Avto

Prostorni prvak za vse priložnosti

Fiat doblo je že 15 let vozilo za sodobne in dinamične družine, z novo generacijo pa že na prvi pogled daje vtis, da do sedmim potnikom z njim ne bo dolgčas. Naprodaj je od 12.690 evrov

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

20.10.2015 01:30
Čas branja: 3 min

Prijatelj že od nekdaj prisega na funkcionalna vozila, če je slednje pri tem še udobno, prostorno in varno, ima dobre zmogljivosti ter dobro razmerje med ceno in kvaliteto, je to zanj že skoraj sanjsko vozilo. Zadnja leta vozi Fiat doblo in na vprašanje, kakšen avto bi si kupil z zadetkom na lotu, brez razmisleka ustreli: "Novega dobloja!"

Fiat-doblo-039.1445290960.JPG.s.960px.jpg

Želja se mu je z včerajšnjim dnem že na pol uresničila (čaka le še na zmagovito loterijsko kombinacijo), saj je na slovenska tla zapeljal novi Fiat doblo. In sodeč po prvih vtisih ima tudi kaj ponuditi. Že s svojim veselim obrazom Fiatov potniški nakazuje na to, da je primeren za ljudi, ki so veseli in živijo polno življenje.

150202-Fiat-Nuovo-Doblo-08

Na prvem mestu so to družine in posamezniki, stari med 25 in 45 let, ki avto uporabljajo sedem dni na teden za delo in prosti čas, ko se ukvarjajo s športom ali uživajo v izletih. Takšnih naj bi se v Sloveniji letno znašlo okoli 100, večinoma pa bodo posegli po 1,6-litrskem dizlu s 120 konji in opremo City, ki stane 15.990 evrov.

20151019-123149

Fiat je doblo predstavil leta 2000, skupaj s prenovo 2005 in 2010 pa je osvojil 1,4 milijona kupcev. Slovenskim kupcem je zdaj na voljo tudi potniška različica - komercialno v obliki dostavnika smo predstavili maja letos -, pri čemer je kupcem na voljo z 2.500 evrov popusta. Vstopni doblo z 1.4 16V bencinskim motorjem in opremo Easy je tako na voljo za 13.710 evrov, 19.310 evrov pa stane 120-konjski dizel z najvišjo opremo Trekking.

150223-Fiat-Doblo-Trekking-03

Pri Fiatu so tako dobloja oblikovno močno pomladili, predvsem obraz je zdaj modernejši in bolj dinamičen, saj prinaša športne odbijače in aerodinamični pokrov motorja. Nove so tudi prednje luči, ki skupaj z zadnjimi elegantno dopolnjujejo slog vodoravnih linij vozila. Luči so ob tem nameščene višje, kar jih ščiti pred manjšimi trki. Navdušijo tudi velike zastekljene površine ter praktična drsna vrata, velika ogledala pa pripomorejo k dobri vidljivosti nazaj.

Fiat-doblo-034.1445293543.JPG.s.960px.jpg

Doblo je na voljo s petimi paketi opreme (Pop, Easy, City (samo pri nas), Lounge in Trekking), v 12 barvah, šestih različnih notranjostih ter štirimi motorji - bencinskim, različico na zemeljski plin ter dvema dizloma s 95 oziroma 120 »konji«. Upoštevaje podaljšano različico Maxi (za 35 cm) ter različico s povišano streho (za 27 cm) je na voljo precej kombinacij, obenem si lahko pri krajši različici (razen v Trekking) za 990 evrov omislimo še tretjo vrsto sedežev.

Fiat-doblo-042.1445290884.JPG.n.960px.jpg

Ena od prednosti dobloja je modularna notranjost, ki omogoča dobro počutje v vozilu. Avto tako ponuja 30 sedežnih konfiguracij, sovoznikovega pa je moč zložiti in spremeniti v mizico ali odlagalni prostor. Teh v dobloju tudi sicer ne manjka, tako je v prednjih vratih dovolj prostora za eno veliko plastenko in dve mali plastenki, priročno odložišče pomeni še polica pod stropom in velik predal pred sovoznikom.

150202-Fiat-Nuovo-Doblo-40

Doblo na 440,6 cm dolžine (475,6 cm v različici Maxi) ponuja pet ali sedem sedežev, kar 790-litrski prtljažnik (do 1.050 litrov pri različici z dolgo medosno razdaljo) ter razdelitev zadnje klopi v razmerju 60:40. Prtljažni prostor je tako med večjimi v razredu in brez težav pogoltne otroški voziček, opremo za dopust ali športno-aktivni konec tedna.

Fiat-doblo-030.1445291594.JPG.s.960px.jpg

Ob zloženih zadnjih sedežih se prostornina poveča celo na 3.200 oziroma 4.000 litrov, prilagodljivost pa omogoča tudi nastavitev zadnje police z nosilnostjo do 70 kg na dveh nivojih. Krajša različica vase sicer sprejme do 95 cm dolge predmete, daljša do 130 cm, pri čemer širina ne sme presegati 112 oziroma 119 cm, višina pa 125 cm.

