Bavarska pošast, ukročena kot hišni ljubljenček Bavarska pošast, ukročena kot hišni ljubljenček Novi BMW M5 je inteligentna preobrazba nekdanjega limuzinskega dirkača. Je izjemno hiter, obvladljiv in še vedno zabaven avto, ki se pomika v razred superšportnikov.
Veliki scrambler za neukročene veterane Veliki scrambler za neukročene veterane Vožnja z rumenim scramblerjem 1100 je lahko tako zenovska, da v spominih nanjo meditiraš skozi zimo, še pred začetkom nove sezone pa z veseljem cesti ukradeš kakšen sončen dan.
Najcenejši, najbolj zanesljivi, kleni in razburljivi Najcenejši, najbolj zanesljivi, kleni in razburljivi Koncentrat, zaradi praznikov, dvotedenskega dogajanja prinaša pregled najcenejših 4x4 avtov v Sloveniji, električnih avtov glede na doseg baterije, opise kopice športnih terencev, pregled poslovanja Volva, Renaulta in Nissana, vrline osveženega volkswagna passata in prvo pomladno lastovko na dveh kolesih - ducati scrambler 1100.
Koliko kilometrov lahko prevozijo današnji električni avtomobili? Koliko kilometrov lahko prevozijo današnji električni avtomobili? Preverili smo, kateri električni avtomobili vas bodo zapeljali najdlje. Razporedili smo jih po dosegu, izmerjenem po novem merilnem ciklu WLTP. Ta prinaša realnejšo sliko od starega NEDC. Pogledali pa smo tudi, kako doseg merijo Američani.
Leta 2020 vsi novi avtomobili s sistemom za samodejno zaviranje Leta 2020 vsi novi avtomobili s sistemom za samodejno zaviranje Štirideset držav, vključno z Japonsko in EU, je potrdilo osnutek p(Združenih narodov#Organizacija združenih narodov) (ZN), ki leta 2020 predvideva obvezno vgradnjo sistema za samodejno zaviranje v osebne in lahke dostavne avtomobile.

Nova opel astra - zasuk vrednot in cene od 14 tisočakov

Čas branja: 2 min
02.10.2015  07:13
Na Slovaškem preizkušamo novo opel astro, ki k tej znamki prinaša novo filozofijo. Vrednota postajajo skromne mere, majhna masa, 18-palčna kolesa so "out"

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Opel dodaj
Borut Gazvoda dodaj

Opel pričenja pohod na evropski trg. V prvi fazi, junija letos, je astra pokazala svoje obline in drugačne vrednote kot predhodnica, konec avgusta je pokukala na to stran alp, september je prinesel karavanski sports tourer, včeraj in danes pa smo se prvič usedli za njen volan. Prvi vtisi so zelo dobri, a o njih prihodnji teden. Za sedaj le nekaj dejstev o astri in cenah s katerimi bo prepričevala slovenske kupce.

PA010688.1443762346.JPG.w.960px.jpg

Glavne prednosti so znane, na predstavitvi pa so jih inženirji še nekoliko bolj natančno pojasnili. Nova astra je še vedno lepa, a ni več tako izstopajoča kot njena predhodnica. Vrstni red vrednot se je spremenil, na prvem mestu je učinkovitost, na drugem oblika in na tretjem povezljivost.

Pod poglavje učinkovitost sodijo motorji, povsem novi oziroma sveži. Na dnu je 1,4 litrski atmosferski bencinar z aluminijastim blokom in 74 kilovati, družbo pa mu dela litrski trivaljni turbo s 77 kilovati. Zadnji je še poseben učinkovit, saj je povprečna poraba le 4,2 litra na 100 kilometrov. Slabost majhnega stroja pa je cena, saj bo v Sloveniji za 1.200 tisočakov dražji od 1,4 litrskega.

Nova sta tudi 1,4 litrski turbo s 92 ali 110 kilovati, prvi bo po besedah direktorja slovenskega Opla Boruta Gazvoda najpomembnejši stroj v novi astri.

Dizelski program pa predstavlja 1,6 litrski CDTi s 70, 81 oziroma 96 kilovati, v vsakem primeru je poraba manjša od štirih litrov (od 3,4 do 3,8), izpusti CO2 pa manjši od 100 gramov na kilometer.

Še najbolj živahen stroj, pri Oplu pravijo da sodi že v srednjo velikostno kategorijo, je 1,6 turbo s 147 kilovati (200 konjskimi močmi).

