Avto

Zaseženih avtov vse manj, detektivom vseeno ni dolgčas

Odvzeti avtomobili do novih kupcev potujejo po klasičnih poteh, prek trgovcev z rabljenimi vozili in spletnih oglasnikov, novega lastnika pa najdejo v mesecu dni, pravijo v Heti

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

30.09.2015 22:30
Dopolnjeno: 01.10.2015 04:28
Čas branja: 2 min

Lizinške hiše poročajo o boljši plačilni disciplini lizingojemalcev in posledično o upadu odvzemov vozil neplačnikov lizinga. Detektiv Janko Trivunović vseeno ni brez dela, mesečno išče od 10 do 15 vozil, trenutno dva Oplova kombija vivaro.

trivunovic-janko5-be.1443635435.jpg.n.960px.jpg
Z večino dolžnikov se je mogoče preprosto pogovoriti, nekateri pa se tudi skrivajo, se mu izogibajo, prijavljajo na druge naslove in podobno. Težava nastane že, če je avto parkiran za ograjo, ta pa je zaklenjena.

Janko Trivunović, detektiv, ki za lizinške hiše najde deset do 15 vozil na mesec.

Po besedah detektiva Janka Trivunovića vozila pomenijo 95 odstotkov vseh predmetov, ki jih zaradi neplačevanja uporabnikov iščejo lizinške hiše. Te pri iskanju uporabljajo različne vire, notranje in zunanje. Med zunanjimi so pogosto detektivi, občasno pa tudi črni izterjevalci, pravi Trivunović. Število odvzetih vozil v zadnjih letih sicer upada, poročajo slovenske lizinške hiše. Direktor SKB Leasinga Don Schoeffmann opaža, da je delež odvzetih predmetov financiranja zelo majhen in razmeroma konstanten, predvsem zahvaljujoč konservativni politiki odobravanja naložb. V Summit Leasignu pa se je število mesečno odvzetih vozil v zadnjem letu zmanjšalo s 13 na 11. Po besedah pomočnice direktorja družbe Tine Filipan je v portfelju Summit Leasinga ta hip 28 tisoč pogodb za financiranje osebnih in lahkih komercialnih vozil. V primerjavi s številom sklenjenih pogodb tako letno odvzamemo manj kot 0,5 odstotka vozil. O zanemarljivem številu odvzetih vozil poročajo tudi v Hypo AlpeAdrii Leasingu, o natančnih številkah pa ne želijo govoriti.

V tujini je vozila teže najti

Detektiv Janko Trivunović dodaja, da se v zadnjem letu na tem področju ni nič bistvenega spremenilo, nekoliko je upadlo le število odvzemov vozil neplačnikov. Sam povprečno na mesec išče od deset do 15 vozil, opaža pa hitro odzivnost neplačnikov, ki obroke večinoma poravnajo takoj, ko dobijo njegov klic z grožnjo po odvzemu. Nekaj težav ima le pri iskanju vozil v tujini, trenutno išče dve taki vozili znamke Opel vivaro combi, ki naj bi bili v Nemčiji.

1.1443635855.png

Prodajne poti odvzetih avtov

Odvzeti avtomobili do novih kupcev potujejo po klasičnih poteh, prek trgovcev z rabljenimi vozili in spletnih oglasnikov. V Heti, slabi banki nekdanje skupine Hypo, predmete, ki so v zalogi, prodajajo na trgu in so dostopni na spletni strani ( [www.aaaplatform.com] ). Vse predmete pred prodajo ocenijo pooblaščeni cenilci. Na podlagi teh cenitev v službi za prodajo odvzetih predmetov za vsak predmet posebej pripravijo prodajno strategijo, oblikujejo cene in začnejo javno zbiranje ponudb.

Pravijo, da je za osebna vozila zanimanja več kot za druge predmete, novega lastnika pa navadno najdejo v mesecu dni. Pri strojih in opremi pa kupce iščejo prek oglaševanja na specializiranih platformah, z organiziranjem prodajnih dogodkov in neposrednim trženjem.

Detektiv na lovu za neplačniki

Detektiv Janko Trivunović pravi, da se je z večino dolžnikov mogoče preprosto pogovoriti, nekateri pa se tudi skrivajo, se mu izogibajo, prijavljajo na druge naslove in podobno. »Težava nastane že, če je avto parkiran za ograjo, ta pa je zaklenjena. Vdreti ne smemo, lahko le čakamo, da se bo uporabnik z avtom odpeljal in ga bomo ujeli na katerem drugem kraju,« pravi sogovornik in opiše še nekaj anekdot. »Zgodilo se je tudi, da se je uporabnik ulegel na avto, ki smo ga želeli odpeljati, in smo čakali drug drugega, kdo bo prej popustil (izida tekme ni razkril). Pred nekaj leti sem preiskoval tri primere, ko je v nekaj mesecih, po le nekaj mesecih najema, izginilo pet vozil BMW X5, ki so najbrž romali v Albanijo, Ukrajino ali Rusijo, ne več v Črno goro, ki je do danes postala bolj urejena in s tem nevarna za uporabnike ukradenih vozil. »Cene teh vozil so smešno nizke, ukradeni BMW X5, vreden prek 50 tisoč evrov, gre v roke novemu kupcu le za nekaj tisočakov ali pa je predmet kompenzacije za mamila.«

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Topjob
Top službe - EBRD išče direktorja; zaposlujejo tudi NLB, NKBM, Triglav, Interblock, Spar, Cosylab in še 15 podjetij
Topjob
TopjobTOP JOB Top službe - EBRD išče direktorja; zaposlujejo tudi NLB, NKBM, Triglav, Interblock, Spar, Cosylab in še 15 podjetij

Pregledali smo ponudbo služb doma in v tujini ter izbrali najboljše

FINANCE
Okolje & energija
Odlagališča visoko radioaktivnih odpadkov: kje bodo prva in kdaj bo pripravljeno naše
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Odlagališča visoko radioaktivnih odpadkov: kje bodo prva in kdaj bo pripravljeno naše

Prva Finska, druga Švedska, tretja Francija. Takšen je vrstni red držav pri pripravah na postavitev trajnih odlagališč za visoko radioaktivne odpadke.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
V Sloveniji se vrstijo kraje dragih avtov, kako tatovi premagajo brezkontaktno ključavnico?
Avto
AvtoMiloš Milač V Sloveniji se vrstijo kraje dragih avtov, kako tatovi premagajo brezkontaktno ključavnico?

Novembra lani so trije Poljaki v Ljubljani ukradli prestižna BMW 530 in Meredes-benz S 350 z brezkontaktno ključavnico. Tatovi so se naučili premagati elektroniko, zato tudi sodobni avti niso več varni pred njimi.

FINANCE
Topjob
Top službe - bi ocenjevali volitve? Priložnost tudi v Googlu, Petrolu, Nestleju, EIB, Ekipi2, Ericssonu in še 15 podjetjih
FINANCE
Bitka za Krvavec: Janša trdi, da ima denar, kje se torej zapleta?
Finance
Jurij Šimac Bitka za Krvavec: Janša trdi, da ima denar, kje se torej zapleta? 8

In kakšno vlogo ima pri tem direktor Krvavca?

FINANCE
Katere prevzemne tarče bodo naslednje na vrsti?
Finance
Jure Ugovšek Katere prevzemne tarče bodo naslednje na vrsti? 2

Datoteke v Excelu se v vročih poletnih dneh šibijo pod težo podatkov slovenskih prevzemnih tarč, jeseni pa je pričakovati nadaljevanje prevzemnega vala