Mercedesov orjak, ki ubeži davčni gorjači Mercedesov orjak, ki ubeži davčni gorjači GLE je naslednik razreda ML, ki se uvršča med začetnike premijskih športnih terencev – v najnovejši, četrti generaciji smo ga preizkusili z novim dizelskim strojem, ki nosi oznako GLE 300d; so štirje valji dovolj?
Fordova zmagovalna formula Fordova zmagovalna formula Test ford transit connect furgon L1220 1,5 EcoBlue 88 kW trend – dostavno vozilo leta 2019 po izboru Financ in revije Kamion & Bus.
Audi Q3 sportback: Znana vsebina v izstopajoči obliki Audi Q3 sportback: Znana vsebina v izstopajoči obliki Prvič smo se zapeljali z vročim audijem Q3 sportback. Kako se privlačen audi Q3 sportback primerja z običajnim?
Začetek, vzpon in padec avtosalona IAA v Frankfurtu Začetek, vzpon in padec avtosalona IAA v Frankfurtu Avtomobilski salon s kar 112-letno tradicijo IAA ni bil vselej organiziran v Frankfurtu. Zgodovina, posebnosti in zanimivosti ene največjih avtomobilskih predstav sveta.
Električna Honda s pustim imenom in igrivo vsebino Električna Honda s pustim imenom in igrivo vsebino Retro oblika, kopica domiselnih idej in zelo mestna naravnanost, tudi s skromno baterijo. To je honda s preprostim imenom e.

Volkswagen do milijard evrov tudi s stiskanjem dobaviteljev. Kaj to pomeni za slovenske dobavitelje?

Čas branja: 2 min
13.10.2015  12:34
Tri milijarde evrov naj bi v obliki nižjih cen Volkswagnu primaknili njegovi dobavitelji

Obveščaj me o novih člankih:  
Volkswagen dodaj
Handelsblatt dodaj
Bosch dodaj
Continental dodaj
ACS dodaj

Nemški Volkswagen v teh dneh mrzlično obrača številke in išče načine, kako do denarja, ki ga potrebuje za reševanje škandala z dizelskimi motorji. Za ta namen je rezerviral že 6,5 milijarde evrov, po napovedih analitikov pa ta znesek še zdaleč ne bo dovolj. Ocene škode segajo od 40 do 77 milijard evrov.

volkswagen-logo.1421009948.jpg.s.960px.jpg

Po poročilu nemškega Časnika Handelsblatt bo nemški proizvajalec izdatno pritisnil tudi na dobavitelje, z zniževanjem cen namerava prihraniti tri milijarde evrov. Za kakšno obdobje gre, pa časnik ni poročal. O dodatnem pritisku na dobavitelje so namigovali že naketeri slovenski partnerji Volkswagna. "Na nas bodo še bolj pritisnili z zahtevami po znižanju cen naših izdelkov, saj bodo želeli nadomestiti škodo, ki jo bodo imeli zaradi škandala v ZDA,« so poročali takoj po izbruhu škandala.

Kot smo že pisali v članku Skozi dim afere dizelgate dobavitelji vidijo tudi priložnosti, je največji kupec slovenskih dobaviteljev prav skupina Volkswagen (VW), ki se je znašla v žarišču afere z zavajanjem pri izpustih škodljivih plinov. Nekateri slovenski dobavitelji nemškemu velikanu dobavljajo neposredno, drugi delajo za njegove dobavitelje, kot sta Bosch in Continental. Direktor Slovenskega avtomobilskega grozda (ACS) Dušan Bušen ocenjuje, da je prodaja slovenskih avtomobilskih dobaviteljev skupini VW lani dosegla 700 milijonov evrov in tako pomeni petino prihodkov slovenskih dobaviteljev avtomobilski industriji.

Kaj nižanje cen pomeni za slovenske dobavitelje?

Matjaž Omladič iz žalskega podjetja Novem car je povedal, da o napovedih, kaj nižanje cen dobaviteljev pomeni za slovenski trg pomeni, še ne more govoriti, saj uradnih informacij še ni. »Definitivno ne morem napovedati, kaj se bo zgodilo, saj ni še nobenih številki ali informacij, na kakšen način se bo to izvajalo in kdaj. Če bo prišlo do nižanja cen, bo to za nas imelo velik vpliv, saj naši produkti temeljijo na naravni surovinski bazi (in so vezani na naravne materiale), kot je furnir.«

omladic-matjaz-018-jm.1439838900.jpg.n.960px.jpg
"Glede na specifiko trga bi bilo nižanje cen za nas lahko velik problem," pravi Matjaž Omladič

trobis-marjan06-be.1441128364.jpg.n.960px.jpg
Marjan Trobis iz Boxmark Leather pravi, da je bilo jasno, da bodo v Volkswagnu škodo poskušali rešiti tako, da se obesijo na ramena dobaviteljev.

Volkswagen bo za naložbe namenil milijardo evrov manj

Volkswagen pa je danes napovedal še, da bo svoje naložbe znižal za milijardo evrov na leto. Na drugih področjih pa so sprejeli še nekatere varčevalne ukrepe. Že znotraj pred leti predstavljenega varčevalnega programa so prepovedali zaposlovanje, konec septembra pa so ukinili izmeno v nemški tovarni motorjev.

Konec tretjega četrtletja je imel Volkswagen 17,6 milijard evrov razpoložljivega denarja. Ali bo znesek zadoščal za hitro odpravljanje napak in druge stroške še ni znano. Pred leti pa je Volkswagen poudaril, da mora imeti vsak hip pripravljenih vsaj deset milijard evrov sredstev. V primeru, da bo to vsoto načel, po trenutnih pravilih lahko izda za osem milijard evrov delnic brez glasovalnih pravic.Preberite tudi:

27.09.2015

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Dieselgate se bo zagotovo poznal na naših službah 1

Vse bolj jasno postaja, da bo Volkswagen zaradi škandala stiskal dobavitelje

AVTO
Posel
Posel 12 tednov resničnostnega šova Volkswagen 3

Sanjski začetek in klavrn konec: to je povzetek letošnjega leta avtomobilskega proizvajalca Volkswagen, ki se ga bomo spominjali po...

AVTO
Posel
Posel Volkswagen pleza iz krize, dobička več, prihodkov manj 3

Porsche in Škoda sta z visoko rastjo dobička poskrbela za višji dobiček kot pred dizelsko krizo, za zaslužek najpomembnejša znamka VW...

AVTO
Novice
Novice VW: goljufije že od leta 1999, kazen narasla na 18 milijard evrov 9

Stroški dizelskega škandala dosegli 18 milijard evrov

AVTO
Novice
Novice Volkswagnu še pet milijonov evrov kazni v Italiji 3

Italijanska protikartelna agencija je včeraj nemškemu Volkswagnu naložila plačilo pet milijonov evrov kazni zaradi zavajanja kupcev...

AVTO
Novice
Novice Volkswagen se bo trgovcem, le v ZDA oddolžil, z milijardno odškodnino 6

Trgovcem Volkswagna v ZDA se je po škandalu zmanjšala vrednost njihovih podjetij, zato bodo dobili zajetno odškodnino. Kaj pa trgovci v...

FINANCE
Članki
Članki Volkswagen si želi mir kar kupiti

p(Volkswagen#Volkswagen) zaradi spora z dobavitelji razmišlja o nakupu njihovih delnic.

AVTO
Posel
Posel VW leto dni po aferi: za petino manj vreden, a prvič na prestolu 6

Na današnji dan pred letom dni, 18. septembra 2015, je kot strela iz jasnega odjeknila novica o Volkswagnovi goljufiji