Učinkovitost motorjev dopolnjuje zasnova karoserije, ta je v 75 odstotkih izdelana iz jekel visok trdnosti, ker je ob tem, še za pet centimetrov krajša kot pri predhodnici, je prihranek pri masi kar 77 kilogramov. Dodatnih 50 kilogramov so inženirji dobili z lažjo šasijo, k temu prihranku sodijo tudi manjša in 11,5 kilograma lažja serijska kolesa, ki so pri drugem paketu enjoy sedaj denimo 16 palčna, prej so bila 18 palčna. Druge prihranke prinašajo lažji sedeži, motorji,... Skupen prihranek pri masi je do 200 kilogramov.

PA010670.1443762405.JPG.w.960px.jpg

Še cene: Nova astra bo pri nas, na trgu bo v začetku novembra, stala od 13.990 evrov. Osnovna cena velja za model 1.4 selection s serijsko klimatsko napravo, šestimi zračnimi blazinami, bluetooth radiem,... Za 15.800 evrov boste dobili precej bogateje opremljeno astro 1.4 turbo s 92 kilovati in opremo enjoy ki vključuje tudi sedempalčni zaslon na dotik. Turbodizel 1.6 CDTI s 81 kilovati in enako opremo bo stal 17.500 evrov, s še bogatejšo opremo innovation, dizlom s 100 kilovati in samodejnim menjalnikom pa 19.600 evrov.

Ena od posebnosti nove astre so matrix LED žarometi, ki z vklapljanjem in izklapljanjem LED diod samodejno senči svetlovni snop. V tem razredu edinstven sistem bo stal najmanj 1.200 evrov doplačila.

Področje povezljivosti pa označuje povezava med iphonom in sistemom CarPlay v multimedijskem sistemu Intellilink, na zaslon lahko preslikate namizje mobilnega telefona, prihodnje leto bo ta povezljiv tudi z androidi in komunikacijski sistem Onstar, ki bo od prihodnjega leta zagotavljal aktivno pomoč 24 ur na dan, 365 dni na leto. Izvajali jo bodo operaterji z znanjem slovenskega jezika.

Foto: Miloš Milač


Več iz teme:  

Preberite tudi:

07.10.2015

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Testi
Testi Nemka se je poslovila od povprečja in bahavosti 6

Opel je z novo astro naredil velike, predvsem pa prave korake. Bahavo obliko je zamenjala odlična vsebina, učinkovitost je opazna tudi v...

AVTO
Novosti
Novosti Moderna in vitka zvezda, ki želi zasenčiti kralja 10

Peta generacija, 400 naročil, 300 testnih voženj in 200 že prodanih vozil v le treh tednih prodaje vozila, katerega cene se začnejo pri...

AVTO
Novosti
Novosti Zvezda z ritko, 1.630 litrsko 5

Opel je skrčeno petvratno astro v karavanski različici podaljšal na raven predhodnice in pridobil veliko prostora v zadku - do 1.630...

AVTO
Novosti
Novosti Oplova zvezda se je razkrila pod zvezdami Krvavca

Opel odšteva dneve do prihoda svoje nove zvezde, nanjo veliko stavi in kupce draži že mesece pred prihodom na trg, mi smo jo spoznali...

AVTO
Novosti
Novosti Kaj Slovencem obetata najbolj vroča novinca Frankfurta - megane in astra 2

Megane je tretji, astra pa četrti najbolj pogost avto na naših cestah, zato oba sodita med najpomembnejše novosti Frankfurta. Preverilo...

AVTO
Novice
Novice Opel astra za izkušene izbrance, s 330 KM in ceno 95 tisoč evrov 4

Opel astra TCR je dirkalnik namenjen zasebnim dirkalnim ekipam, brez večjih prilagoditev omogoča nastope na vztrajnostnih dirkah

AVTO
Novice
Novice Oplova zvezda že pred premiero do 30 tisoč naročil

Še preden je opel astra zapeljala pod soj žarometov avtosalona v Frankfurtu, je zbrala prek 30 tisoč naročil

AVTO
Novice
Novice Fiat tipo ovenčan z lovoriko AutoBest

V finalu izbora AutoBest je tesno zmagal Fiat tipo, le sedem točk je zaostala nova Opel astra. Izkušeni slovenski žirant Vinko Kernc je...