Avto

Evropski avtoposel ženejo okrevanje, popusti in poceni posojila

Prodaja avtomobilov v EU je novembra eksplodirala, 13,7-odstotno rast po ocenah Ernst & Younga ženejo gospodarsko okrevanje, ugodne obresti posojil in visoki popusti, ki so pri najuspešnejših znamkah dosegli 15 odstotkov.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

15.12.2015 22:30
Dopolnjeno: 16.12.2015 09:40
Čas branja: 1 min
Evropski avtoposel ženejo okrevanje, popusti in poceni posojila
Novembra je prodaja avtov v EU zrasla za 13,7 odstotka, v prvih 11 mesecih letos pa za 8,7. Foto: Shutterstock

Novembra so si v EU meli roke, saj so prodali za 13,7 odstotka več novih osebnih avtomobilov kot novembra lani. Še posebej dobro je šlo Špancem in Italijanom, saj je prodaja poskočila za 25 oziroma 23 odstotkov, španskim trgovcem je pri poslu pomagala tudi vlada s subvencijami za nove avte. Prodajo so za 11,3 odstotka povečali tudi francoski trgovci, nemški pa za 8,9 odstotka. Dober november je še izboljšal številke v celotnem letu, avtotrg v EU je v prvih 11 mesecih dosegel 12,6 milijona vozil, kar je 8,7 odstotka bolje kot lani.

Zmagovalci so PSA, Renault, Ford in Opel

Med proizvajalci so slavili skupina PSA s 112.327 prodanimi avtomobili in 13,6-odstotno rastjo, skupina Renault s 106.166 avtomobili in 14,7-odstotno rastjo, Ford s 76.193 avtomobili in 20,5-odstotno rastjo ter Opel z 19-odstotno rastjo.

Zrasla je tudi prodaja volkswagnov, za 4,1 odstotka, a znamka je rasla počasneje od trga, zato je tudi izgubila 2,3 odstotne točke tržnega deleža (novembra je bil ta 24,3-odstoten).

Dobre napovedi za leto 2016

Po ocenah Ernst & Younga so prodajno rast gnali predvsem trije dejavniki: okrevanje gospodarstva, nizke obresti posojil in visoki popusti, rast prodaje pa se bo v podobnem tempu nadaljevala tudi prihodnje leto. Znamke Ford, Peugeot, Citroën in Opel so na nemškem trgu v povprečju ponudile 15-odstotni popust na cene na ceniku.

Na prvi pogled gre posel še bolje na našem trgu. V Sloveniji se je prodaja avtomobilov novembra namreč okrepila za 20,7 odstotka, na 5.095 avtomobilov. Veliko rast pri nas pa je treba jemati z rezervo, pravijo poznavalci. Delež vozil, prodanih fizičnim osebam, je bil novembra manjši od 50 odstotkov, večji delež pa je pomenila prodaja podjetjem. V ta del poleg običajne prodaje podjetjem sodi tudi izvoz vozil, ki se je prejšnji mesec spet okrepil.

Več o trgu v članku na povezavi Eksplozija avtov v EU, le tablic v Sloveniji.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Dobro leto za slovenski Ford
Avto
AvtoMiloš Milač Dobro leto za slovenski Ford 1

Rast večja od povprečja na trgu, kopica novosti v letu 2018 in novi focus v zadnjem četrtletju

FINANCE
Manager
Fordov model T – zakaj so ga množice vzljubile in nato zapustile
Manager
ManagerSmilja Štravs Fordov model T – zakaj so ga množice vzljubile in nato zapustile

Fordov model T, znan tudi pod vzdevkom Tin Lizzie, ki ga je Ford Motor Company na trg poslal pred 110 leti, je prvi avtomobil, ki je postal cenovno dostopen tudi kupcem srednjega razreda.

FINANCE
Avto
Prodorni šef slovenskega Peugeota je postal podpredsednik PSA
Avto
AvtoMiloš Milač Prodorni šef slovenskega Peugeota je postal podpredsednik PSA

Chopelin bo v naslednjem mandatu optimiziral prodajo in marketing za pet avtomobilskih znamk v Skupini PSA: Peugeot, Citroën, DS, Opel in Vauxhall

FINANCE
Prevozi
Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja
PRO
Prevozi
Prevozi
PrevoziRedakcija Prevozi Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja (PRO)

Transport poganjajo stroji, tovornjaki, dostavniki in drugi. V drugačnih konfiguracijah živijo življenje delavcev, denimo na poplavnih območjih Črne na Koroškem, ki smo jo obiskali sredi februarja.

FINANCE
Avto
Voznik izločen iz enačbe, glavno besedo prevzema elektronika
Avto
AvtoMiloš Milač Voznik izločen iz enačbe, glavno besedo prevzema elektronika

Nadaljevanje dizelske sage, sanje in resničnost sejma elektronike CES v Las Vegasu, poročilo pred našim glasovanjem za svetovni avto leta, poslovni avto leta 2017 opel insignia na preizkušnji ter novi vrhunci Volkswagna

FINANCE
Avto
Evropski trg avtomobilov izgublja sapo, slovenski s polno paro
Avto
AvtoUroš Božin Evropski trg avtomobilov izgublja sapo, slovenski s polno paro 17

Evropski avtomobilski trg je marca zaznal prvi letošnji upad registracij novih vozil, v Sloveniji pa se je prodaja okrepila za več kot petino.