Avto

Italijanski temperament dobiva nov, japonski predznak

Globalizacija je naredila svoje, Italijani niso le Američani, so tudi Japonci. To velja v primeru novega fiata 124 spider, naslednika istoimenskega legendarnega modela iz let 1966 do 1985 in barchette iz prejšnjega desetletja.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

24.11.2015 08:16
Čas branja: 1 min

Novi fiat 124 spider je namreč zasnovan na Japonskem, njegov oče oziroma mama je nova mazda MX-5, v Torinu pa so ga seveda skrbno spremenili in preoblekli. Novinec prinaša italijansko pomlad, čeprav z geni Japonske, med kupci pa bo prihodnje poletje.

Fiat-124-Spider-2017-1024x768-wallpaper-15.1448274458.jpg.c.960px.jpg
Geni mazde MX-5, kar pomeni tudi majhno maso dobro tono, manj kot štiri metre zunanje dolžine, zadnji pogon, natančno vodenje in veliko užitkov. Oblikovalski jezik prednjega in zadnjega dela pa je Fiatov.

Glede na upravičen sloves mazde MX-5, sodimo po preteklih različicah, to sploh ni slabo. Mazda MX-5 je bila vselej pojem dostopnega in vozniško odličnega roadsterja z dvema sedežema, pogonom na zadnja kolesa in skromnimi merami in maso. Od leta 1989 je japonska mazda našla skoraj milijon kupcev, v zadnji generaciji je osnovo posodila Fiati, prihranila pa sta oba, pametno!

Fiat 124 spider je seveda zapeljal v svojo smer, pri tem pa se je opiral na preteklost oziroma prvega 124 spider iz leta 1966. Posebej markanten je zato prednji del s položnim motornim pokrovom z dvema gubama, masko z odprtimi zračnimi režami in globoko v blatnike zajedajočimi žarometi. Drugačen pečat je dobil tudi zadek stranska linija in ureditev potniške kabine pa zvesto sledi japonski vzornici.

Fiat-124-Spider-2017-1280x960-wallpaper-11.1448274358.jpg.e.960px.jpg

Natančne mere 124 spiderja še niso znane, a prav zelo drugačne od mazdinih ne morejo biti. MX-5 je dolga 3,91 metra, tehta pa od 1.050 do 1.075 kilogramov. Podvozje 124 spiderja označuje prednja prema z dvojnimi vodili in zadnja večvodilna prema. Osrednji motor pa bo 1.4 litrski multiar štirivaljnik s turbo polnilnikom, 103 kilovati (140 konjskimi močmi) in 24 newtonmetri navora, ki je prvič povezan z zadnjim pogonom. Pričakovano je, da se bo v 124 spiderju zavrtel tudi zmogljivejši 1.4 multiair s 125 kilovati. Spomnimo, mazda MX-5 ima lastna atmosferska motorja 1.5 in 2.0 skyactiv G s 96 oziroma 118 kilovati.

1104379-124sp-D4A0932b-M

Streha spiderja je seveda platnena in ročno pomična, pogon kot že omenjeno speljan prek zadnjih koles, motor pa je povezan z ročnim ali samodejnim šeststopenjskim menjalnikom. Cena še ni znana, pričakujemo številke pod 25 tisoč evri. Prihod 124 spiderja na evropske trga pa je predviden poleti prihodnje leto.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

Preberite tudi:

05.09.2014
FINANCE
Avto
Sprotno glajenje gubic mazde CX-5
Avto
AvtoMiloš Milač Sprotno glajenje gubic mazde CX-5

Mazda CX-5 ubira zanimivo pot, ki ji je v petih letih namenila prenovo, zato je še danes sveža in zelo sodobna. Po zadnji prenovi je še dražja (med 700 in 1.200 evrov), a jo dobra vsebina uvršča med najboljše avtomobile tega razreda na trgu.

FINANCE
Avto
Punto in tipo se poslavljata, drugi Fiatovi malčki pa bodo neslišni
Avto
AvtoUroš Božin Punto in tipo se poslavljata, drugi Fiatovi malčki pa bodo neslišni 10

Fiatovi modeli, ki bodo preživeli čistko, lahko pričakujejo delno in polno elektrifikacijo, razkriva petletni poslovni načrt.

FINANCE
Avto
Mazdin all-inclusive, ki boža premijski razred
Avto
AvtoMatej Kačič Mazdin all-inclusive, ki boža premijski razred 1

Za 40 tisoč evrov si v razredu družinskih športnih terencev težko predstavljamo avtomobil, ki bi vse čute razvajal bolj učinkovito, kot jih Mazda CX-5 s 175-konjskim turbodizlom, samodejnim menjalnikom, štirikolesnim pogonom in najbogatejšo opremo Revolution Top.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
Avtomobili zgoraj brez za slovenski žep
Avto
AvtoUroš Božin Avtomobili zgoraj brez za slovenski žep 1

Svoboda v vožnji, veter v laseh, neomejeni pogledi, sožitje z zunanjim svetom: kabrioleti so najbolj prvinska oblika avtomobila. Pogledali smo, kateri na slovenskem trgu so cenovno najbolj dostopni.

FINANCE
Avto
Umrl virtuoz, ki je rešil Fiat in Chrysler
Avto
AvtoUroš Božin Umrl virtuoz, ki je rešil Fiat in Chrysler 4

Marchionne je na čelo Fiata prišel leta 2004 in ga rešil pred propadom.

FINANCE
Avto
Mazdina trojka prinaša tehnično evolucijo, mehak hibrid s porabo dizla
Avto
AvtoMiloš Milač Mazdina trojka prinaša tehnično evolucijo, mehak hibrid s porabo dizla 9

Mazda v leto 2019 vstopa z mazdo3 četrte generacije. Poleg sveže oblike še popolnoma nova zasnova in prvi mehki hibrid te znamke.