Avto

Maksi šestvratni clubman in mini kabriolet

Mini v tretji generaciji nove dobe pripravlja pravo ofenzivo modelov. Clubman je zrasel do mer golfa, sedaj ima šest vrat, cabrio je ostal klasik

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

03.11.2015 07:36
Čas branja: 2 min

Britanski Mini, v lasti nemškega BMW, se je očistil prevelikega števila modelov (ukinil je pacemana, coupeja in roadsterja oziroma zanje ne bo naslednikov), sedaj pa že izvaja širitev preživelih modelov.

Na vrsti sta mini cabrio s platneno streho, dokaj klasično in predvidljivo zasnovo in slovensko ceno od 24.750 evrov - 700 več od primerljivega clubmana.

Clubman pa je konkretno zrasel, sedaj v dolžino meri že več kot golf oziroma 4,25 metra. Zadržal je dvojna zadnja vrata in dobil po dvoja stranska - skupaj jih ima torej šest.

Mini clubman, 4,25 metra dolžine in šest vrat

P90187471-lowRes.1446533104.jpg.e.600px.jpg

Mini je v zadnji generaciji zadržal osnovne poteze clubmana, vsebinsko pa ga je korenito spremenil. Prednji del je nezamenljivo minijev, streha je dolga in ravna, zadek odsekan, na njem pa so vzdolžno nameščeni žarometi obrobljeni s kromom in seveda par stransko odpirajočih se vrat, vsaka imajo ločen brisalec. Streha je značilna po anteni v obliki plavuti z rdečo signalno lučko alarmnega sistema, clubman je barvno raznolik - streha in pokrovi zunanjih ogledal so denimo v belem, črnem ali srebrnem kontrastnem zaključku. Še bolj konkretne so spremembe pri merah clubmana, ki je zrasel na celih 4,25 metra zunanje dolžine, zato si skorajda več ne zasluži oznake mini. Od petvratnega minija je daljši za 27 centimetrov, širši za devet centimetrov, v medosju pa je pridobil deset centimetrov. Ima pet samostojnih sedežev; prostornina prtljažnega prostora je 360 litrov, ob podrti zadnji klopi pa ta zraste na 1.250 litrov. Zadnja klop se deli v razmerju 40 : 20 : 40, kar pomeni da je sredinski sedež manjši od stranskih. Pogonski motorji v clubmanu z maso 1.300 do 1.465 kilogramov so znani iz drugih minijev. Na dnu je mino one s 75 kilovati in ceno 22.250 evrov. Za 1,5 litrski trivaljnik s sto kilovati v clubmanu cooper boste odšteli dobrih 24 tisoč evrov, za dvolitrski turbodizel s 110 kilovati v clubmanu cooper D dobrih 26 tisočakov, za enako velik turbobencinar s 141 kilovati v clubmanu S, tokrat se prvič pojavlja osemstopenjska avtomatika, pa 28.550 evrov. Na vrhu ponudbe je cooper SD s 140 kilovati in ceno skoraj 30 tisočakov.

Mini cabrio z znanimi vrednotami

P90201538-lowRes.1446140396.jpg.n.600px.jpg

Tudi mini cabrio nadaljuje tradicijo majhnega in igrivega kabrioleta z izrazito športnimi voznimi lastnostmi. Zasnovan je na novi generaciji trivratnega minija, od tega si je sposodil mere, karoserijske poteze, ureditev potniške kabine in tehniko. Kar veliko pa je zaradi kabrioletske zasnove tudi novega. Streha je klasična, torej platnena. Pri Miniju pa pravijo, da ima povsem avtomatski mehanizem odpiranja in zapiranja ter funkcijo pomika ter nov zelo tih mehanizem delovanja. Na voljo je tudi mehka streha MINI Yours z edinstveno tkano grafiko Union Jack. Odpiranje in zapiranje mehke strehe in stranskih okenskih stekel traja 18 sekund, striptiz pa je mogoče izvesti tudi pri hitrosti do 30 kilometrov na uro. Novi mini cabrio je v primerjavi s prejšnjim v dolžino zrasel za 98 milimetrov (dolg je od 3,82 do 3,85 metra pri različici cooper S), v širino za 44 milimetrov in v višino za sedem milimetrov. V medosju se je raztegnil za 28 milimetrov, prednji kolotek je širši za 42 milimetrov spredaj in 34 milimetrov zadaj. Prtljažnik je večji za četrtino, a ostaja pričakovano skromen s 160 litri prostornine. Motorna ponudba pa obsega 1,5 litrska bencinski in dizelski turbo trivaljnik s 100 oziroma 85 kilovati ter dvolitrski turbo štirivaljnik v cooperju S s 141 kilovati. Cene cabria segajo od 24.750 za cooper do 29.100 evrov za cooper S, vmes je cooper D s ceno 26.100 evrov.

Galerija mini clubman in cabrio

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Okoljski predpisi bodo odnesli legendarni BMW M3
Avto
AvtoMiloš Milač Okoljski predpisi bodo odnesli legendarni BMW M3 2

Prvega junija se poslavljata BMW M3 in M550i

FINANCE
Avto
Novi BMW X4: kako je robustni kupe zapeljal v ospredje
Avto
AvtoMiloš Milač Novi BMW X4: kako je robustni kupe zapeljal v ospredje

Novi BMW X4 je večji, prostornejši, oblejši in ima izrazitejši značaj kot v prvi generaciji; v Sloveniji bo 18. julija letos.

FINANCE
Članki
MINI 'Ujemi me, če moreš' te dni
FINANCE
Avto
Za BMW najuspešnejše leto v zgodovini
FINANCE
Avto
Pri BMW stavijo na električno prihodnost
Avto
AvtoUroš Božin Pri BMW stavijo na električno prihodnost 5

Po rekordnem letu se delničarjem BMW napovedujejo rekordno visoke dividende

FINANCE
Avto
Tako je BMW v rekordnem letu kljub manjši prodaji dizlov zmanjšal izpuste CO2
Avto
AvtoUroš Božin Tako je BMW v rekordnem letu kljub manjši prodaji dizlov zmanjšal izpuste CO2 1

V živo spremljamo letno tiskovno konferenco skupine BMW

FINANCE
Prevozi
Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja
PRO
Prevozi
Prevozi
PrevoziRedakcija Prevozi Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja (PRO)

Transport poganjajo stroji, tovornjaki, dostavniki in drugi. V drugačnih konfiguracijah živijo življenje delavcev, denimo na poplavnih območjih Črne na Koroškem, ki smo jo obiskali sredi februarja.