Avto

Nova opel astra - zasuk vrednot in cene od 14 tisočakov

Na Slovaškem preizkušamo novo opel astro, ki k tej znamki prinaša novo filozofijo. Vrednota postajajo skromne mere, majhna masa, 18-palčna kolesa so "out"

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

02.10.2015 07:13
Čas branja: 2 min

Opel pričenja pohod na evropski trg. V prvi fazi, junija letos, je astra pokazala svoje obline in drugačne vrednote kot predhodnica, konec avgusta je pokukala na to stran alp, september je prinesel karavanski sports tourer, včeraj in danes pa smo se prvič usedli za njen volan. Prvi vtisi so zelo dobri, a o njih prihodnji teden. Za sedaj le nekaj dejstev o astri in cenah s katerimi bo prepričevala slovenske kupce.

PA010688.1443762346.JPG.w.960px.jpg

Glavne prednosti so znane, na predstavitvi pa so jih inženirji še nekoliko bolj natančno pojasnili. Nova astra je še vedno lepa, a ni več tako izstopajoča kot njena predhodnica. Vrstni red vrednot se je spremenil, na prvem mestu je učinkovitost, na drugem oblika in na tretjem povezljivost.

Pod poglavje učinkovitost sodijo motorji, povsem novi oziroma sveži. Na dnu je 1,4 litrski atmosferski bencinar z aluminijastim blokom in 74 kilovati, družbo pa mu dela litrski trivaljni turbo s 77 kilovati. Zadnji je še poseben učinkovit, saj je povprečna poraba le 4,2 litra na 100 kilometrov. Slabost majhnega stroja pa je cena, saj bo v Sloveniji za 1.200 tisočakov dražji od 1,4 litrskega.

Nova sta tudi 1,4 litrski turbo s 92 ali 110 kilovati, prvi bo po besedah direktorja slovenskega Opla Boruta Gazvoda najpomembnejši stroj v novi astri.

Dizelski program pa predstavlja 1,6 litrski CDTi s 70, 81 oziroma 96 kilovati, v vsakem primeru je poraba manjša od štirih litrov (od 3,4 do 3,8), izpusti CO2 pa manjši od 100 gramov na kilometer.

Še najbolj živahen stroj, pri Oplu pravijo da sodi že v srednjo velikostno kategorijo, je 1,6 turbo s 147 kilovati (200 konjskimi močmi).

Učinkovitost motorjev dopolnjuje zasnova karoserije, ta je v 75 odstotkih izdelana iz jekel visok trdnosti, ker je ob tem, še za pet centimetrov krajša kot pri predhodnici, je prihranek pri masi kar 77 kilogramov. Dodatnih 50 kilogramov so inženirji dobili z lažjo šasijo, k temu prihranku sodijo tudi manjša in 11,5 kilograma lažja serijska kolesa, ki so pri drugem paketu enjoy sedaj denimo 16 palčna, prej so bila 18 palčna. Druge prihranke prinašajo lažji sedeži, motorji,... Skupen prihranek pri masi je do 200 kilogramov.

PA010670.1443762405.JPG.w.960px.jpg

Še cene: Nova astra bo pri nas, na trgu bo v začetku novembra, stala od 13.990 evrov. Osnovna cena velja za model 1.4 selection s serijsko klimatsko napravo, šestimi zračnimi blazinami, bluetooth radiem,... Za 15.800 evrov boste dobili precej bogateje opremljeno astro 1.4 turbo s 92 kilovati in opremo enjoy ki vključuje tudi sedempalčni zaslon na dotik. Turbodizel 1.6 CDTI s 81 kilovati in enako opremo bo stal 17.500 evrov, s še bogatejšo opremo innovation, dizlom s 100 kilovati in samodejnim menjalnikom pa 19.600 evrov.

Ena od posebnosti nove astre so matrix LED žarometi, ki z vklapljanjem in izklapljanjem LED diod samodejno senči svetlovni snop. V tem razredu edinstven sistem bo stal najmanj 1.200 evrov doplačila.

Področje povezljivosti pa označuje povezava med iphonom in sistemom CarPlay v multimedijskem sistemu Intellilink, na zaslon lahko preslikate namizje mobilnega telefona, prihodnje leto bo ta povezljiv tudi z androidi in komunikacijski sistem Onstar, ki bo od prihodnjega leta zagotavljal aktivno pomoč 24 ur na dan, 365 dni na leto. Izvajali jo bodo operaterji z znanjem slovenskega jezika.

Foto: Miloš Milač

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

Preberite tudi:

07.10.2015
FINANCE
Avto
''Človeški'' Opel kaže na prihodnost znamke
Avto
AvtoMiloš Milač ''Človeški'' Opel kaže na prihodnost znamke

Nova usmeritev Opla je postati najbolj učinkovita znamka v Skupini Peugeot Citroën, je pred kratkim napovedal izvršni direktor družbe Michael Lohscheller. To vključuje tudi brušenje oblikovalskega jezika, ki bo konec leta dosegel novo raven s konceptom, ki ga Opel razkriva danes.

FINANCE
Avto
Tudi mala corsa obuja oznako GSI
Avto
AvtoMiloš Milač Tudi mala corsa obuja oznako GSI

Oznaka, ki je proslavila športne ople in se v spomin vtisnila še precej bolj oznaka OPC na zadkih najbolj divjih oplov

FINANCE
Avto
Opel je že danes rešil izzive, ki bodo jeseni pestili avtotrgovce in kupce drugih znamk
Avto
AvtoMiloš Milač Opel je že danes rešil izzive, ki bodo jeseni pestili avtotrgovce in kupce drugih znamk 1

Opel nam je na dogodku v Mainzu predstavil svoj pogled na rešitve pred prihajajočimi izzivi okoljskih predpisov in meritev. Na dogodku smo preizkusili tudi nekaj novih različic motorjev in menjalnikov.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Berlingu sledi še Oplov combo
Avto
AvtoMiloš Milač Berlingu sledi še Oplov combo 1

Oplov combo z osnovo in tehniko berlinga in partnerja, a lastnim oblikovnim slogom

FINANCE
Avto
Oplov koncept, ki bo spremenil prihodnost znamke
Avto
AvtoUroš Božin Oplov koncept, ki bo spremenil prihodnost znamke 2

Pod lastništvom Peugeota je Opel pripravljen izstopati iz množice

FINANCE
Avto
Oplov družinski combo v Sloveniji predpremierno v unikatni izvedbi
Avto
AvtoMiloš Milač Oplov družinski combo v Sloveniji predpremierno v unikatni izvedbi

Opel combo se je v unikatni, ročno izdelani izvedbi s posebej zaščitenim prevozom kot predserijski izdelek za dva dni ustavil v Sloveniji.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)