Avto

Slovenci smo se ponovno ogreli za nove avtomobile

Lani je bilo v Sloveniji registriranih 59.464 novih osebnih avtomobilov, kar je za 11,6 odstotka več kot predlanskim. Trg je sicer zrasel manj, razliko je ustvaril povečan izvoz

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

11.01.2016 00:30
Čas branja: 2 min
Slovenci smo se ponovno ogreli za nove avtomobile
Slovenci smo se ponovno ogreli za nove avtomobile, lani najpogosteje za Volkswagne, Renaulte, Škode in Ople.

Slovenski avtomobilski trg je tudi lani vsaj z vidika statistike pokazal stabilnost. Skoraj 12-odstotna rast kaže na to, da je slovenskim trgovcem in distributerjem uspelo povečati prodajo v Sloveniji in na tujih trgih. Velik del, po ocenah okoli 30 odstotkov, vozil je namreč končne kupce našlo v drugih državah EU.

Prodaja avtomobilov v Sloveniji je lani vse mesece presegala predlansko, mesečne rasti so segle od enega do slabih 17 odstotkov, skupna rast pa se je ob koncu leta ustavila pri 11,58 odstotka, poroča Ardijeva statistika. Na vrhu se je kljub aferi zadržal Volkswagen, ki je v zadnjih treh mesecih minulega leta celo dosegel 30-odstotno rast naročil za vozila, prodana v Sloveniji.

VW-passat-TDI-014-1.1432759718.jpg.e.960px.jpg
Poslovni volkswagen passat, tudi lanski poslovni avto leta, je v 2015 potrojil prodajo, s predlanskih 543 je njegova prodaja lani poskočila na več kot 1.600 vozil. Poslovnež je dosegel tudi največji tržni delež vseh časov, prek 40-odstoten. Foto: Matej Kačič

Ker skupna rast znamke ob koncu leta (9.175 osebnih vozil, 8,45 odstotna rast), predvsem pa v zadnjih treh mesecih, vseeno ni bila tolikšna, razliko pripisujemo zmanjšani prodaji volkswagnov na druge trge. Prodajo te znamke so gnali predvsem golf, polo in novi passat - lani je njegova prodaja poskočila za kar trikrat. Zakaj so se pojavili v slovenski statistiki, je znano, pred potovanjem v Nemčijo ali na kakšen drug evropski trg so za dan, dva ali daljše obdobje dobili slovenske tablice.

Renault poganjajo clio, captur in megane

Na drugem mestu je tudi lani pristal Renault z 8.404 avtomobili in 7,5 odstotno rastjo, več kot polovico rezultata pa je ponovno naredil uspešen clio. Captur in megane pa sta si s 1.238 oziroma 1.237 vozili odrezala okoli 15 odstotni delež v prodaji te znamke. renault v letošnjem letu pričakuje kar nekaj prelomnic, spomladi bodo na trg zapeljali trije pomembni modeli za to znamko - poslovna talisman limuzina in grandtour in novi megane.

Na tretjem mestu je sicer ob vidnemu izvozu pristala češka Škoda z 9,5 odstotno rastjo in 5.430 avtomobili. "Najdražji model superb pa bo našel kar trikrat toliko kupcev kot njegov predhodnik, s prodajo tega modela sledimo proizvodnji, in ne nasprotno,« zadovoljno komentira direktor znamke Škoda Petr Podlipny.

Katere znamke so še vidno rasle

Opel-astra-003.1448436255.JPG.s.960px.jpg
Opel si je lani pri nas opomogel za 13,2 odstotka, kljub temu da je vroča astra na trg zapeljala šele novembra. Foto: Matej Kačič

Med ostalimi znamkami so vidne še Opel usmerjen predvsem na notranji trg, ki je lani povečal prodajo za 13,2 odstotka na 4.364 osebnih avtov, Ford s 40,2 odstotno rastjo in 3.561 osebnimi avti, Nissan z 48,4 odstotno rastjo in 2.950 avtomobili, Hyundai in Kia s 30 oziroma 25 odstotno ter Toyota s 16,3 odstotno rastjo. V sredini lestvice pa se zbujata japonski znamki Mazda in Suzuki, prva s 47,2 odstotno rastjo in 938 avtomobili, drugi pa s kar 73 odstotno rastjo in 696 avtomobili. Predlanski rezultat, le 38 avtov, je močno popravil Jeep, ki je lani prodal 231 avtov. Uvedba distributerja znamke Volvo, družba VCAG, pa je kot kaže koristila tudi prodajnim številkam te znamke, ki so se lani povzpele za 60 odstotkov na 138 vozil.

Kako bo letos? Generalni direktor največjega slovenskega distributerja Porsche Slovenija Danilo Ferjančič pričakuje podobno velik trg kot lani.

11,6 %

je zraslo število registracij novih avtov v lanskem letu, z nekaj manjšo stopnjo je rasla tudi prodaja avtom slovenskim kupcem.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Avto
Čas je za najboljše avtomobile na svetu
Avto
AvtoMiloš Milač Čas je za najboljše avtomobile na svetu 2

Do konca tedna bomo glasovali za svetovni avto leta v petih kategorijah, letos izbiramo med 62 avtomobili, vse več je evropskih znamk, denimo Renault, Peugeot in Citroën

FINANCE
Avto
Takšen bo novi kia ceed
Avto
AvtoMiloš Milač Takšen bo novi kia ceed 7

Korejska Kia predstavlja prve skice nove generacije priljubljenega modela, novo je tudi ime. Namesto cee'd se bo imenoval ceed

FINANCE
Avto
Kia stinger brez zadrege nad nemške tekmece
Avto
AvtoMiloš Milač Kia stinger brez zadrege nad nemške tekmece 14

Južnokorejska Kia napada s klasičnim fastbackom oziroma gran turismom vznemirljive podobe, dobre opremljenosti in nedvomno konkurenčnih cen

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
Vrhunski mojstri, ki krojijo svetovno avtomobilsko industrijo
Avto
AvtoMatej Kačič Vrhunski mojstri, ki krojijo svetovno avtomobilsko industrijo 2

Štiri velika imena, brez katerih si danes ne moremo predstavljati sodobnega avtomobilizma.

FINANCE
Avto
Skandinavska zima, pametni mercedes A, nakupne navade Slovencev in slovo BMW M3
Avto
AvtoMiloš Milač Skandinavska zima, pametni mercedes A, nakupne navade Slovencev in slovo BMW M3

Zimskim razmeram primerno smo se zapodili na sneg, z mitsubishijem eclipsom crossom po zaledenelem poligonu Norveške, z Opli (reportaža čez vikend) pa v Lungau blizu Salzburga. Janez je bil na razkritju novega mercedesa A, Matej pa je spoznaval novi subaru XV. Predženevska vročica razkriva prve novosti, kio ceed in hyundaija santa feja. Valicon pa je predstavil izsledke raziskave o nakupnih navadah Slovencev

FINANCE
Avto
Kaj prinaša tretja generacija kie ceed
Avto
AvtoMiloš Milač Kaj prinaša tretja generacija kie ceed 1

Korejska Kia tudi v času športnih terencev nadaljuje zgodbo klasičnega kompaktnega petvratnega modela ceed. Novi model bo pri nas konec poletja.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)