Avto

Koliko velike družine privarčujete pri nakupu avta, kakšen je postopek?

Znesek vračila DMV za velike družine je odvisen od cene avta, izpustov in velikosti motorja; pri peugeotu 5008 boste prihranili le 70 evrov, pri porscheju cayennu turbo S pa kar 48.400 evrov

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

13.01.2016 23:20
Dopolnjeno: 14.01.2016 08:34
Čas branja: 4 min

Obdavčitev avtomobilov je v Sloveniji med najvišjimi v Evropi, zato so davčne ugodnosti še toliko bolj zaželene. Med drugim so jih deležni tudi kupci s tremi otroki, starimi največ 18 let. Preverili smo, kakšen je postopek za povračilo davka velikim družinam in kakšni so sploh prihranki.

Zakon o davku na motorna vozila od 1. marca 2010 določa: do povračila davka na motorna vozila (DMV), ki se obračuna na nabavno ceno avtomobila, so upravičene družine z najmanj tremi otroki, starost otrok pa ne sme presegati 18 let. Kupec z veliko družino lahko povračilo uveljavlja vsaka tri leta. Pogoj za vračilo davka je avto z najmanj petimi sedeži, lahko je nov ali rabljen. Pri avtomobilih z osmimi sedeži pa je kupec upravičen le do 30-odstotnega povračila zneska DMV.

DDV pri nas plačate tudi na vrnjen DMV

Za nov avto, kupljen v Sloveniji, če ga kupite pri pravni osebi, torej pri prodajalcu, boste sprva plačali celotno kupnino. Povračilo DMV pa boste uveljavljali po nakupu. Naknadno vračilo DMV pomeni tudi, da boste DDV plačali na celotno ceno avtomobila, in ne na znižano za DMV, čeprav se avtomobili pri nas obdavčijo po vrstnem redu nabavna cena, DMV, marža, nato DDV na celoten znesek. Darilo Fursa pa ni brez pogojev - če avto prodate ali kako drugače odtujite prej kot v treh letih, morate plačati razliko do polnega zneska davka in še zamudne obresti.

Dokumenti, ki jih potrebujete za povračilo davka

-Originalni račun ali notarsko overjena pogodba, ki jo dobite od prodajalca avtomobila.

-Dokumentacija za vozilo, prometno dovoljenje.

-Potrdilo o skupnem gospodinjstvu, ki ga izda pristojni organ za notranje zadeve.

-Izjavo staršev mladoletnih otrok, da v zadnjih treh letih niso uveljavljali pravice do oprostitve DMV.

-Na podlagi omenjenih dokumentov lokalna izpostava Fursa preveri znesek DMV pri prodajalcu vozila, ta ga je plačal na podlagi nabavne cene avtomobila in stopnje DMV glede na prostornino motorja, izpuste ogljikovega dioksida in emisijsko uvrstitev (euro 5, euro 6). Kupcu avtomobila pa v 30 dneh nakaže omenjeni znesek. Po izkušnjah prodajalca iz Avtotehne Vis Roberta Ritmaniča kupci povračilo DMV dobijo v desetih dneh.

1.1452708761.jpg

Vračilo velja tudi za rabljen avto

Po spremembi zakona o DMV leta 2010 imajo pravico do povračil DMV tudi kupci rabljenih vozil. Prihranki so tu večji zaradi večjih izpustov, več pa je tudi omejitev. Pomembno je, da je bil avto kupljen pri pravni osebi, da imate zanj vse potrebne dokumente in da je prvič registriran v Sloveniji. Za sosedov avto torej davka ne boste dobili nazaj. »Nakup rabljenega avtomobila (pogoj za to je starost vsaj šest mesecev in šest tisoč prevoženih kilometrov) v drugi državi EU pa prinaša še nekatere druge davčne prednosti, pojasnjuje direktor Kreativnih najemov Zdravko Poljaševič.

