Avto

Osem zveznih držav ZDA bi leta 2050 ukinilo bencinske in dizelske avte

Okoljski program Kalifornije poleg sedmih ameriških zveznih držav podpira tudi pet evropskih

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

09.12.2015 11:00
Čas branja: 2 min
Osem zveznih držav ZDA bi leta 2050 ukinilo bencinske in dizelske avte
Električni avtomobili bodo po programu osmih ameriških zveznih držav po letu 2050 edina možna tehnologija. Prodaja električnih avtomobilov sicer raste, v nekaj letih bo dosegla 500 tisoč enot na leto.

Osem zveznih držav ZDA bi po letu 2050 prepovedale prodajo novih avtomobilov z bencinskim in dizelskim motorjem, o podobnem ukrepu pa razmišljajo tudi v Quebecu, na Nizozemskem, v Nemčiji, na Norveškem in v Veliki Britaniji, poroča ameriška avtomobilska revija Car and driver.

Po letu 2050 konec za avte na fosilna goriva?

Ameriške zvezne države Rhode Island, New York, Connecticut, Maryland, Massachusetts, Oregon in Vermont sledijo programu Kalifornije, ki močno podpira uvedbo električnih in hibridnih avtomobilov, obenem pa si je zadala cilj prekinitve prodaje avtomobilov na fosilna goriva po letu 2050. Poleg omenjenih ameriških zveznih držav o podobnem ukrepu razmišljajo tudi v Quebecu, na Nizozemskem, v Nemčiji, na Norveškem in v Veliki Britaniji, poroča strokovna revija.

Letos dosežen prvi milijon za električne in priključne hibride

Po uvedbi omenjenih ukrepov se bodo izpusti osebnih vozil v prometu zmanjšali za 40 odstotkov, kar bo prineslo pozitivne učinke na okolje. Prodaja električnih in priključnih hibridov (avtomobilov z bencinskim motorjem in električnim motorjem na zunanje polnjenje) bo konec septembra letos, skupna prodaja v zadnjih petih letih, dosegla milijon enot, ZDA si na tem področju reže vodilni 40 odstotni delež.

nissan_leaf1.20140120151837.jpg.e.960px.jpg
Nissan leaf je najbolje prodajan električni avto na svetu, lani je našel nekaj prek 61 tisoč kupcev.

Dirka dveh sorodnih tehnologij

Prihodnje leto bo prodaja priključnih hibridov po napovedih Jato Dynamicsa dosegla 430 tisoč enot. Letna prodaja izključno električnih avtomobilov pa se bo do leta 2019 postopno povečevala do 500 tisoč enot.

Bencinski motorji bodo v bližnji prihodnosti igrali pomembno vlogo, predvsem v povezavi z elektriko in zaradi bistvenih prednosti, dosega in časa polnjenja, pred zgolj električnimi. To potrjuje poročilo družbe IHS Automotive, ki pravi, da bo prodaja Prodaja priključnih hibridov bo leta 2020 presegla prodajo električnih

Napovedi po letu 2020 vključujejo električne avtomobile in priključne hibride. Njihova prodaja naj bi leta 2022 poskočila na tri milijone, polovičen delež si bo odrezala Kitajska, leta 2025 pa bomo zemljani kupili že 5,5 milijona avtomobilo, pravi Jato Dynamics.

Najbolj množični so ta hip klasični hibridi

Klasični hibridi z, v teoriji, manjšimi prihranki pri izpustih, so doslej našli že prek devet milijonov kupcev - najmočnejša je Toyota (znamki Toyota in Lexus) z osem milijoni prodanih vozil.

Toyota bo vsaj do leta 2021 vztrajala pri klasičnih hibridih.

Med električarji vodi nissan leaf

Med posameznimi znamkami je na področju električnih avtomobilov najmočnejši Nissan z globalno uspešnico leaf, ki je lani prepričal prek 61 tisoč kupcev. Na drugem mestu je priključni hibrid mitsubishi outlander PHEV z 31.689 vozili (od oktobra 2013 je mitsubishijev hibrid le v Evropi našel prek 50 tisoč kupcev), tesno pa mu sledi zgolj električni tesla model S s 31.655 vozili.

Električni avtomobili sicer niso novost v avtoindustriji, na trgu so že 178 let. V preteklosti so jih zasenčili bencinski in dizelski avti, zadnja leta pa počasi ponovno prihajajo do izraza.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Avto
Avto, ki je elektrificiral ceste sveta
Avto
AvtoMiloš Milač Avto, ki je elektrificiral ceste sveta 1

Skrivnost najbolje prodajanega električnega avta na svetu je v uravnoteženosti vseh lastnosti – od udobja, prostora, dosega in seveda cene pod 30 tisoč evri. Sedaj je na vrsti nova generacija, o njej podrobno že ta četrtek.

FINANCE
Avto
(Intervju) ''Ne bojte se električnega avta, leta ga ne bodo zdelala''
Avto
AvtoMiloš Milač (Intervju) ''Ne bojte se električnega avta, leta ga ne bodo zdelala'' 36

Intervju - Francesco Giacalone, evropski direktor marketinga električnih vozil pri Nissanu

FINANCE
Avto
Avto, ki bo demokratiziral elektriko na naših cestah
Avto
AvtoMiloš Milač Avto, ki bo demokratiziral elektriko na naših cestah 14

Novi električni nissan leaf je golf ali clio med električnimi avtomobili. Avto, ki prinaša skoraj izjemno izkušnjo, ne da bi od voznika in potnikov zahteval pretirano privajanje ali odpovedovanje, ter prihodnost pretvarja v sedanjost. Ekskluzivno smo ga preizkusili na Tenerifu.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
Kam nas bo pripeljala elektrika
FINANCE
Avto
Avtomobili, ki premikajo meje mobilnosti in belgijski boj z goljufi
Avto
AvtoMiloš Milač Avtomobili, ki premikajo meje mobilnosti in belgijski boj z goljufi

Električni teden so zaznamovali novi nissan leaf, celostno zelo dober avto za katerega verjamem, da bo prinesel nov premik na trg električnih avtomobilov. Ponovno sem primerjal dizelski in hibridni BMW, tokrat petici z oznako 520d in 530e, izid je zanimiv. Preverili smo še evropsko prodajo avtov, avtomobilski salon v Detroitu in se poglobili v dva SUV ter dva prava terenca. Res je, niso še izumrli!