Avto

Vrača se Francoz, ki je v 70. letih premagoval porscheje

Alpine bo Renaultova vstopnica v višji cenovni razred, kjer trenutno nima ponudbe

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

18.02.2016 00:00
Čas branja: 2 min

Citroën ima DS, Peugeot je imel RCZ, Renault pa ima le Renault Sport. Drži, vsaj ta hip. V prvem primeru gre za francoske znamke, ki vabijo množice. V drugem pa za imena, ki pomenijo njihov ponos in manjše serije. A Renault z renault sport modeli še ni rekel zadnje besede, prihodnje leto bo namreč obudil znamko Alpine, ki je v 70. letih preteklega stoletja zmagovala na relijih in premagovala tudi slovite Porscheje. Prvi serijski avto napoveduje alpine vision concept, majhen in lahek športni kupe z močnim turbo motorjem in zmogljivostmi porscheja 911 carrere.

Jean Redele, Alpine
Ime Alpine sem za svoje podjetje izbral, ker mi ta pridevnik pomeni poosebljenje užitka v vožnji po gorskih cestah. Najbolj sem se zabaval, ko sem se s svojim 4CV s petstopenjskim menjalnikom vozil čez Alpe. Ta strasten užitek v vožnji se mi je zdel ključen del izkušnje, kakršno mora kupcem zagotoviti avtomobil, ki sem ga hotel izdelati. Alpine je ime, ki zveni lepo, hkrati pa ima tudi simboličen pomen." Jean Rédélé, ustanovitelj podjetja Alpine.

Renault bo znamko Alpine obudil prihodnje leto. Prvi serijski model po letu 1995 pa oznanja alpine vision concept, ki bo predstavljen na avtosalonu Ženevi v začetku marca letos. Po besedah direktorja oblikovanja Alpine Antonyja Villaina alpine vision izpolnjuje vse zahteve za moderen in ekskluziven športni avtomobil z značko Alpine. Je mešanica v tekmovanjih uspešno prekaljenega športnega značaja, strokovnega znanja in izkušenj ter posebnega francoskega pridiha, ki ga je najti v vsakem detajlu. Obenem nagovarja tako navdušence kot estete, okoli 80 odstotkov njenega oblikovanja pa bo vidnega pri prvem serijskem modelu prihodnje leto.

00096621
Kupejevska oblika, ki povzema obline daljnih prednikov, zadnji pogon in lahka gradnja so značilnosti koncepta alpine vision.

Uradno je o novincu znan še podatek o pospešku do stotice, ki bo krajši od 4,5 sekund. Neuradno pa naj bi zadnja kolesa poganjal 1,8 litrski turbo motor z 250 konjskimi močmi (184 kilovati), stal pa naj bi med 40 in 50 tisoč evri. Neposredna tekmeca nove alpine bosta porsche cayman in audi TT. Ključni del zasnove novega športnega avtomobila, bo lahka gradnja, lahko pričakujemo glede na filozofijo znamke. Predsednik uprave Renaulta Carlos Ghosn pa je ob razkritju koncepta poudaril, da novi alpine uteleša dirkaško slavo.

Športnik bo nastajal v svojem rodnem mestu - francoskem Dieppu. Renault napoveduje letno proizvodnjo do tri tisoč avtomobilov. Po napovedi analitske hiše IHS Automotive pa bo znamka leta 2018 izdelala okoli 1.800 vozil.

»Kako naprej še ni znano, a imamo na široko odprta vrata,« je vizijo znamke komentiral član uprave Renaulta Thierry Bollore. Pod znamko Alpine lahko v prihodnosti pričakujemo tudi hibride ali SUV višjega cenovnega razreda. Gre za del trga, kjer Renault ne nastopa. Dobro pa pokrova množični in nizkocenovni del trga z znamkama Renault in Dacia.

alpine-a106-1.1455713270.jpg.s.960px.jpg
Alpine A106 je bil prvi serijski avto te znamke, zasnovan na osnovi renaultove tehnike. Renault je leta 1973 postal lastnik Alpine.

Znamko je ustvaril dirkaški navdušenec

Znamko Alpine je ustanovil Francoz Jean Redele, kmalu po tem ko je za volanom predelanega Renaulta 4CV osvojil mnogo športnih zmag. Prepričan je bil, da na trgu obstaja prostor za avtomobil z inovativno zasnovo, privlačno oblikovano lahko karoserijo, v katero bi bili vgrajeni cenovno konkurenčni mehanski in pogonski deli iz serijskih avtomobilov. Te lastnosti opisujejo tudi prvo serijsko alpino A106 in rojstvo znamke leta 1955 v francoskem Dieppu. Redele je obenem uspel prodati nekaj licenčnih pogodb, alpinine avtomobile so izdelovali tudi v Braziliji, Kanadi, Avstraliji in v Bolgariji, in tako dodatno zaslužiti. Od leta 1955 do 1995 je Alpine izdelala in prodala 30.000 športnih avtomobilov, leta 1973 pa je znamko kupil francoski Renault. Zgodba pa je pričela oživljati pred tremi leti s konceptom A110-50, ki je oznanil 50. obletnico originalnega modela A110.

00096624

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Manager
Alpina v Ukrajini odprla prvo franšizno trgovino
IZVOZNIKI
Novice
Alpina odprla prvo franšizno trgovino v Ukrajini
FINANCE
Manager
(intervju) Bojan Gantar, Alpina: Ši je rekel, da mora 300 milijonov Kitajcev smučati. To bomo poskušali izkoristiti.
Manager
ManagerLojze Javornik (intervju) Bojan Gantar, Alpina: Ši je rekel, da mora 300 milijonov Kitajcev smučati. To bomo poskušali izkoristiti.

V žirovski tovarni obutve imajo več kot 35 razvojnih projektov. Njen direktor Bojan Gantar, ki Alpino vodi dve leti, pojasnjuje, kako podjetje pelje iz izgub in kako nameravajo rasti. Pri tem jim gredo na roko letošnja dolga zima in prihodnje olimpijske igre na Kitajskem.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Manager
Blagovna znamka Peko pristala v rokah Alpine
IZVOZNIKI
Novice
Alpina z znamko Peko na sejmu v Milanu
Izvozniki.si
NoviceRedakcija Izvozniki.si Alpina z znamko Peko na sejmu v Milanu
FINANCE
Avto
Izjemen koncept in motorni prepih v Renaultu
Avto
AvtoMiloš Milač Izjemen koncept in motorni prepih v Renaultu

Francoski Renault je v Ženevi v ospredje postavil koncept EZ-GO, ki predstavlja nove ideje prihodnje mobilnosti. Novi so še trije motorji, električni v zoeju ter 1,3- in 1,8-litrski turbobencinar.