Avto

Hondina legenda razkrita v Trzinu

Na slovenski trg se je po 12-letih vrnila hondina legenda africa twin,...

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

04.02.2016 19:10
Čas branja: 2 min

Slovenski distributer hondinih motociklov, družba Moto Center AS Domžale, je predstavila na novo upodobljeno enduro legendo - CRF1000L africa twin

Pretekli petek je v salonu motociklov v Trzinu grmelo v ritmu disko glasbe, ki je pospremila prihod prvih štirih hond CRF1000L africa twin na slovenski trg. Legenda se je mudila celih 12 let, za toliko časa je namreč Honda pozabila na legendarni potovalno/avanturistični veliki enduro. Z novincem pa se je vrnila na nekoliko pozabljeno področje robustnih enduro potovalnikov.

Ključni podatki o hondi CRF1000L africa twin: poganja jo litrski vrstni dvovaljnik s 70 kilovati, ima 208 kilogramov suhe mase, nastavljivo vzmetenje, doplačljiv dvosklopčni menjalnik in ceno od 13.490 evrov.

honda africa twin
Foto: Miloš Milač

Novo africo twin s predhodnico družijo ime in bogata zgodovina, tudi oblikovne poteze ki ne skrivajo sorodnosti. S tehničnega vidika pa je CRF1000 L povsem nov motocikel. Slok in lahek motocikel je po obljubah Hondinih inženirjev prava dvoživka, ki z asfalta z lahkoto zapelje tudi na težja brezpotja, tako kot je to znala njena predhodnica, ki je bila leta 1989 le tri kilograme lažja in precej šibkejša.

honda africa twin
Foto: Miloš Milač

Lahko bi rekli, da je novinka pričakovana z več vidikov. Prednji del je denimo nezgrešljiv, saj z dvojnim žarometom posnema predhodnice. Nad njim je skoraj navpičen po višini nastavljiv vetribran, merilniki pa so v duhu časa digitalni. Par žarometov sedaj ni več okrogel, ampak je bolj ovalne oblike. Pod razmeroma skromnim oklepom so dobro vidne polno nastavljive Showine vilice, strešica pa prekriva 21 palčno prednje kolo s pnevmatiko širine 90/90, zadnje mer 150/70 pa ima 18 palcev. Dvojni plavajoči zavorni disk ima premer 310 milimetrov, vanj grize štiritbatna čeljust, v zadnji 256-milimetrski disk pa dvobatna.

Motoristi bodo na terenu hvaležni za okretnost, sistem HSTC s tremi programi odzivnosti motorja in sistema ABS, ki je na zadnjem kolesu tudi popolnoma izklopljiv. Velike razdalje, na terenu ali asfaltu, pa bo omogočila 18,8 litrska posoda za gorivo in tovarniško obljubljena žeja dvovaljnika pod petimi litri na sto kilometrov.

honda africa twin
Foto: Miloš Milač

Motocikel je zgrajen okoli lahkega cevnega okvirja, ki skriva litrski vrtsni dvovaljnik s 70 kilovati (95 konjskimi močmi) in 98 newtonmetri navora. Moči je sicer nekaj manj kot pri yamahi XTZ 1200 supertenere in BMW R 1200 GS adventure, a po zapisu hondinih inženirjev stroj ponuja dovolj sape na asfaltu in izrazito prožnost in prijaznost ter uporabnost tudi na terenu. Poraba pod petimi litri in 18,8 litrska posoda za gorivo omogoča 400 kilometrski doseg med polnjenji. Doplačljiv sistem HSTC (Honda selectable torque control) omogoča tri programe odzivnosti motorja in delovanja sistema ABS, tega je moč na zadnjem kolesu (za potrebe terenske vožnje) tudi izključiti.

Spodnji del okvirja je prekrit z aluminijastim ščitnikom, oddaljenost od tal pa je obetavnih 25 centimetrov, kar africi omogoča več terenske robustnosti, kot smo jo navajeni od sodobnih potovalnih enduro motociklov. Sedež si bodo vozniki lahko nastavljali med 850 in 870 milimetri višine.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
Avto
Neomejeno uporabna umazanka
Avto
AvtoGorazd Suhadolnik Neomejeno uporabna umazanka 4

Honda CRF1000L africa twin očara z uravnoteženostjo med cestno in terensko rabo in premišljeno uporabno tehnologijo.

FINANCE
Avto
Nenavadna honda, ki te prime in pošteno ''drži''
Avto
AvtoJanez Kovačič Nenavadna honda, ki te prime in pošteno ''drži''

Honda civic grand ponuja kar samosvojo karoserijsko obleko, toda kombinacija motorja, menjalnika in podvozja ustvarja avto precej uživaških občutkov

FINANCE
Okolje & energija
E-honde izbirajo, s kakšno elektriko se polnijo
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar E-honde izbirajo, s kakšno elektriko se polnijo 1

Honda je v Kaliforniji uvedla pilotni program, ki izbira, kdaj se bodo polnile električne Honde fit, in se izogiba elektriki iz elektrarn na fosilna goriva.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
Prostorna in presenečenj polna japonka, ki se požvižga na dizle
Avto
AvtoUroš Božin Prostorna in presenečenj polna japonka, ki se požvižga na dizle 2

Hondin SUV izpopolnjuje uspešno formulo udobnega, prostornega in vsestranskega avtomobila, ki se mu kupci zadnja leta težko uprejo.

FINANCE
Okolje & energija
Honda: litij ionske baterije bi lahko zamenjali z fluorid ionskimi
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Honda: litij ionske baterije bi lahko zamenjali z fluorid ionskimi 38

Kalifornijski inštitut Caltech, Nasin laboratorij JPL in Honda so predstavili novo tehnologijo, ki je po zagotovilih avtorjev boljša od litij ionske.

FINANCE
Avto
Po poteh stare slave
Avto
AvtoMatej Kačič Po poteh stare slave

Nova honda civic prerašča meje kompaktnega razreda, ponuja sodobna turbomotorja in ugodno ceno od 18 tisoč evrov.

FINANCE
Avto
Dvoboj s presenetljivim izidom: dizelski BMW 520d proti hibridnemu 530e
Avto
AvtoMiloš Milač Dvoboj s presenetljivim izidom: dizelski BMW 520d proti hibridnemu 530e 8

BMW za priključni hibrid z več moči in uglajenosti zahteva enako ceno kot za dizelski 520d. Navade so železna srajca, Slovenci skoraj brez izjeme izberemo dizla.