Avto

Vstopnica v svet kupejev Roberta Lešnika

Mercedes-Benzov kupe iz sredine ponudbe in cenami od 34.300 evrov za bencinski C 180 oziroma 38.650 za dizelski C 220d

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

16.12.2015 13:37
Dopolnjeno: 17.12.2015 08:20
Čas branja: 2 min
Vstopnica v svet kupejev Roberta Lešnika
Novi mercedes-benz C coupe ima veliko skupnega z limuzinskim C, a je obenem skoraj vsaka karoserija poteza zrisana ali ukrivljena na novo. Elegantni kupe bo prihodnje letos zapeljal v 20 do 30 garaž, Slovenci pa bomo zanj odšteli od dobrih 34 do več kot 102 tisoč evrov.

Če odštejemo nekaj centimetrov krajši limuzinski kupe CLA, je novi C coupe najbolj dostopen kupe te nemške znamke. Te dni je zapeljal v razmeroma majhen srednji razred kupejev, kjer mu družbo delata še BMW serije 4 coupe in že ostareli audi A5. Oznaka majhen mu sicer ne pritiče, saj je s 4,69 do 4,75 metra dolžine (AMG) skoraj tako velik kot volkswagen passat. Ob tem je le za centimeter krajši od E coupeja (ki je bil dejansko le po imenu privzdignjen C coupe). A tu je trik, novi C ga dejansko zamenjuje, Mercedes-Benz pa z novim, bolj logičnim poimenovanjem postavlja stvari na svoje mesto.

Kaj smo zapisali po prvi preizkušnji C coupeja novembra letos v Malagi

Ccoupe-predstavitev15-7.1450187862.JPG.n.720px.jpg
Novi kupe je narejen v pričakovani maniri: dokaj dolg motorni pokrov z dokaj kratkim previsom prek prednjega para koles, velikim, pa sploh ne pretežkim parom vrat in kupejevsko spuščajočim se zadkom, ki se konča s skoraj diskretnim spojlerjem na pokrovu prtljažnika. Proporci so pravi, avto deluje čvrsto, krasijo ga prepoznavna maska, ozke luči, dokaj skromna oddaljenost od tal (saj je kupe!), kolesna platišča v razponu od najmanj 17 do največ 19 palcev ter dvojni kromiran izpuh. Janez Kovačič

Podobnost in razlike

Podobnost z limuzino razreda C je jasna, tako po imenu kot oblikovno. Morda pa ni vidno, da so oblikovalci z Robertom Lešnikom na čelu uporabili le podobne poteze, jih na novo pogladili in preoblikovali. Prednji del je zrisan v slogu limuzine, zadek je podoben večjemu in prestižnejšemu S coupeju. C coupe tako ni le dvovratni C, kar dokazujejo tudi razlike v merah in oblinah. Od limuzine je za 1,7 centimetra daljši in 1,5 centimetra nižji. Klasičen C coupe je dolg 4,69 metra, različici AMG pa predvsem zaradi prednjega in zadnjega okrasja kar 4,75 metra.

Ccoupe-predstavitev15-25.1450188302.JPG.e.720px.jpg

V kabini je nezgrešljiva podobnost z limuzino C, ker so vrata daljša, pa prednjima potnikoma do pasu pomaga vodilo, ki ju pomakne bliže. Zadaj je prostora manj, manjši je tudi 400- oziroma (pri AMD) 355-litrski prtljažnik. Enaki pa so pogon, motorji, menjalniki in varnostni pripomočki (seznam različic spodaj).

Kakšna pa je izkušnja za volanom AMG C 63 S coupe s "510 konji" - poročilo z dirkališča Ascari

15C-1404-042.1449094291.JPG.n.960px.jpg
V osnovnih nastavitvah je S cou­pe povsem običajen nedeljsko krotek avto, ki je, parkiran pred najboljšim sosedom, vreden pogleda in ogleda. Toda že pri vključenem programu sport+ in nekoliko drugačnem zvoku agregata ti postane jasno, da klasična pogonska zasnova (motor spredaj, pogon zadaj), velika medosna razdalja, široki koloteki in nizko težišče zagotavljajo čistokrvne, toda še vedno obvladljive dirkaške občutke. Ampak ko prestaviš v »race«, onemogočiš vmešavajočo se prestavno elektroniko in odpreš vse registre izpuha, se v hipu znajdeš v povsem drugem svetu: motor se oglaša s pavarottijevsko močjo in prej obvladljive ovinke bliskovito spremeni v zmuzljive drsalnice. To ni več kupe za vsak dan, ampak brutalnež, ki zahteva vajeno roko, prefinjeno nogo in predvsem trezno glavo. Janez Kovačič

