Avto

Kdo je mož, ki bo sedel na vroči stol prvega nadzornika v VW

Hans Dieter Pötsch stopa v velike čevlje: spopasti se bo moral z afero Dieselgate, za vrat pa mu bo dihal predhodnik, ki ni odšel prostovoljno in je hkrati pomemben lastnik VW.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

08.10.2015 11:00
Čas branja: 2 min

Dosedanji finančni direktor Volkswagna Hans Dieter Pötsch je bil na mesto prvega nadzornika izvoljen 5. septembra letos, dva tedna pred izbruhom afere Dieselgate, ki je pretresla podjetje in celoten avtomobilski svet. Sprva miren položaj prvega nadzornika, ki ga je pridobil z večinsko podporo drugih nadzornikov in vplivne družine Porsche, se je čez noč spremenil v nočno moro. Umirjeni 64-letni letni Avstrijec je do napredovanja prišel po spomladanskem spopadu med prvim nadzornikom skupine Volkswagen Ferdinandom Piechom, ki je bil na tem položaju od leta 2002, in odstopljenim predsednikom uprave skupine Volkswagen Martinom Winterkornom.

Prihodnji prvi nadzornik bo imel dvakrat težko delo: zaradi afere Dieselgate in predhodnika Ferdinanda Piecha, ki ga bo spremljal iz domačega naslanjača kot predstavnik družine Porsche, ki ima v lasti deset odstotkov Porscheja, ta pa 51 odstotkov Volkswagna.

Veteran avtoposla

Hans Dieter Pötsch je doštudiral industrijski inženiring na tehnični fakulteti v nemškem Darmstadtu, leta 1979 pa je kariero začel pri BMW kot vodja kontrolinga. V Münchnu je vztrajal naslednjih osem let, med letoma 1987 in 2003 je izstopil iz avtomobilske panoge, a je bil z njo vselej posredno povezan. Med letoma 1995 in 2002 je bil recimo predsednik uprave nemške družbe Dürr, ki izdeluje robote za avtomobilske tovarne in po svetu zaposluje 14.400 ljudi. Strast do avtomobilizma pa ga je vlekla nazaj, zato je leta 2003 prišel v Volkswagen kot član uprave. Sprva ni imel posebnih nalog, od leta 2009 pa je bil član uprave, odgovoren za finance. Dve leti pozneje je zasedel še sedež v nadzornem svetu skupine Bertelsmann, ki ima med drugim v lasti tudi televizijo RTL.

potsch-hans-dieter-xx.1444294342.jpg.w.600px.jpg
Hans Dieter Pötsch se je z novega položaja že oglasil z izjavo, da afera lahko ogrozi obstoj Volkswagna. Foto: Press

Dobrodošle finančne izkušnje

Pötsch se je z novega položaja že oglasil z izjavo, da afera lahko ogrozi obstoj Volkswagna, zato se je treba hitro, pregledno in učinkovito odzvati, in pokazal, da zna prijeti bika za roge. Kot izkušen finančnik bo nadziral reševanje afere, obenem pa bo novemu predsedniku uprave Volkswagna Matthiasu Müllerju lahko svetoval pri pripravi novega investicijskega načrta. Müller je namreč pred nekaj dnevi poudaril, da bo ta nujen, saj bo afera Dieselgate Volkswagen stala vsaj 6,5 milijarde evrov. Ta denar je proizvajalec že pripravil, zato utegne denarja zmanjkati za druge načrte. Volkswagen je v prihodnjih petih letih načrtoval za več kot 70 milijard evrov naložb v gradnjo tovarn in razvoj novih tehnologij. Po novem scenariju ima reševanje afere prednost pred vsemi drugimi projekti, je poudaril Müller.

Kritike: lahko je celo soodgovoren

V strokovni javnosti sicer priznani Pötsch pa je doživel tudi kritike v zvezi s svojo izvolitvijo. Predvsem ameriški analitiki Volkswagnu očitajo, da je za ključnega človeka v reševanju največje afere v avtomobilski zgodovini namestil menedžerja iz lastnih vrst, ki bi lahko morda vedel, kaj se dogaja, torej je za afero lahko celo soodgovoren. Podobno velja za Winterkorna, ki je po odstopu zadržal štiri pomembne položaje znotraj Volkswagna. Ostal je predsednik Audija, MAN, skupine Truck & Bus ter Porsche Holdinga, pomembnega lastnika Porscheja. Nekateri primeri drugih afer potrjujejo, da je Volkswagnova praksa nenavadna. Naftni mogotec BP je leta 2010 po aferi zaradi razlitja več milijonov 159-litrskih sodov nafte v Mehiškem zalivu odpustil predsednika uprave Tonyja Haywarda, novega človeka za ta položaj pa je našel zunaj podjetja.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

Preberite tudi:

07.10.2015
17.11.2010
02.09.2009
22.09.2015
24.09.2015
24.09.2015
24.09.2015
26.09.2015
26.09.2015
FINANCE
Avto
Zgodbe in zahteve voznikov, ki so prevozili več milijonov kilometrov
Avto
AvtoMiloš Milač Zgodbe in zahteve voznikov, ki so prevozili več milijonov kilometrov

Kaj od dostavnika pričakujejo najzahtevnejši uporabniki, vozniki dostavnih vozil, ki z njimi prevozijo prek 100 tisoč kilometrov na leto. Kakšne so njihove zahteve in kako so ocenili letošnja finalista izbora za dostavno vozilo leta ford transit custom in MAN TGE.

Moje finance
Zaslužek
Vroče naložbe, v katere se zdaj splača vlagati
Moje finance
ZaslužekMatej Kačič Vroče naložbe, v katere se zdaj splača vlagati

Katerim panogam oziroma regijam so borzni strokovnjaki v tem trenutku najbolj naklonjeni? Bi pomislili na Mehiko, Grčijo, evropske banke ali nemške avtomobilske velikane? Omenjamo jih šest.

FINANCE
Avto
Volkswagen je ohranil prvo mesto v svetu
Avto
AvtoMiloš Milač Volkswagen je ohranil prvo mesto v svetu 6

Po poročanju nemškega Bild am Sonntag je nemški Volkswagen lani prodal 10,7 milijona avtomobilov in ohranil prvo mesto v svetovni prodaji

FINANCE
Avto
Kaj je na slovenskih cestah pokazal električni dostavnik MAN
Avto
AvtoBoštjan Paušer Kaj je na slovenskih cestah pokazal električni dostavnik MAN 9

Po ljubljanskih ulicah z električnim dostavnikom MAN eTGE s sto kilovati moči in 173 kilometri dosega.

FINANCE
Avto
Rekordi Volkswagna: šest milijonov vozil v svetu, tri milijone na Kitajskem
Avto
AvtoMiloš Milač Rekordi Volkswagna: šest milijonov vozil v svetu, tri milijone na Kitajskem

Nemška avtomobilska znamka Volkswagen je lani dosegla vsaj dva pomembna mejnika, v svetu je prvič presegla proizvodnjo šest milijonov vozil, na Kitajskem pa prodajo tri milijone vozil