Avto

Dizel pod 1,1 evra za liter?

Lastniki osebnega vozila na dizelski pogon, ki bodo s polnjenjem rezervoarja lahko počakali en dan, bodo s tem privarčevali dober evro. Če vlada seveda ne bo spreminjala dajatev na goriva. Bencin in kurilno olje jutri brez večjih sprememb cene, gibanja pa napovedujejo, da bi se energenta lahko pocenila čez dva tedna.
06.12.2015 22:30
Čas branja: 1 min

Cena dizelskega goriva na mediteranskih borzah, izražena v evrih, je na začetku 14-dnevnega obdobja, ki je podlaga za določitev cen goriv, upadala predvsem zaradi evra, proti koncu pa zaradi znižanja vrednosti surovine. Upad cene litra dizla, vključujoč vse dajatve (te pomenijo dobrih 60 odstotkov cene), bi po naši oceni tako lahko znašal okoli dveh odstotkov. Cena litra dizla bi tako lahko prvič po marcu 2010 upadla pod 1,10 evra. Na mediteranski borzi se je cena dizla v evrih znižala za 17 odstotkov, v slovenskih bencinskih prodajalnah pa nekoliko manj (predvsem zaradi povišanih dajatev za nekaj več kot desetino).

Bencin dražji, dizel cenejši

Liter bencina in kurilnega olja bo po naših izračunih ostal na ravni minulega 14-dnevnega obdobja. Bencin bi se lahko nekoliko pocenil, medtem ko pri kurilnem olju naši izračuni na podlagi nepopolnih podatkov pokažejo možnost manjše podražitve.

Lahko pričakujemo nove pocenitve?

Proti koncu tedna se je cena nafte na finančnih trgih znižala, skladno s tem tudi cene predvsem pogonskih goriv (kurilno olje manj). Res se je evro v primerjavi z dolarjem okrepil, kar vpliva na formulo izračuna najvišje dovoljene cene goriv v Sloveniji, a je učinek pocenitve nafte za zdaj prevladal nad krepitvijo evra. Če bodo cene ostale blizu zadnjim vrednostim, si lahko slovenski kupec ob koncu leta obeta pocenitev vseh goriv. Je pa za takšne napovedi še prezgodaj, še posebej v času, ko bo finančne trge prevzel nemir pred najverjetnejšim prvim zvišanjem ključne obrestne mere ameriške centralne banke Fed po devetih letih (po pričakovanjih naj bi se to zgodilo 16. decembra).

Gašperšič bi ceste gradil z dražjim bencinom

Z novim letom pa bi lahko na ceno bencina vplival tudi infrastrukturni sklad, ki ga po poročanju Dnevnika načrtuje minister za infrastrukturo Peter Gašperšič. Sklad, iz katerega bi zagotovili denar za krpanje in posodabljanje dotrajane cestne infrastrukture, naj bi se namreč v začetku polnil s tremi centi od vsakega prodanega litra bencina.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
Moje finance
Nakup
Bencin in dizel bosta v torek dražja
Moje finance
Pameten nakupJure Ugovšek Bencin in dizel bosta v torek dražja 63

Vzpon nafte prek 90 dolarjev za sod bomo občutili ob polnjenju rezervoarja

Moje finance
Razno
Napoved cene kurilnega olja: nov vzpon
Moje finance
Finančna šola
Eno gospodinjstvo, ločene finance: kako s partnerjem deliti stroške in prihodke?
Moje finance
Finančna šolaNina Simič Eno gospodinjstvo, ločene finance: kako s partnerjem deliti stroške in prihodke?

Naj bo zveza s partnerjem še tako zgledna in srečna, ne glede na to, kako vztrajno se bodo teme, povezane z denarjem, pometale pod preprogo, bodo prej ali slej prišle na dan. Nekdo ima večje prihodke, drug ima bolj razkošen življenjski slog Kako to spraviti na isti imenovalec skupnega gospodinjstva?

Moje finance
Varčevanje
Robert Medle: »Denar me ne osrečuje toliko kot prosti čas«
Moje finance
VarčevanjeNina Simič Robert Medle: »Denar me ne osrečuje toliko kot prosti čas«

Robert Medle, ki je bil pred kratkim imenovan za podjetnika leta, je z nami delil svoje poglede na osebne finance.

Moje finance
Varčevanje
Naj skladi 2024: pregled najboljših praks upravljanja premoženja
Moje finance
VarčevanjeMoje finance Naj skladi 2024: pregled najboljših praks upravljanja premoženja

Naj upravljavec vzajemnih skladov je Aleš Lokar iz Generali Investments

Moje finance
Nakup
V torek ni pričakovati nižjih cen goriv
Moje finance
goriva
Pameten nakupJure Ugovšek V torek ni pričakovati nižjih cen goriv

Cena nafte se je povzpela na trimesečni vrh, vseeno pa se zdi, da bo glavno vlogo pri oblikovanju reguliranih cen goriv - vsaj dizla - tokrat imela vlada.

Moje finance
Varčevanje
Je to balon? In kaj naj storimo, če se ga bojimo?
Moje finance
Nakup
Pametne ure: nepričakovano veliko možnosti, kaj nositi na zapestju
Moje finance
Pameten nakupMatjaž Ropret Pametne ure: nepričakovano veliko možnosti, kaj nositi na zapestju

Izbiranje pametne ure je lahko zelo preprosto, lahko pa skrajno zapleteno. Odvisno od kupčevih želja, tudi ali predvsem glede znamke, in vsote evrov, ki jo je pripravljen nameniti za to napravo.