150202-Fiat-Nuovo-Doblo-50

Po zaslugi dobro nastavljenega vzmetenja se doblo tudi dobro pelje, za prijetno počutje v vozilu pa poskrbita tudi svetla in prostorna kabina, učinkovita klimatska naprava in zelo dobra zvočna izolacija. V kabini se zdaj skorajda ne sliši, da se pravzaprav vozimo v za potnike prilagojenem dostavniku.

150202-Fiat-Nuovo-Doblo-55

Motorna paleta je že znana, vendar je nekoliko osvežena in izboljšana - dizel je zdaj bolj odziven in prožen. V šibkejši različici zmore 70 kW (95 KM), v močnejši pa 88 kW (120 KM), pri čemer paket EcoJet zmanjša porabo goriva tudi za 15 odstotkov. Za ekologe bo morda zanimiva različica na zemeljski plin z 88 kW (120 KM), ki s popustom stane 18.690 evrov.

150202-Fiat-Nuovo-Doblo-39

Kratka anketa med kupci dobloja bi pokazala, da pri njem najbolj cenijo atraktivno zunanjo in notranjo obliko, funkcionalnost in prostornost ter dobre zmogljivosti, z najnovejšim primerkom pa so dobili še info-zabavni sistem uConnect. 5-palčni barvni zaslon na dotik, USB in AUX izhodi, Bluetotoh, glasovni ukazi, audio streaming in branje SMS sporočil, navigacija in ukazne tipke na volanu so dobloja ob povsem novi in všečni armaturni plošči še bolj približale razredu osebnih avtomobilov.

150202-Fiat-Nuovo-Doblo-42

Pri dobloju je dobro poskrbljeno tudi za varnost, saj ima vgrajenih kar nekaj naprednih sistemov za elektronsko nadziranje stabilnosti, štiri zračne vreče oziroma zavese ter pomoč pri speljevanju v klanec. Različica Trekking ima še sistem Traction+, ki pomaga ob zdrsu enega izmed pogonskih koles. Sistem izboljša oprijem na različnih površinah, denimo z enim kolesom v snegu ali blatu.

Fiat-doblo-023.1445296335.JPG.e.960px.jpg

Za dobloja je na voljo tudi več kot 100 izdelkov dodatne opreme Mopar, v ponudbi so denimo različni sistemi zasnovani za prevoz smuči, kanujev in jadralnih desk. Za ljubitelje kampiranja in sodobne nomade pa so na voljo tudi različne predelave, spodnja je plod slovenskega znanja iz podjetja Sipras.

20151019-115811

Foto: Matej Kačič, Fiat

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.

Preberite tudi:

27.05.2015
FINANCE
Avto
Punto in tipo se poslavljata, drugi Fiatovi malčki pa bodo neslišni
Avto
AvtoUroš Božin Punto in tipo se poslavljata, drugi Fiatovi malčki pa bodo neslišni 10

Fiatovi modeli, ki bodo preživeli čistko, lahko pričakujejo delno in polno elektrifikacijo, razkriva petletni poslovni načrt.

FINANCE
Avto
Umrl virtuoz, ki je rešil Fiat in Chrysler
Avto
AvtoUroš Božin Umrl virtuoz, ki je rešil Fiat in Chrysler 4

Marchionne je na čelo Fiata prišel leta 2004 in ga rešil pred propadom.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
To so novi berlingo, combo in partner
Avto
AvtoMiloš Milač To so novi berlingo, combo in partner

Namesto dvojčkov prihajajo trojčki, nov član je opel combo (prejšnji je bil preoblečeni fiat). Niso več dostavniki, ampak vozila za prosti čas.

FINANCE
Avto
Avtomobili zgoraj brez za slovenski žep
Avto
AvtoUroš Božin Avtomobili zgoraj brez za slovenski žep 1

Svoboda v vožnji, veter v laseh, neomejeni pogledi, sožitje z zunanjim svetom: kabrioleti so najbolj prvinska oblika avtomobila. Pogledali smo, kateri na slovenskem trgu so cenovno najbolj dostopni.

FINANCE
Manager
Kdo je prvi Neitalijan za volanom Fiat Chryslerja in kaj ga čaka
Manager
ManagerVanja Tekavec Kdo je prvi Neitalijan za volanom Fiat Chryslerja in kaj ga čaka

Britanca Mika Manleyja, novega šefa Fiat Chryslerja, čaka več izzivov: trgovinska politika ameriškega predsednika Donalda Trumpa, dvomi v Italiji, ali lahko podjetje vodi nekdo brez italijanskega potnega lista, najti pa bo tudi moral odgovor na vprašanje, ali bo Fiat Chrysler za velike naložbe v elektrifikacijo in razvoj alternativnih pogonov potreboval strateškega partnerja.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)