    Mercedes-Benz C coupe; različice, moč, poraba in cena

    Bencinski motorji

  • C 180 coupe, 115 kW, poraba: 5,3 litra - 34.300 EUR

  • C 200 coupe, 135 kW, poraba 5,3 litra - 36.890 EUR

  • C 250 coupe, 155 kW, poraba 5,4 litra - 42.200 EUR

  • C 300 coupe, 180 kW, poraba 6,3 litra - 44.500 EUR

  • C 63 AMG coupe, 350 kW, poraba 8,6 litra - 93.270 EUR

  • C 63 AMG S coupe, 375 kW, poraba 8,6 litra - 102.240 EUR

    Dizelska motorja

  • C 220d coupe, 125 kW - 38.650 EUR

  • C 250d coupe, 150 kW - 43.850 EUR

Foto: Miha Pečoler

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Avto
Novi mercedes razreda G: ponovno rojstvo kockaste legende brezpotij
Avto
AvtoUroš Božin Novi mercedes razreda G: ponovno rojstvo kockaste legende brezpotij 9

Nesmrtni G-razred je po prvi prenovi širši, daljši in še bolj oborožen za brezpotja. Oblikovno ostaja zvest robovom in ploskvam, v notranjosti razkošen, tehnično pa še bolj prepričljiv.

FINANCE
Avto
Nova umetnina Roberta Lešnika, ki navdušuje v Ženevi
Avto
AvtoUroš Božin Nova umetnina Roberta Lešnika, ki navdušuje v Ženevi 7

Nova kupejevska limuzina mercedes-AMG GT 4-door coupé združuje udobje in sofisticiranost sveta poslovnih limuzin in zmogljivost superšprotnikov. Osemvaljna različica 63 S se baha s kar 639 »konji«.

FINANCE
Avto
Mercedes-Benz S za 170 tisočakov: avto zamenjam za dvosobno stanovanje v Ljubljani
Avto
AvtoJanez Kovačič Mercedes-Benz S za 170 tisočakov: avto zamenjam za dvosobno stanovanje v Ljubljani 2

Mercedes S v podaljšani izvedbi in ozaljšan s kupom dodatne opreme je lahko moderna pisarna, dnevna soba ali celo stanova­nje – pa tudi stane približno toliko.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
Mercedesov 4Matic za prave zimske užitke
Avto
AvtoMatej Kačič Mercedesov 4Matic za prave zimske užitke 4

Mercedes je v zasneženem Centru varne vožnje na Vranskem ponudil najboljše, kar bi tisti hip lahko - paleto svojih vozil s štirikolesnim pogonom 4Matic.

FINANCE
Avto
Mali mercedes, ki dosega in presega veliki S
Avto
AvtoJanez Kovačič Mali mercedes, ki dosega in presega veliki S 7

Mercedes-benz razreda A je poln dobrih domislic. Elektronika, ki opozarja na mrtve kote, bo še tri minute po tistem, ko bo avto že parkiran, opazovala okolico in opozarjala na morebitne kolesarje.

FINANCE
Avto
Lepota in moč z roko v roki
Avto
AvtoMatej Kačič Lepota in moč z roko v roki 3

Mercedes z novim CLS resda ni povzročil orkana, a je v njem imenitno združil eleganco in športnost, ki bosta letos prepričali 25 Slovencev.

FINANCE
Avto
Številni obrazi naprednega mercedesa C
Avto
AvtoJanez Kovačič Številni obrazi naprednega mercedesa C

Prenovljeni C ima novih kar 6.500 sestavnih delov, poganja ga nova generacija bencinskih in dizelskih štirivaljnikov, v najcenejši izvedbi pa bo od septembra naprodaj za 31.500 evrov. Vozili smo ga v Luksemburgu.