Avto

Bodo Slovenci brez služb, ko VW totalno zamoči?

Skupina Volkswagen je največji kupec slovenskih dobaviteljev avtoindustriji; posledice afere bodo občutili že konec leta

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

27.09.2015 12:01
Čas branja: 4 min

Najpomembnejši kupec (Volkswagen) za Slovenijo najpomembnejše panoge (avtomobilizma) v najpomembnejši izvozni partnerici (Nemčiji) je v dveh dneh na borzi izgubil 24 milijard oziroma tretjino vrednosti. Tako resno vlagatelji ocenjujejo razsežnosti goljufije z izpusti na ameriškem trgu. Slovensko panogo, ki pomeni petino dodane vrednosti v gospodarstvu, bi val težav lahko zadel v treh mesecih.

Slovenska avtomobilska industrija, ki prinese blizu 20 odstotkov slovenskega BDP, kar 40 odstotkov prihodkov ustvari s prodajo za nemške blagovne znamke. Največji kupec je ravno skupina Volkswagen (VW), nekateri mu dobavljajo neposredno, drugi delajo za njegove dobavitelje, kot sta Bosch in Continental. Zaradi v poprečju trimesečnega cikla, toliko navadno traja od takrat, ko kupci naročijo avto, pa do dobave, bodo morebitne težave občutili konec leta.

id-VW-graf-185
Foto: Press

Kdo so slovenski dobavitelji VW

Največji slovenski posredni ali neposredni dobavitelji skupine Volkswagen so po naših informacijah: Kolektor, Hella Saturnus Slovenija, LTH Castings, Boxmark Leather, KLS Ljubno, Grammer Automotive Slovenija, SG Automotive, Cimos prek kupca Honeywell, Hidria, TPV, Odelo, MLM, Novem Car Interior Design, Tehnoplast, Siliko ... Včeraj so bili enotni v eni stvari: »Na nas bodo še bolj pritisnili z zahtevami po znižanju cen naših izdelkov, saj bodo želeli nadomestiti škodo, ki jo bodo imeli zaradi škandala v ZDA,« so menili naši sogovorniki, ki pa večinoma niso želeli biti imenovani.

Ocene o tem, kako bo škandal vplival na prodajo Volkswagnovih avtomobilov, zlasti dizelskih, in posledično na prodajo slovenskih podjetij, so bile včeraj različne. Eni menijo, da količina izpustov ni odločilen dejavnik pri izbiri avtomobila, zato upada prodaje v Evropi niti ne bo, drugi se bojijo, da bodo težave tudi tu. V Ameriki zmanjšanje prodaje pričakujejo, ne morejo pa oceniti, kako veliko bo.

Če bo imel Volkswagen večje težave s prodajo dizelskih in tudi drugih avtomobilov tudi v Evropi, bodo zadrege naših podjetij kar velike. Po nekaterih ocenah naj bi jim prihodki upadli tudi do petine, odvisno, kako pomemben kupec je Volkswagen za posamezno podjetje. Se pa pričakuje, da bodo morebitno zmanjšanje prodaje Volkswagnovih avtomobilov izkoristile druge znamke. A naši dobavitelji denimo za Toyoto, Ford, Hyundai in Kio, to so Volkswagnovi največji globalni tekmeci, ne delajo veliko. Marjan Trobiš iz družbe Boxmark Leather sicer meni, da bo ta škandal močno vplival na celoten trg dizlov, ker kaže, da njihove ekološke trditve niso upravičene. Sogovornik še pravi, da ga morebiten upad prodaje Volkswagnovih vozil ne skrbi, ker imajo veliko drugih kupcev.

V Hidrii odgovarjajo, da Volkswagen trenutno ni kupec njihovih svečk za dizelske motorje, bo pa to postal leta 2018. Boschu pa dobavljajo dele za Volkswagnove hibride. Svečke za hladen vžig dizelskih motorjev Hidria dobavlja PSA, ki je pomemben evropski tekmec Volkswagnu.

Sporni tudi slovenski volkswagni 2.0 TDI

Sporni motorji 2.0 TDI (interna oznaka EA 189) poganjajo tudi slovenske golfe, passate, tourane in nekatere druge modele znamk skupine Volkswagen, je potrdil Volkswagen. Pri omenjenih strojih, doslej so bili vgrajeni v 11 milijonov vozil v svetu, se je Volkswagen zavezal, da bo s tehničnimi ukrepi odpravil odstopanja. Za ta namen pa je rezerviral 6,5 milijarde evrov sredstev. Ali bo to dovolj, še ni znano, saj preiskava še poteka. Za druge dizelske motorje so zapisali, da programska oprema ne vpliva niti na vozne lastnosti, niti na porabo, niti na izpuste. Zato ni razloga, da bi imeli kupci in trgovci glede tega kakršnekoli pomisleke. Zaradi izrednih stroškov bo skupina VW popravila poslovne načrte za letos. Špekulacij, da bi zaradi afere konec tedna odstopil prvi mož Volkswagna Martin Winterkorn, v Volkswagnu niso komentirali. Poudarili pa so, da v podjetju ne dopuščajo nobenih kršitev zakonov, cilj uprave je pridobitev izgubljenega zaupanja, zato bodo v družbi javnost o poteku preiskave sproti obveščali.

