Avto

Eksplozija avtov v EU, le tablic v Sloveniji

Novembra je prodaja avtov v EU poskočila za 13,7 odstotka, v Sloveniji so se množile predvsem registracije

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

15.12.2015 14:04
Čas branja: 2 min
Eksplozija avtov v EU, le tablic v Sloveniji
Volkswagen je novembra v EU prodal 4,1 odstotka več vozil kot novembra lani. Čas za praznovanje v teh težkih časih za znamko? Niti ne, saj je trg zrasel za 13,7 odstotka.

Prodaja avtomobilov oziroma prve registracije novih avtov v EU, tudi v Sloveniji, so se novembra okrepile za 13,7 odstotka na 1.085.259 avtomobilov, kar pomeni 27. zaporedni mesec rasti, je sporočilo evropsko združenje avtomobilskih proizvajalcev ACEA. Rast prodaje Volkswagnovih vozil je bila skromnejša, 4,1 odstotna. Slovenski trg je, vsaj navidezno, rasel še močneje.

V preteklem mesecu so močno rast dosegli vsi večji evropski avtomobilski trgi. Dvomestno rast so imele Španija (+25,4 odstotka), ki je ponovno uvedla subvencije za nakup novih avtov, Italija (+23,5 odstotka) in Francija (+11,3 odstotka), ki jim je s skromnejšo krepitvijo sledila Nemčija (+8,9 odstotka). Po oktobrskem padcu je novembra rast zabeležil tudi britanski trg (+3,8 odstotka).

PB180620.1448522936.JPG.e.960px.jpg
Renault je novembra dosegel 14,7 odstotno rast prodaje v EU. Še večje skoke si obeta prihodnje leto, ko bo na trg prišla novi megane in poslovni talisman (na fotografiji). Foto: Miloš Milač

V prvih 11 mesecih letošnjega leta se je število registracij novih avtomobilov v osemindvajseterici zvišalo za 8,7 odstotka na 12.603.855. S tem je že bila presežena celotna prodaja lanskega leta, rezultat pa se približuje tudi predkriznim ravnem.

Tudi v 11 mesecih so vsi večji trgi beležili rast - Španija za 20,9 odstotka, Italija za 15,5 odstotka, Velika Britanija in Francija vsaka za 6,2 odstotka in Nemčija za 5,4 odstotka.

volkswagen-passat-alltrack-xx.1449778043.jpg.c.960px.jpg

Plus za VW, a manjši od povprečja trga

Rast prodaje so zabeležili tudi vsi večji avtomobilski proizvajalci, vendar pa Volkswagen pri stopnjah rasti precej zaostaja za tekmeci. Koncern je novembra prodal 263.797 avtomobilov, kar je 4,1 odstotka več kot novembra lani. Njegov tržni delež se je s tem znižal s 26,6 odstotka na 24,3 odstotka.

PSA, Ford in FCA z največjo rastjo

Vseeno Volkswagen ostaja največji v Evropi. Sledijo mu skupina PSA s 112.327 prodanimi avtomobili (+13,6 odstotka), skupina Renault s 106.166 avtomobili (+14,7 odstotka) ter Ford s 76.193 avtomobili (+20,5 odstotka). Med najbolj uspešnimi znamkami novembra je bil tudi Opel z 19-odstotno rastji prodaje, ki jo poganja nova opel astra.

Relativne številke v Sloveniji

V Sloveniji se je prodaja avtomobilov novembra okrepila za 20,7 odstotka na 5095 avtomobilov. Med januarjem in novembrom je bila rast 12,2-odstotna, število prvih registracij pa pri 56.017. Visoko rast v Sloveniji pa je potrebno jemati z rezervo, pravijo poznavalci. Delež vozil prodanih fizičnim osebam je bil v novembru manjši od 50 odstotkov, večji delež pa je pomenila prodaja podjetjem. V ta del pa poleg običajne prodaje slovenskim podjetjem sodi tudi izvoz vozil, ki se je pretekli mesec ponovno okrepil. To pomeni, da so se množile le slovenske tablice, dejanska prodaja slovenskim kupcem pa je po ocenah poznavalcev v panogi zrasla precej manj od 20,7 odstotkov, kot prikazuje statistika.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Avto
Evropski trg avtomobilov izgublja sapo, slovenski s polno paro
Avto
AvtoUroš Božin Evropski trg avtomobilov izgublja sapo, slovenski s polno paro 17

Evropski avtomobilski trg je marca zaznal prvi letošnji upad registracij novih vozil, v Sloveniji pa se je prodaja okrepila za več kot petino.

FINANCE
Avto
Voznik izločen iz enačbe, glavno besedo prevzema elektronika
Avto
AvtoMiloš Milač Voznik izločen iz enačbe, glavno besedo prevzema elektronika

Nadaljevanje dizelske sage, sanje in resničnost sejma elektronike CES v Las Vegasu, poročilo pred našim glasovanjem za svetovni avto leta, poslovni avto leta 2017 opel insignia na preizkušnji ter novi vrhunci Volkswagna

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
Pozitivna avtomobilska Evropa in Slovenija, upad lahko prinese le brexit
Avto
AvtoMiloš Milač Pozitivna avtomobilska Evropa in Slovenija, upad lahko prinese le brexit

Padec avtomobilskega trga v Veliki Britaniji skorajda izniči rasti na drugih trgih, opozarjajo analitiki.

FINANCE
Avto
Volkswagen je ohranil prvo mesto v svetu
Avto
AvtoMiloš Milač Volkswagen je ohranil prvo mesto v svetu 6

Po poročanju nemškega Bild am Sonntag je nemški Volkswagen lani prodal 10,7 milijona avtomobilov in ohranil prvo mesto v svetovni prodaji

FINANCE
Avto
Slovenci planili po avtomobilih: Padel nov rekord, jeseni se obetajo podražitve
Avto
AvtoMiloš Milač Slovenci planili po avtomobilih: Padel nov rekord, jeseni se obetajo podražitve 1

Prodaja novih avtomobilov od leta 2014 močno in stabilno raste, množijo se športni terenci, med znamkami pa se najbolj krepi Skupina Volkswagen

FINANCE
Avto
Dizel je izgubil bitko, vojne še ne
Avto
AvtoMiloš Milač Dizel je izgubil bitko, vojne še ne 1

Dizelski motorji so lani v evropski prodaji novih avtov izgubili pet odstotnih točk deleža, krčenje pa se bo letos umirilo, verjamejo analitiki, proizvajalci in tudi dobavitelji