Avto

(mnenje) Samo teslo kupi teslo!?

Novinarka Katja Šadl o tesli model S P85D, kako je doživljala slovit električni avto s 691 "konji"

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

Avtor
avtor
24.01.2016 14:03
Čas branja: 2 min
(mnenje) Samo teslo kupi teslo!?
Blogerka in novinarka Katja Šadl na svojem blogu piše o avtomobilih in drugih tematikah.

Ko se je pred tremi leti moj dober prijatelj zaljubil v revolucionaren koncept električnih luksuznih vozil in preračunaval ekonomsko posledico nakupa paradnega modela S, sem mu napol v smehu dejala: »Samo teslo lahko kupi Teslo!«

Če dobro pomislite na frustracijo, ko se izprazni smartphone, kakšna je šele njena intenzivnost, ko avtu zmanjka elektrike! In to se zagotovo zgodi ravno takrat, ko se človeku mudi na sestanek, po otroke v vrtec ali na zmenek s svojo boljšo polovico. Toda takšno je bilo moje mnenje pred nekaj leti - v letu 2016 se je zavrtelo za 180 stopinj.

Kako smo mi doživeli teslo model S

Tesla S je električen avto, ne hibrid. To pomeni, da je bila edina tekočina z mano v avtu jutranja kava in witrex za stekla. Ko sedeš za volan, ne najdeš start/stop gumba. Ga ni. Ročico na volanu predstaviš D način in se odpelješ, brez vžiga. Tišina. Zakaj je tako mirno v avtu? Ker deluje le na elektriko, je popolnoma tih, kar je še posebej zanimivo med parkiranjem - pešci te ne slišijo in ko zagledajo senco tega »ninja avtomobila«, hitro pride do zmede.

tesla-web.1453628986.jpg.s.960px.jpg

Elektromotor je v velikosti lubenice in postavljen med sprednji dve kolesi. To pomeni, da imaš veliko prostora za trupla omenjenih pešcev tudi v sprednjem prtljažniku, znanem kot frunk (front trunk). Pospešek pri modelu S je mehak in strašljiv. 100 km/h lahko doseže v pičlih 4 sekundah in zaradi tišine imaš občutek, da te je izstrelilo iz puške skozi dušilec.

Občutek je drugačen kot v običajnem avtomobilu.

Občutek je drugačen kot v športnem avtomobilu.

V notranjosti preseneti odsotnost gumbov. Vsak aspekt avtomobila upravljaš na velikem touch screenu (zaslonu na dotik), ki spominja na iPad na steroidih. S telefonom se lahko povežeš s svojo teslo in med kosilom preveriš njeno lokacijo, stanje baterije, vklopiš gretje ali klimo. Prižgeš lahko tudi luči in celo hupo, če si ga mimoidoči ogledujejo preblizu ... Nadejam se, da bo prihodnost prinesla dodatne bombončke v obliki prilagojenih aplikacij za vse lastnike, saj zaenkrat večje izbire še ni.

tesla-web3.1453629035.jpg.s.960px.jpg

Mantra Tesle P85D, s katero sem na vse sestanke prišla točno, se zelo verjetno glasi: čakanje je za zgube. Ta 691 konjska mašina je narejena za vse, ki smo po duši nestrpni in časovni perfekcionisti. Črka D je oznaka za »dual« motor oziroma »dvojni« motor, kar pomeni, da je standardnemu P85 priključen še manjši motor spredaj, ki avtu doda 221 konjskih moči. Poleg tega omogoča še večji doseg baterije, optimizacijo oprijema ter izboljšanje učinkovitosti.

Izhodna moč je neposredna (tako kot pri vseh električnih vozilih), toda pri Tesli se zdi, kot da ves čas voziš športni avto v najnižji prestavi, ampak kljub temu na vrhuncu navora. Šokantno hitro. Ko sem ob koncu sedela na zadnjih sedežih in prosila voznika, naj pohodi do konca, je srce padlo nižje (ne bom povedala, kam). Vozila sem se že v številnih športnikih, tudi z rally vozniki, toda tokrat je bil občutek resnično drugačen. Moč in hitrost misli obenem.

»Edina slaba lastnost tega avtomobila je,« sem priznala ob vrnitvi, »da se ga prehitro navadiš«.

Katja Šadl je blogerica, zapise objavlja na tem blogu in novinarka revije Avto fokus.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
Avto
Sanjski izzivi ali nočne more – kaj se dogaja s Teslo
Avto
AvtoAlbina Kenda Sanjski izzivi ali nočne more – kaj se dogaja s Teslo 3

Nad ameriško družbo za proizvodnjo električnih avtomobilov Tesla pod vodstvom Elona Muska se v zadnjem času zgrinjajo oblaki – nesreča s smrtnim izidom vozila tesla X, vpoklic vozil tesla S ter zamude pri proizvodnji modela 3, ki naj bi Teslo iz izgubarskega prelevil v dobičkonosno podjetje

FINANCE
Tesla v breztežnosti
Finance
Tadej Kotnik Tesla v breztežnosti 15
FINANCE
Avto
Tesla: Rekordni prihodki, rekordna izguba in nove obljube E. Muska
Avto
AvtoJurij Šimac Tesla: Rekordni prihodki, rekordna izguba in nove obljube E. Muska 3

Tesla je proizvedla več, a še vedno ne dovolj, da bi se izkopala iz rdečih številk

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Slovenija
Tesla z manjšo izgubo od pričakovanj
FINANCE
Okolje & energija
Tesla bo postavil največjo virtualno elektrarno na svetu
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Tesla bo postavil največjo virtualno elektrarno na svetu 13

Vlada avstralske zvezne države Južna Avstralija in Tesla sta se dogovorila o oskrbi 50 tisoč gospodinjstev s sončnimi elektrarnami in baterijami.

FINANCE
Avto
Avtomobili, ki premikajo meje mobilnosti in belgijski boj z goljufi
Avto
AvtoMiloš Milač Avtomobili, ki premikajo meje mobilnosti in belgijski boj z goljufi

Električni teden so zaznamovali novi nissan leaf, celostno zelo dober avto za katerega verjamem, da bo prinesel nov premik na trg električnih avtomobilov. Ponovno sem primerjal dizelski in hibridni BMW, tokrat petici z oznako 520d in 530e, izid je zanimiv. Preverili smo še evropsko prodajo avtov, avtomobilski salon v Detroitu in se poglobili v dva SUV ter dva prava terenca. Res je, niso še izumrli!