Najmanjši volkswagnov križanec z veliko potenciala Najmanjši volkswagnov križanec z veliko potenciala T-cross je veliko več, kot le privzdignjen ter za tisočaka in pol dražji VW polo. Mladostnega videza, z veliko možnostmi individualizacije in prilagojen aktivnemu življenjskemu slogu navduši vse generacije, na majorških cestah pa je prepričal tudi za volanom.
Avtomobilski eksoti, ki so pridobili ali izgubili največ vrednosti Avtomobilski eksoti, ki so pridobili ali izgubili največ vrednosti V luči ženevskega avtosalona so pri JBR Capitalu pripravili lestvici ženevskih avtomobilov, ki so naložbo lastnikov oplemenitili ali pa precej osiromašili.
Evropa in Kitajska – (pre)veliko breme za ameriški Ford? Evropa in Kitajska – (pre)veliko breme za ameriški Ford? Ameriški Ford je lani, predvsem zaradi izgub v Evropi in na Kitajskem, zmanjšal dobiček pred davki za 37 odstotkov. Šef Forda si je kljub temu prislužil povišek.
Kazen zaradi dizelskih motorjev sklestila Audijev dobiček Kazen zaradi dizelskih motorjev sklestila Audijev dobiček Audijev operativni dobiček je lani upadel za 32,3 odstotka, na 3,53 milijarde evrov. Za levji delež zmanjšanja so krivi kazen münchenskega sodišča in drugi stroški, povezani z afero Dieselgate. Napovedi za 2019 so boljše.
Tesla razkrila model Y, evropske cene bodo krepko višje kot ameriške Tesla razkrila model Y, evropske cene bodo krepko višje kot ameriške Privzdignjena tesla model 3 – model Y med kupce prihaja konec leta 2020, osnovna različica pa leta 2021. Že zdaj pa je jasno, da bodo evropske cene zanjo od 20 do 26 odstotkov višje kot ameriške.
Blog

(mnenje) Samo teslo kupi teslo!?

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
mnenje   dodaj
Katja Šadl dodaj
 
Čas branja: 2 min
24.01.2016  14:03
Novinarka Katja Šadl o tesli model S P85D, kako je doživljala slovit električni avto s 691 "konji"
(mnenje) Samo teslo kupi teslo!?
Blogerka in novinarka Katja Šadl na svojem blogu piše o avtomobilih in drugih tematikah.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
mnenje   dodaj
Katja Šadl dodaj

Ko se je pred tremi leti moj dober prijatelj zaljubil v revolucionaren koncept električnih luksuznih vozil in preračunaval ekonomsko posledico nakupa paradnega modela S, sem mu napol v smehu dejala: »Samo teslo lahko kupi Teslo!«

Če dobro pomislite na frustracijo, ko se izprazni smartphone, kakšna je šele njena intenzivnost, ko avtu zmanjka elektrike! In to se zagotovo zgodi ravno takrat, ko se človeku mudi na sestanek, po otroke v vrtec ali na zmenek s svojo boljšo polovico. Toda takšno je bilo moje mnenje pred nekaj leti - v letu 2016 se je zavrtelo za 180 stopinj.

Kako smo mi doživeli teslo model S

Tesla S je električen avto, ne hibrid. To pomeni, da je bila edina tekočina z mano v avtu jutranja kava in witrex za stekla. Ko sedeš za volan, ne najdeš start/stop gumba. Ga ni. Ročico na volanu predstaviš D način in se odpelješ, brez vžiga. Tišina. Zakaj je tako mirno v avtu? Ker deluje le na elektriko, je popolnoma tih, kar je še posebej zanimivo med parkiranjem - pešci te ne slišijo in ko zagledajo senco tega »ninja avtomobila«, hitro pride do zmede.

tesla-web.1453628986.jpg.s.960px.jpg

Elektromotor je v velikosti lubenice in postavljen med sprednji dve kolesi. To pomeni, da imaš veliko prostora za trupla omenjenih pešcev tudi v sprednjem prtljažniku, znanem kot frunk (front trunk). Pospešek pri modelu S je mehak in strašljiv. 100 km/h lahko doseže v pičlih 4 sekundah in zaradi tišine imaš občutek, da te je izstrelilo iz puške skozi dušilec.

