Avto

Lani v Evropi prodanih skoraj sto tisoč električnih avtov, trg vodi Renault

V Evropi smo lani kupili skoraj sto tisoč novih električnih avtov, v Sloveniji 144, na obeh trgih je vodilna znamka Renault.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

27.01.2016 01:51
Dopolnjeno: 27.01.2016 10:40
Čas branja: 2 min
Lani v Evropi prodanih skoraj sto tisoč električnih avtov, trg vodi Renault
Renault zoe je najbolje prodajan električni avtov Evropi in tudi v Sloveniji. Pri nas se jih vozi 41, v Evropi že prek 30 tisoč.

V Evropi je bil lani prodanih 97.687 električnih avtov, kar je skoraj polovico več kot predlani. Karavano vodi Renault s skoraj četrtinskim deležom.

Renault Nissan izdelal že četrt milijona električnih avtov

Francoski Renault je v električno dobo vstopil samozavestno in predrzno, s (pre)visokimi cilji in vložkom višjim od pet milijard evrov. Do leta 2015 je želel proizvajalec izdelati pol milijona električnih avtov. Cilj je bil nedosegljiv, vseeno pa je Renault junija lani dosegel pomemben mejnik - do tega datuma je izdelal četrt milijona električnih avtomobilov znamk zveze Renault in Nissan (levji delež si je odrezal nissan leaf s 185 tisoč avtomobili).

Renault zoe na prestolu pri nas in v Evropi

V Evropi in v Sloveniji pa je slavila znamka Renault. V Evropi so Francozi lani našli kupce za 23.086 električnih avtomobilov, kar je zadoščalo za 23,6 odstotni tržni delež, prodaja pa je v primerjavi z letom 2014 poskočila za 49 odstotkov. Levji delež prodaje si je odrezal model zoe, s 18.453 primerki je bil najbolje prodajan električni avto v Evropi (več kot polovico kupcev je našel v Franciji, kupce pa je med drugim prepričala tudi lani uvedena davčna spodnuba).

P3090052-1.1426790039.jpg.o.600px.jpg
Kia soul EV (levo) je lani v Nemčiji v prodaji premagala celo domačina BMW i3 in druge tekmece. Kako sta se odrezala v naši primerjavi

Sledita mu kangoo in twizy s slovenskim srcem

Po številkah mu je znotraj družine sledil dostavnik kangoo Z.E. s 4.325 prodanimi vozili. Od leta 2010 do lani je Renault prodal že skoraj 63 tisoč električnih avtov, v tem obdobju je bil pri tej znamki drugi najbolj priljubljen lahki štirikolesnih s slovenskim motorjem twizy (uradno se ne uvršča med osebne avte), ki je našel prek 16 tisoč kupcev.

V svetu je lani največ avtov prodala Tesla Motors, model S je našel 50.366 kupcev, sledijo mu nissan leaf z okoli 40 tisoč vozili, renault zoe in BMW i3.

Nemci raje kot po BMW i3 posegajo po Kii soul

Kako so se v Evropi uvrstile druge znamke, še ni znano. V posameznih državah pa je priljubljenost električnih avtov zelo različna, denimo v Nemčiji je lani trdno prvo mesto osvojila kia soul s 3.839 prodanimi avtomobili, drugouvrščeni BMW i3 jih je našel nekaj čez 2.200, pa še to delno z bencinskim podaljševalnikom dosega.

Največji evropski trg je Norveška, tam slavi e-golf

V Evropi je šlo dobro tudi drugim znamkam, saj se je prodaja vseh električnih vozil lani povečala za 47,8 odstotka na 97.687, torej je rasla s podobno dinamiko kot pri vodilnem Renaultu. Glavnino so si odrezali štirje največji trgi - Norveška, Francija, Nemčija in Velika Britanija. Na Norveškem prodajo električnih avtov, ta je lani dosegla okoli 25 tisoč vozil, ženejo predvsem visoke davčne olajšave, ki ceno avtov znižajo za 25 odstotkov, že močno prilagojena infrastruktura in druge prednosti. Najuspešnejši model je bil volkswagen e-golf, lani je prepričal 8.943 Norvežanov, z velikim zaostankom sledita tesla model S in nissan leaf.