»Če se bo račun za avto, kupljen denimo v Nemčiji, glasil neposredno na kupca, slovenski trgovec bo posel le organiziral, bo kupec neposredno oproščen plačila DMV in vračilo sploh ne bo potrebno. Pred tem pa bo moral Fursu predložiti vse potrebne dokumente za upravičenost povračila. Kupec bo tako prihranil tudi pri DDV, za rabljen avto v Nemčiji je obračunan 19-odstotni DDV, zato plačilo slovenskega 22-odstotnega DDV ni potrebno."

Prihranek tudi pri nemškem DDV

Zakaj je takšna možnost cenejša, Poljaševič pojasni še s primerom nakupa rabljenega avtomobila s šestodstotno stopnjo DMV in nabavno ceno deset tisoč evrov. Avto bo kupca pri neposrednem nakupu v Nemčiji (prek pravne osebe, trgovca) stal 11.900 evrov. Če pa bi isti avto kupil prek slovenskega trgovca, bi zanj plačal (marže nismo upoštevali) deset tisoč evrov nabavne cene, 600 evrov DMV in na skupni znesek še 22-odstotni slovenski DDV. Po vračilu 600 evrov DMV bi avto kupca stal 12.332 evrov, torej 432 evrov več kot pri neposrednem nakupu.

Znesek DMV večinoma skrivnost

In kako izračunati znesek vračila DMV? Ta podatek boste dobili le neposredno pri prodajalcu, izračunati pa ga ni mogoče, saj ne poznate nabavnih cen avtomobilov. V praksi pa velja, da boste pri avtih z nižjimi cenami in manjšimi izpusti ogljikovega dioksida deležni manjšega povračila, pri dražjih avtih z velikimi izpusti pa bo povračilo davka večje.

Pri sharanu boste prihranili najmanj 320 evrov

Z distributerji in trgovci smo izračunali nekaj primerov prihrankov. Pri volkswagnu sharanu 2.0 TDI smo leta 2012 izračunali 1.100 evrov prihranka oziroma šest odstotkov vrnjenega DMV, danes pa le 320 evrov. Razlog je v precej skromnejših izpustih novega sharana, ki v ozračje uradno spušča le 130 gramov ogljikovega dioksida na kilometer. Ker gre za motor euro 6, se DMV izračuna po lestvici za bencinske motorje, stopnja pa je le 1,5-odstotna. »Sharan je ob tem razmeroma mejni primer, saj denimo izbira opreme highline, ki vsebuje 17-palčna kolesa (comfortline ima le 16-palčna), dvigne porabo za 0,1 litra, izpuste pa na 132 gramov, kar pomeni, da preskoči tudi tarifa DMV z 1,5 odstotka na tri odstotke, plačilo oziroma vračilo DMV pa se pri avtomobilu z enako nabavno ceno dvigne na 640 evrov,« dodaja Edo Strajnar iz Porscheja Slovenija. Podobnih mejnih primerov je še več, o njih pa se lahko pozanimate pri prodajalcih ali pa stopnjo DMV preverite sami na podlagi tehničnih podatkov avtomobila.

Pri zafiri in peugeotu 5008 le 82 oziroma 70 evrov

Dober primer vpliva varčnih motorjev na stopnjo DMV je tudi opel zafira tourer, ki z novim dizelskim motorjem 1.6 DTH izpušča le 109 gramov ogljikovega dioksida, zato je obdavčitev DMV le 0,5-odstotna, vračilo pa 82 evrov. Pri peugeotu 5008 1.6 blueHDI 120 pa je ob enakih izpustih znesek DMV le 70 evrov, kar opozarja na nižjo nabavno ceno peugeota. Nekaj večji znesek 410 evrov je pri bencinski zafiri tourer, saj izpusti segajo do 144 gramov, kar pomeni tri odstotke DMV.

Bi imeli cayenna? Prihranek DMV kar 48 tisočakov!