Občutek je drugačen kot v običajnem avtomobilu.

Občutek je drugačen kot v športnem avtomobilu.

V notranjosti preseneti odsotnost gumbov. Vsak aspekt avtomobila upravljaš na velikem touch screenu (zaslonu na dotik), ki spominja na iPad na steroidih. S telefonom se lahko povežeš s svojo teslo in med kosilom preveriš njeno lokacijo, stanje baterije, vklopiš gretje ali klimo. Prižgeš lahko tudi luči in celo hupo, če si ga mimoidoči ogledujejo preblizu ... Nadejam se, da bo prihodnost prinesla dodatne bombončke v obliki prilagojenih aplikacij za vse lastnike, saj zaenkrat večje izbire še ni.

tesla-web3.1453629035.jpg.s.960px.jpg

Mantra Tesle P85D, s katero sem na vse sestanke prišla točno, se zelo verjetno glasi: čakanje je za zgube. Ta 691 konjska mašina je narejena za vse, ki smo po duši nestrpni in časovni perfekcionisti. Črka D je oznaka za »dual« motor oziroma »dvojni« motor, kar pomeni, da je standardnemu P85 priključen še manjši motor spredaj, ki avtu doda 221 konjskih moči. Poleg tega omogoča še večji doseg baterije, optimizacijo oprijema ter izboljšanje učinkovitosti.

Izhodna moč je neposredna (tako kot pri vseh električnih vozilih), toda pri Tesli se zdi, kot da ves čas voziš športni avto v najnižji prestavi, ampak kljub temu na vrhuncu navora. Šokantno hitro. Ko sem ob koncu sedela na zadnjih sedežih in prosila voznika, naj pohodi do konca, je srce padlo nižje (ne bom povedala, kam). Vozila sem se že v številnih športnikih, tudi z rally vozniki, toda tokrat je bil občutek resnično drugačen. Moč in hitrost misli obenem.

»Edina slaba lastnost tega avtomobila je,« sem priznala ob vrnitvi, »da se ga prehitro navadiš«.

Katja Šadl je blogerica, zapise objavlja na tem blogu in novinarka revije Avto fokus.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Novice
Novice (video) Tesla model S na Norveškem zgorela pri polnjenju 7

Na Norveškem se je ob polnjenju na hitri polnilnici nenadoma vnela tesla model S, to ni prvi vžig tega električnega avtomobila

AVTO
Novice
Novice Tesla je novi model 3 na trg uvedel prek družabnih omrežij in,... uspel! 8

Tesla avtomobile prodaja podobno kot Apple telefone - čaka se v vrsti

AVTO
Novice
Novice Tesla model 3 ima že 400 tisoč naročil! 9

Pravi izziv bo izpolnitev mase naročil, nekateri kupci bodo na avtomobile čakali celo do 2020,...

AVTO
Novice
Novice Tesla: s klikom na spletno povezavo do skoraj avtonomne vožnje 27

Lastniki prek 60 tisoč teslovih modelov S si lahko s klikom na posebni spletni povezavi prikličejo nove funkcije, ki so vse bližje...

AVTO
Novosti
Novosti Tesla model X bo stresel konkurenco, v Evropi bo stal 74 tisoč evrov 24

Tesla model X prihaja z inovativnimi galebjimi vrati, sedmimi sedeži in za pet tisočakov višjo ceno kot model S

AVTO
Novice
Novice Teslov model X ni sam od sebe zdrvel v hišo 11

Na forumu Tesle Motors se je v teh dneh znašla grozljiva reklamacija enega od kupcev novega športnega terenca model X, piše Business...

AVTO
Novice
Novice E. Musk ima novo vizijo in obljublja revolucijo 5

Načrtuje širitev iz osebnih na tovorna vozila, izboljšanje sistema avtopilotov, nekakšno samooskrbo z elektriko ter vključitev v...

AVTO
Novice
Novice Kmalu konec brezplačne elektrike tudi za slovenske tesle 3

Po prvem aprilu 2017 bodo kupci novih tesel dobili bonus v višini 400 kilovatnih ur, preostalo elektriko na hitrih polnilnicah bodo...