Slovenci smo jih začeli resneje kupovati šele lani

V Sloveniji je bilo lani prodanih oziroma registriranih 144 električnih avtov, kar je daleč najboljše leto doslej, saj je v našem voznem parku 245 avtov s tovrstnim pogonom. Najbolj priljubljen je bil zoe, ki je prepričal 38 Slovencev. BMW i3 in nissan sta zapeljala v 28 oziroma 15 slovenskih garaž, tesla model S pa v osem.

O električnih avtih je z nami leta 2008 spregovoril tudi Guy Fournier, profesor na Univerzi Pforzheim in poznavalec avto panoge. Preverite, katere njegove napovedi so se uresničile.

Kaj je leta 2010 od takratne gospodarske ministrice Radićeve pričakoval podpredsednik Renaulta. Njegova pričakovanja so bila podobna kot pri Denisu Le Votu, prav tako podpredsedniku Renaulta, ki je Slovenijo obiskal lani.

Kako so leta 2011 slovenski trg električnih avtov ocenjevali distributerji.

Foto: Miloš Milač

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Čas je za najboljše avtomobile na svetu
Avto
AvtoMiloš Milač Čas je za najboljše avtomobile na svetu 2

Do konca tedna bomo glasovali za svetovni avto leta v petih kategorijah, letos izbiramo med 62 avtomobili, vse več je evropskih znamk, denimo Renault, Peugeot in Citroën

FINANCE
Avto
Poplava novih modelov na trgu, idealen golf in mercedes za ceno stanovanja v Ljubljani
Avto
AvtoMiloš Milač Poplava novih modelov na trgu, idealen golf in mercedes za ceno stanovanja v Ljubljani

Teden je prinesel kopico novih modelov, ki so pripeljalli na slovenski trg. Zapeljali smo se z mitsubishijem eclipse crossom, kio stinger, hyundaiem i30 fastbackom, renaultom koleosom, nissanom x-trailom pred prenovo in po njej, z izjemno varčno toyoto prius plug-in hybrid in nissanom qashqaiem. Razkrivamo še finaliste svetovnega avta leta in zmagovalca slovenskega.

FINANCE
Avto
Vrhunski mojstri, ki krojijo svetovno avtomobilsko industrijo
Avto
AvtoMatej Kačič Vrhunski mojstri, ki krojijo svetovno avtomobilsko industrijo 2

Štiri velika imena, brez katerih si danes ne moremo predstavljati sodobnega avtomobilizma.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Skandinavska zima, pametni mercedes A, nakupne navade Slovencev in slovo BMW M3
Avto
AvtoMiloš Milač Skandinavska zima, pametni mercedes A, nakupne navade Slovencev in slovo BMW M3

Zimskim razmeram primerno smo se zapodili na sneg, z mitsubishijem eclipsom crossom po zaledenelem poligonu Norveške, z Opli (reportaža čez vikend) pa v Lungau blizu Salzburga. Janez je bil na razkritju novega mercedesa A, Matej pa je spoznaval novi subaru XV. Predženevska vročica razkriva prve novosti, kio ceed in hyundaija santa feja. Valicon pa je predstavil izsledke raziskave o nakupnih navadah Slovencev

FINANCE
Dražbe
Vozila na dražbi: dostavniki, passat, porsche, BMW serije 3 in 5 ter ford S-max
Dražbe
DražbeUroš Božin Vozila na dražbi: dostavniki, passat, porsche, BMW serije 3 in 5 ter ford S-max

Cene se začnejo pri 700 evrih in se vzpenjajo do 13.500 evrov

FINANCE
Avto
Renault in Nissan končno pod eno streho