Avto

(video) Pisanje sporočil med vožnjo primerljivo z učinki 0,8 promila alkohola v krvi

Inovativna akcija zavoda Vozim, ki je v živo opozorila kako nevarno je pisanje SMS sporočil med vožnjo

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

26.01.2016 14:42
Čas branja: 1 min

»Telefon postaja eden najpomembnejših razlogov za prometne nesreče, zgolj zato, ker mislimo da moramo biti vselej dosegljivi. Ne zavedamo pa se, da zaradi telefona v lahko postanemo trajno nedosegljivi,« pravi David Razboršek iz zavoda Vozim, ki je v javnost pospremil novo akcijo »ne tekstaj ko voziš«.

Zavod Vozim s posebno ozaveščevalno akcijo, ki je plod povezovalnega projekta Trženje poslanstva CNVOS-a, Renaulta Slovenije in agencije Publicis, predvsem mlade opozarja na nevarnosti uporabe mobilnega telefona in pisanja sporočil (»tekstanja«) med vožnjo.

Video zavoda Vozim

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Na nevarnosti tekstanja pa so omenjeni tokrat opozorili na bolj inovativen način, z improviziranim resničnostnim šovom med uporabniki platforme Prevoz.org. Vmešali so se med običajne ponudnike prevozov na najbolj frekventnih relacijah in v avtomobilu, opremljenim s skritimi kamerami, potnike vpletli v nepričakovano izkušnjo, kjer se jim je kot sopotnik pridružil invalid s tragično osebno zgodbo, ki je posledica prometne nezgode. Po kratki SMS korespondenci s potnikom presenečenja, ki jo je spodbudil profesionalni voznik in predal mobilnik v roke sopotnika, so mladi čez nekaj kilometrov postali del osebne zgodbe, katere namen je mlade v prihodnje odvračati od »tekstanja« med vožnjo.

Še nekaj zgovorne statistike

Uporaba mobilnega telefona med vožnjo postaja, kot kažejo podatki Javne Agencije za varnost prometa RS, vse bolj razširjena. Telefoniranje med vožnjo ima enake učinke, kot če bi imeli v krvi 0,8 promila alkohola. Med pisanjem SMS sporočila voznik na vozišče gleda kar štirikrat manj časa kot pri normalni vožnji.

Govorjenje ali branje oziroma pisanje SMS sporočil ali elektronske pošte voznika povsem okupira, zmanjša se njegova pozornost in podaljša se reakcijski čas, kar pomeni 23-krat večjo možnost za povzročitev prometne nesreče. V Sloveniji na žalost še vedno nimamo podatkov, koliko prometnih nesreč se zgodi zaradi uporabe mobilnega telefona med vožnjo.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Avto
Športnost po žlički
Avto
AvtoMatej Kačič Športnost po žlički 1

Renault twingo GT je avtomobil za tiste, ki so v mestu radi opaženi, hkrati uživajo v bolj dinamični vožnji od enega do drugega semaforja, ali pa med ovinki radi ujezijo večje in močnejše od sebe.

FINANCE
Avto
Več sape za električni renault zoe in ''borovničeva'' barva
Avto
AvtoMiloš Milač Več sape za električni renault zoe in ''borovničeva'' barva

Nov motor z 80 kilovati je enako velik in težek kot šibkejši motor oznako R90. Zmogljivejši stroj omogoča dve sekundi hitrejše pospeševanje od 80 do 120 kilometrov na uro

FINANCE
Avto
Izjemen koncept in motorni prepih v Renaultu
Avto
AvtoMiloš Milač Izjemen koncept in motorni prepih v Renaultu

Francoski Renault je v Ženevi v ospredje postavil koncept EZ-GO, ki predstavlja nove ideje prihodnje mobilnosti. Novi so še trije motorji, električni v zoeju ter 1,3- in 1,8-litrski turbobencinar.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Okolje & energija
Slovenija, Avstrija in Madžarska skupaj na pot avtonomne mobilnosti
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Slovenija, Avstrija in Madžarska skupaj na pot avtonomne mobilnosti

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je v Budimpešti z avstrijskim zveznim ministrom za promet Norbertom Hoferjem in ministrom za državni razvoj Madžarske Mihályjem Vargo podpisal Memorandum o čezmejnem sodelovanju pri razvoju in preizkušanju električnih, povezanih in avtonomnih mobilnostnih storitev.

FINANCE
Avto
Do varnejših cest brez alkohola in z vožnjami v pižamah
Avto
AvtoUroš Božin Do varnejših cest brez alkohola in z vožnjami v pižamah

Iniciativa je najbolj prepoznavna po vožnjah poškodovancev v prometnih nesrečah, ki mlade varno in brezplačno vozijo z zabav domov (podnaslov)

FINANCE
IKT
Intervju s šefom Huaweia: Tudi brez ameriškega trga smo lahko številka ena na svetu
IKT
IKTMiran Varga Intervju s šefom Huaweia: Tudi brez ameriškega trga smo lahko številka ena na svetu

»Naše prednosti bodo prej ali slej začeli prepoznavati tudi uporabniki v ZDA, in ko si bodo zaželeli naših telefonov, jih nobena negativna propaganda ne bo ustavila«

Moje finance
Varčevanje
Ali lahko mobilni operater podraži naročnino brez moje privolitve?
Moje finance
VarčevanjeVanja Tekavec Ali lahko mobilni operater podraži naročnino brez moje privolitve?

Vprašanje: mobilni operater me je prek sms-sporočila obvestil, da bo za en evro podražil mesečno naročnino zaradi rasti stroškov mobilnega gostovanja v EU in v evropskem gospodarskem prostoru (EEA). Ali lahko enostransko spreminja pogoje poslovanja? Kaj lahko posameznik stori, če se s podražitvijo ne strinja – ali lahko temu oporeka? Jure