Volkswagen je dizelski kralj v ZDA in Evropi

Čeprav je delež avtomobilov z dizelskim motorjem v ZDA skromen, leta 2013 je dosegel 0,89 odstotka, lani pa 0,84 odstotka trga, številke sploh niso skromne. Na trgu, ki je lani štel 16,7 milijona osebnih vozil in terenskih poltovornjakov, je bilo lani z dizelskim motorjem prodanih 138.144 novih avtov (leta 2013 okoli 500 vozil manj). Med proizvajalci je najbolj agresiven nemški Volkswagen, ki na trgu ponuja deset različnih avtomobilov znamk Volkswagen, Audi in Porsche z dizelskim motorjem. Lani je bil najbolj priljubljen model volks­wagen jetta 2.0 TDI s 27-odstotnim deležem med dizelskimi avti, sledila sta passat z 20- in golf s 4,5-odstotnim tržnim deležem. Tik za volkswagni sta se uvrstila dizelska BMW X5 in audi Q5, vsak z nekaj več kot 6.200 prodanimi vozili in precejšnjo rastjo v primerjavi z letom 2013. Dizelski motorji so v očitni domeni nemških avtomobilistov. Skupina Volkswagen ima vodilni, 65-odstotni tržni delež, tu pa sta še Mercedes-Benz in BMW. Prvi gost v dizelski druščini - ameriški chevrolet cruze dizel je šele na šestem mestu po prodaji z nekaj manj kot šest tisoč vozili v letu 2014. V Evropi je razmerje obrnjeno, dizelski motorji imajo pri osebnih avtomobilih 50-odstotni delež, lani jih je na ceste zapeljalo okoli šest milijonov novih. Tudi tu ima Volkswagen vodilni, prek 20-odstotni delež.

Kdo v Sloveniji ima delnice VW

Med vzajemnimi skladi slovenskih upravljavcev je delnica Volkswagna konec avgusta bila ena od večjih desetih naložb le pri skladu Infond Consumer, pomenila je 2,2 odstotka portfelja. Preostali upravljavci delnice nemškega avtomobilskega velikana nimajo v svojem portfelju ali pa naložba ni med največjimi desetimi. Neposredno torej pocenitev delnic Volkswagna slovenskih vlagateljev ne bo prizadela, smo pa včeraj na evropskih borzah bili priča znižanjem cen delnic preostalih avtomobilskih proizvajalcev in delniških indeksov nasploh (DAX je izgubil 3,8 odstotka, pocenile so se prav vse delnice v njegovi sestavi). Poleg avtomobilskih delnic so bile pod prodajnim pritiskom tudi delnice surovinskih družb zaradi pocenitve surovin.

V dveh dneh je delnica Volkswagna izgubila 31 odstotkov vrednosti. Še v petek po podatkih Bloomberga stoprva največja družba po tržni kapitalizaciji je tako ob 24 milijard evrov tržne vrednosti. Včeraj ob koncu trgovanja je na lestvici največjih družb na svetu Volkswagen izgubil približno 50 mest.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

Preberite tudi:

22.09.2015
24.09.2015
24.09.2015
24.09.2015
26.09.2015
26.09.2015
13.10.2015
FINANCE
Avto
Kia stinger brez zadrege nad nemške tekmece
Avto
AvtoMiloš Milač Kia stinger brez zadrege nad nemške tekmece 14

Južnokorejska Kia napada s klasičnim fastbackom oziroma gran turismom vznemirljive podobe, dobre opremljenosti in nedvomno konkurenčnih cen

FINANCE
Avto
Takšen bo novi kia ceed
Avto
AvtoMiloš Milač Takšen bo novi kia ceed 7

Korejska Kia predstavlja prve skice nove generacije priljubljenega modela, novo je tudi ime. Namesto cee'd se bo imenoval ceed

FINANCE
Dražbe
Vozila na dražbi: dostavniki, passat, porsche, BMW serije 3 in 5 ter ford S-max
Dražbe
DražbeUroš Božin Vozila na dražbi: dostavniki, passat, porsche, BMW serije 3 in 5 ter ford S-max

Cene se začnejo pri 700 evrih in se vzpenjajo do 13.500 evrov

FINANCE
Avto
Kaj prinaša tretja generacija kie ceed
Avto
AvtoMiloš Milač Kaj prinaša tretja generacija kie ceed 1

Korejska Kia tudi v času športnih terencev nadaljuje zgodbo klasičnega kompaktnega petvratnega modela ceed. Novi model bo pri nas konec poletja.

FINANCE
Avto
Kia, ki vam jo bodo mnogi zavidali
Avto
AvtoMatej Kačič Kia, ki vam jo bodo mnogi zavidali 44

Stinger GT je hudo privlačen, že kar nastopaški kupe, ki navduši s športnostjo in eleganco, dokončno pa te »zakuri« z zmogljivostmi biturbošestvaljanika, vozno dinamiko in vse prej kot zasoljeno ceno.

FINANCE
Avto
Avto postaja intimni prostor, avtonomni dostavnik ali potujoča trgovina
Avto
AvtoMiloš Milač Avto postaja intimni prostor, avtonomni dostavnik ali potujoča trgovina 5

Sejem elektronike CES v Las Vegasu prikazuje zanimivo prihodnost mobilnosti, ki iz enačbe vselej povsem izloča voznika.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)