Več boste prihranili pri avtomobilih z večjimi in močnejšimi motorji ter posledično večjimi izpusti. Kot skrajni primer navajamo avto porsche cayenne turbo S, ki je zaradi izpustov prek 250 gramov in prostornine prek štiri tisoč kubičnih centimetrov obremenjen s polno 44-odstotno stopnjo DMV. Ker ima cayenne pet sedežev, lahko velike družine uveljavljajo vračilo, prihranek pa je kar 48.400 evrov. Visok davek na luksuzne avte je tudi razlog, zakaj jih številni Slovenci registrirajo v davčno bolj prijaznih državah EU. V Nemčiji denimo za omenjenega cayenna plačajo le 19-odstotni DDV, pri nas pa 44-odstotni DMV, nanj pa še 22-odstotni DDV.

Skrivnost tudi število povračil

Slovenci z vsaj tremi otroki se po besedah trgovcev najpogosteje odločajo za srednje in velike enoprostorce, redkeje pa za potniške dostavnike, čeprav bi pri njih zaradi večjih izpustov prihranili več. Koliko zahtevkov za povračilo DMV Furs prejme na leto, nismo izvedeli. Slovenski distributer Peugeota pa letno proda okoli deset vozil, pri katerih kupci uveljavljajo povračilo DMV, pri polovici dobijo vrnjen celoten znesek, pri drugi polovici pa le 30 odstotkov DMV (vozila z vsaj osmimi sedeži).

Pri rabljenih kraljuje BMW

Pri rabljenih avtih za velike družine je po besedah Zdravka Poljaševiča iz Kreativnih najemov najbolj priljubljen BMW serije 5 v karavanski različici in z dvolitrskim turbodizelskim motorjem. Sledijo mu seat alhambra, volkswagen sharan, ford galaxy, peugeot 807 in citroën C8. Znesek DMV pri teh vozilih znaša od tri do 11 odstotkov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Kalifornija dovoli avtonomno vožnjo brez voznika
Avto
AvtoUroš Božin Kalifornija dovoli avtonomno vožnjo brez voznika 2

Testna avtonomna vozila bodo morala biti opremljena s komunikacijskim kanalom, prek katerega bo lahko ročni nadzor nad avtom prevzel operater.

FINANCE
Avto
Zakaj Slovenci svoja luksuzna vozila registrirajo na Slovaškem?
Avto
AvtoJure Ugovšek Zakaj Slovenci svoja luksuzna vozila registrirajo na Slovaškem? 12

Z nakupom in registracijo močnejših vozil v drugih državah se nekateri ognejo davku na motorna vozila, najbolj iznajdljivi tudi DDV

FINANCE
Avto
Novi cikel meritev prinaša resnico o porabi, pa tudi strah pred višjimi davki
Avto
AvtoMiloš Milač Novi cikel meritev prinaša resnico o porabi, pa tudi strah pred višjimi davki 5

Novi cikel meritev porabe goriva in izpustov WLTP bo kot osnova za davek začel veljati šele januarja 2019, njegova izpeljanka – cikel »novi NEDC« – pa izpuste in davke viša že danes

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Avtomobili, ki premikajo meje mobilnosti in belgijski boj z goljufi
Avto
AvtoMiloš Milač Avtomobili, ki premikajo meje mobilnosti in belgijski boj z goljufi

Električni teden so zaznamovali novi nissan leaf, celostno zelo dober avto za katerega verjamem, da bo prinesel nov premik na trg električnih avtomobilov. Ponovno sem primerjal dizelski in hibridni BMW, tokrat petici z oznako 520d in 530e, izid je zanimiv. Preverili smo še evropsko prodajo avtov, avtomobilski salon v Detroitu in se poglobili v dva SUV ter dva prava terenca. Res je, niso še izumrli!

FINANCE
Avto
Peugeot zapeljal v svojo smer in se poslovil od partnerja
Avto
AvtoMiloš Milač Peugeot zapeljal v svojo smer in se poslovil od partnerja 6

Novi partner je rifter, v družbo treh pa prinaša drugačno prednjo masko in odbijač, »kremplje« na zadku in Peugeotov i-Cockpit v kabini. Pri nas bo jeseni.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)