Avto

Policisti so za vlado navadni inkasanti

Vlada od policistov menda zahteva, da pobirajo denar od prekrškarjev, čeprav je v času stavke upadlo število prometnih nesreč z najhujšimi posledicami in tudi število vseh prometnih nesreč

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

21.01.2016 15:15
Čas branja: 2 min

V policijskih sindikatih opozarjajo na poskuse preprečitve stavke in pritisk vodstva policije. Kot navajajo, so namreč vodje enot na različnih policijskih upravah prejeli navodila, da morajo ukrepati zoper vse kršitelje cestnoprometnih prekrškov, čeprav to ni nujna naloga, ki jo morajo izvajati v času stavke. Vlada očitno potrebuje denar, menijo.

Na včerajšnjih sestankih na različnih policijskih upravah so vodje enot, zadolženi za področje prometne varnosti, in njihovi pomočniki prejeli navodila, da morajo na področju izvajanja prometne varnosti v delovne naloge policistov odrejati konkretne naloge, na podlagi katerih je treba ukrepati zoper vse kršitelje cestnoprometnih prekrškov.

Policisti naj bi svojim kolegom gledali pod prste

Če policisti ne bodo ukrepali, bodo na teren napoteni vodje in njihovi pomočniki, ki bodo zaznavali kršitve in jih sporočali policistom, ki bodo zoper slednje morali ukrepati. Če tudi v tem primeru policisti ne bi ukrepali, bi morali vodje zoper policiste uvajati disciplinske postopke, pojasnjujejo v sindikatih in opozarjajo, da odkrivanje prekrškov ni nujna naloga, ki bi jo v skladu z zakonom v času stavke morali izvajati.

V stavkovnem odboru sindikatov so prepričani, da gre za usklajen pritisk vodstva policije, saj so bili sestanki na vseh policijskih upravah izvedeni isti dan. Ob tem zanikajo, da se je v času stavke, ki traja od 18. novembra, poslabšalo stanje prometne varnosti na cestah.

V prvih 40 dneh stavke je bilo izrečenih za 4,5 milijona evrov manj kazni kot v enakem obdobju lani, število prometnih nesreč z najhujšimi posledicami in tudi število vseh prometnih nesreč pa sta v tem času močno upadla.

"Navedeno jasno kaže, da zmanjšanje policijskih ukrepov zaradi stavke policistov še nima neposrednega vpliva na prometno varnost, kot to želi prikazati vodstvo policije. Kažejo pa navedeni rezultati na to, da bi konec leta v državnem proračunu lahko zmanjkalo celo 60 milijonov evrov," so pojasnili v sindikatih.

Po njihovih navedbah je lahko tako vsakomur jasno, da gre "za vladni pritisk na vrh policije, ki očitno zahteva, da je denarne globe za vsako ceno potrebno izrekati". Če boste v prihodnjih dneh naleteli na radarje policije ali podobne akcije, boste zato, ker vlada potrebuje denar, ki ga drugače kot iz žepov državljanov ne zna pridobiti," sporočajo državljanom.

Ne glede na vse pritiske bodo v policijskem sindikatu še naprej poskušali preprečevati inkasantstvo, saj to "nikakor ne more biti nujna in verjetno tudi ne redna policijska naloga". Poudarjajo, da je stavka zaposlenih v policiji in na notranjem ministrstvu legitimna in zakonita.

"Čeprav pravijo, da ne jamrajo, pa rešitve iščejo izjemno dolgo," opozarjajo v sindikatih, kjer po pojasnilih predsednika Sindikata policistov Slovenije Zorana Petroviča še vedno nimajo datuma za naslednje srečanje z vladno pogajalsko skupino. Vladni protipredlog pričakujejo predvidoma v prihodnjem tednu. Vladni predlog višine in načina reševanja plačnih anomalij iz začetka meseca sta namreč policijska sindikata zavrnila, saj da je zanje nesprejemljiv in vsebinsko daleč od stavkovnih zahtev.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Kako bodo stavke hromile Slovenijo (medtem ko bo Koprivnikar v Dubaju)
Finance
Tanja Smrekar Kako bodo stavke hromile Slovenijo (medtem ko bo Koprivnikar v Dubaju) 17

Prihodnji teden stavkajo policisti, šolniki ter zaposleni v zdravstveni negi in socialnem varstvu; vodja vladne pogajalske skupine, minister Boris Koprivnikar, bo v Dubaju

FINANCE
Sindikalna veselica vam bo prinesla višje davke
Finance
Janez Tomažič Sindikalna veselica vam bo prinesla višje davke

Policisti lahko stavkajo, kolikor hočejo, pa to nikogar ne gane, stavka učiteljev pa pomeni takojšnji pritisk na življenje ljudi

FINANCE
Plačne zahteve javnega sektorja že pri 990 milijonih evrov na leto!
Finance
Andreja Rednak Plačne zahteve javnega sektorja že pri 990 milijonih evrov na leto! 19

Za januar in februar napovedane štiri stavke sindikatov javnega sektorja

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Stavkali bi tudi na Fursu – hočejo plačilo konkurenčne prepovedi!?
Finance
Andreja Rednak Stavkali bi tudi na Fursu – hočejo plačilo konkurenčne prepovedi!? 9

Carinik v povprečju zasluži 1.700 evrov bruto, kontrolor 1.800, inšpektor 2.600. In kaj bi še radi?

FINANCE
Manager
(Intervju) Z zdravniki je vlada sama postavila standard
Manager
ManagerLojze Javornik (Intervju) Z zdravniki je vlada sama postavila standard 2

Ali bo z novo predsednico ZSSS v sindikalne vrste prišlo novo razmišljanje? Kljub bližnjim stavkam državnih uslužbencev in šolnikov se z Lidijo Jerkič nismo pogovarjali samo o plačah v javnem sektorju.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)