Avto

Slovo šefa slovenskega BMW z visokimi indeksi

Krepka rast prodaje, še vedno agresivna prodajna politika in prevetrena trgovska mreža so zapuščina šefa slovenskega BMW Lotharja Schupeta

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

19.01.2016 17:28
Dopolnjeno: 19.01.2016 17:43
Čas branja: 2 min
Slovo šefa slovenskega BMW z visokimi indeksi
Lothar Schupet je povelje BMW Group Slovenija prevzel decembra 2012, v kratkem pa ga zapušča. V tem času je uvedel kar nekaj sprememb, znamko BMW pa je ohranil na vrhu prodajne statistike.

Le plusi in nobenega minusa, je sporočilo današnje tiskovne konference slovenskega BMW, ki je predstavil sanjske rezultate. »Prodaja krovne znamke je zrasla za 26,7 odstotkov, Minijev za 53 odstotkov, izboljšalo se je tudi zadovoljstvo kupcev in trgovcev, ki so lani tudi poslovali bolje kot predlani,« sporoča generalni direktor BMW Group Slovenija Lothar Schupet, ki podjetje v kratkem zapušča.

Številke svetovnemu BMW (lani + 6,1 odstotka oziroma 2,247 milijona avtomobilov vseh znamk Skupine) in slovenskemu BMW (lani + 26,6 odstotka oziroma 1.683 vozil znamke BMW ter 115 minijev) vsekakor govorijo v prid. Najuspešnejši BMW v Sloveniji je bila serija 1 s 140 prodanimi vozili, sledila pa sta serija 2 active tourer in serija pet. Šef slovenskega BMW Lothar Schupet je nanizal še nekatere druge uspehe slovenske pisarne.

Denimo, da je mreža trgovcev lani prenovila avtosalone, v njih je preuredila razstavni prostor in ga digitalizirala z zasloni prek katerih si kupci lahko sestavijo vozilo, odprla je salon BMW i v Kristalni palači in v osmih mesecih prodala 34 vozil i3 in i8, ob tem je znamka lani zmanjšala popuste in povečala zaslužek na avto ter obenem krepko izboljšala indekse zadovoljstva kupcev in trgovcev.

Na slednje je po Schupetovih besedah vplivalo več dejavnikov. Poleg dobičkonosnosti, ki se je po njegovih besedah krepko izboljšala predvsem zaradi višjih prodajnih cen in posledično večjih marž, so zadovoljstvo izboljšali še novi modeli obeh znamk ter partnerstvo med distributerjem in njimi. V tem pogledu je bila pisarna uspešna, analize pa je izvajala neodvisna agencija v Munchnu, nam je poudaril Schupet.

A vsi se z njim ne strinjajo. Naš intervju z Lotharjem Schupetom decembra lani je sprožil veliko polemik med trgovci še posebej glede zadovoljstva, cenovne politike in politike popustov, ki naj bi bili glavni poganjalec rasti prodaje.

P90199429-highRes.1444172873.jpg.s.960px.jpg
BMW M4 GTS je ena boljk vročih novosti letošnjega leta - poseben je tudi zaradi vbrizgavanja vode poleg bencina. M modeli - še zlasti M3 in M4 - so se sicer v zadnjih nekaj mesecih pošteno namnožili v Sloveniji, njihovo prodajo so poleg očitnih tehničnih sladkorčkov gnali tudi 25 in več odstotni popusti.

Za popuste je Schupet v intervjuju in tudi na današnji tiskovni konferenci poudaril, da jih je uspel zmanjšati, maržo pa povečati. Dodal je, da so bili večjih popustov lani deležni predvsem večji kupci in podjetja s katerimi ima BMW mednarodne dogovore, ukinil pa je nekatera komercialna partnerstva. Sami smo na trgu opazili večja, tudi prek 20-odstotna znižanja za modele serij 1, 2 active tourer in grand tourer in serijo 3 ter 25 in več odstotna znižanja za vse M modele.

BMW je bil aktiven tudi pri nadzoru in organizaciji trgovske mreže. Lani je vzpostavil tako imenovani change management, ki v organizacijo posameznih trgovceh prinaša odgovornost od sprejemnika do direktorja družbe. Vse zaposlene je izobraževal v smeri popolne storitve in postavil tri ključna pravila: 120-odstotna predanost, osredotočenost na vsako podrobnost in le najboljši ljudje v ekipi. Obenem je prevetril trgovsko mrežo, ta je poleg prenove salonov dobila še nekatera imena o katerim smo pisali že novembra. Avto Aktiv se je razširil še v Koper, nekdanji in dolgo časa poslovno slabotni koprski in novogoriški trgovec Avto Select pa je ostal le serviser v Novo Gorici.

In Schupetov odhod? O tem na tiskovni konferenci ni govoril, informacijo, da zapušča slovenski BMW pa nam je družba uradno potrdila po njej. Več trenutno ni znanega.

Prvi intervju z Lotharjem Schupetom decembra 2013 - BMW si nadeva prijaznejši videz.

Drugi intervju s Schupetom - Kako šef slovenskega BMW Slovence odvaja visokih popustov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Avto
Najmočnejši BMW M2 iz Slovenije ušel na splet
Avto
AvtoMiloš Milač Najmočnejši BMW M2 iz Slovenije ušel na splet 2

Slovenski BMWBLOG je dobra dva tedna pred uradnim razkritjem objavil fotografije in podatke o BMW M2 competition. Pobeg iz Sloveniji ni prvi za BMW

FINANCE
Avto
Pri BMW stavijo na električno prihodnost
Avto
AvtoUroš Božin Pri BMW stavijo na električno prihodnost 5

Po rekordnem letu se delničarjem BMW napovedujejo rekordno visoke dividende

FINANCE
Avto
Okoljski predpisi bodo odnesli legendarni BMW M3
Avto
AvtoMiloš Milač Okoljski predpisi bodo odnesli legendarni BMW M3 2

Prvega junija se poslavljata BMW M3 in M550i

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Tako je BMW v rekordnem letu kljub manjši prodaji dizlov zmanjšal izpuste CO2
Avto
AvtoUroš Božin Tako je BMW v rekordnem letu kljub manjši prodaji dizlov zmanjšal izpuste CO2 1

V živo spremljamo letno tiskovno konferenco skupine BMW

FINANCE
Avto
BMW se bojuje z močnim evrom
FINANCE
Avto
(Dieselgate) V ZDA vložena skupinska tožba proti BMW in Boschu
Avto
AvtoAlbina Kenda (Dieselgate) V ZDA vložena skupinska tožba proti BMW in Boschu 4

V aferi Dieselgate nemški avtomobilski velikan BMW dolgo ni bil na radarju; zdaj so v ZDA proti njemu vložili skupinsko tožbo, kot pred tem proti družbam Ford Motor, Fiat Chrysler Automobile, General Motors, Mercedes-Benz in Volkswagen

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)