tem delu sveta za nakup porscheja odločilo 87.658 kupcev, 20 odstotkov več kot leta 2014. Sledila sta Evropa s 24 odstotno rastjo in 75.354 avtomobili in ZDA z 51.756 avtomobili in desetodstotno rastjo.

Prihodki Porscheja so lani poskočili za 25 odstotkov na 21,5 milijarde evrov, v enakem odstotku pa se je povečal tudi operativni dobiček, ki je dosegel 3,4 milijarde evrov. To pomeni da je Porsche na avto zaslužil dobrih 15.800 evrov, čeprav je prodajna cena povprečnega porsheja nižja od 96 tisoč evrov. Še najmanj je zraslo število zaposlenih, za devet odstotkov na slabih 25 tisoč.

Meschke-Lutz.1457964135.jpg.s.960px.jpg

Nemška znamka je tudi leto 2016 začela odlično, s prodajo 35 tisoč avtomobilov v prvih dveh mesecih in 14 odstotno rastjo glede na enako obdobje lani. Kljub dobrih obetom pa je vršilec dolžnosti predsednika uprave in član uprave zadolžen za finance in informacijske tehnologije v Porscheju, Lutz Meschke opozoril na pretirana pričakovanja delničarjev. "Računati moramo na milijardne investicije v popolnoma električni Porsche e-mission, ki odpira novo smer v Porscheju. Investicije v ta model pa se bodo pričele vračati šele konec desetletja, ko bo avto zapeljal na trg. V letu 2016 zato pričakujem le rahlo rast prihodkov in dobiček na ravni lanskega leta.«

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Zaposlenim v Porscheju več kot devet tisoč evrov nagrade
Avto
AvtoUroš Božin Zaposlenim v Porscheju več kot devet tisoč evrov nagrade 5

Okoli 23 tisoč zaposlenim bo Porsche za odlično poslovanje izplačal 9.656 evrov nagrade

FINANCE
Avto
Okušanje vrhunske tehnike, po kateri se cedijo sline
Avto
AvtoMatej Kačič Okušanje vrhunske tehnike, po kateri se cedijo sline

Kateri avto želiš voziti? Na to vprašanje bo večina dečkov odgovorila kratko in jedrnato: »Porscheja!« Ob omembi imena nemškega proizvajalca športnih avtomobilov se bodo oči zasvetile tudi deklicam.

FINANCE
Članki
Kako je Porsche z električnimi modeli izzval Teslo
PRO
Članki
ČlankiFinance PRO Kako je Porsche z električnimi modeli izzval Teslo (PRO)

Prihodnost bo električna, pravijo pri Porscheju, njihova rdeča nit pa sta električni športnik in električni športni terenec, s katerima so izzvali celo Teslo.

FINANCE
Avto
Porsche izdal in razprodal obveznice v vrednosti 280 milijonov evrov
Avto
AvtoMiloš Milač Porsche izdal in razprodal obveznice v vrednosti 280 milijonov evrov

Posojilo v obliki zadolžnice je dobilo več kot 50 institucionalnih vlagateljev

Prihodnost mobilnosti
Kako je Porsche z električnimi modeli izzval Teslo
PRO
Prihodnost mobilnostiFinance PRO Kako je Porsche z električnimi modeli izzval Teslo (PRO)

Prihodnost bo električna, pravijo pri Porscheju, njihova rdeča nit pa sta električni športnik in električni športni terenec, s katerima so izzvali celo Teslo.

FINANCE
Avto
Porsche prihodnosti – mission-E cross turismo s 600 električnimi konji
Avto
AvtoMiloš Milač Porsche prihodnosti – mission-E cross turismo s 600 električnimi konji 3

Porsche je v Ženevi predstavil nadaljevanje električne zgodbe – koncept mission-E cross turismo je primer športnega in uporabnega avtomobila prihodnosti z izključno električnim pogonom

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)