Mercedesov orjak, ki ubeži davčni gorjači Mercedesov orjak, ki ubeži davčni gorjači GLE je naslednik razreda ML, ki se uvršča med začetnike premijskih športnih terencev – v najnovejši, četrti generaciji smo ga preizkusili z novim dizelskim strojem, ki nosi oznako GLE 300d; so štirje valji dovolj?
Fordova zmagovalna formula Fordova zmagovalna formula Test ford transit connect furgon L1220 1,5 EcoBlue 88 kW trend – dostavno vozilo leta 2019 po izboru Financ in revije Kamion & Bus.
Audi Q3 sportback: Znana vsebina v izstopajoči obliki Audi Q3 sportback: Znana vsebina v izstopajoči obliki Prvič smo se zapeljali z vročim audijem Q3 sportback. Kako se privlačen audi Q3 sportback primerja z običajnim?
Začetek, vzpon in padec avtosalona IAA v Frankfurtu Začetek, vzpon in padec avtosalona IAA v Frankfurtu Avtomobilski salon s kar 112-letno tradicijo IAA ni bil vselej organiziran v Frankfurtu. Zgodovina, posebnosti in zanimivosti ene največjih avtomobilskih predstav sveta.
Električna Honda s pustim imenom in igrivo vsebino Električna Honda s pustim imenom in igrivo vsebino Retro oblika, kopica domiselnih idej in zelo mestna naravnanost, tudi s skromno baterijo. To je honda s preprostim imenom e.

Volkswagen trese največja afera v zgodovini, Winterkorn bo moral odstopiti

Čas branja: 2 min
22.09.2015  11:31  Dopolnjeno: 22.09.2015 15:31
Trije scenariji, ki lahko Volkswagen doletijo zaradi prevare pri meritvah izpušnih plinov

Obveščaj me o novih člankih:  

Nemški Volkswagen je po trditvah ameriške agencije za zaščito okolja (EPA) s pomočjo posebne programske opreme za potrebe uradnih meritev priredil izpuste toplogrednih plinov, dušikovega oksida. V prometu pa je kar 482 tisoč volkswagnov in audijev izdelanih med leti 2008 in 2015 izpuščalo od deset do 40 krat večje emisije od obljubljenih.

winterkorn-martin-bl-1.1369942325.jpg.s.960px.jpg
Predsednik uprave Volkswagna Martin Winterkorn je priznal prevaro z izpušnimi plini, sedaj se z oblastmi v ZDA pogaja o rešitvah.

O tem smo tvitnili že mkinuli petek, afera pa se je od takrat samo še bolj razplamtela.

Volkswagen je prevaro priznal, prvi mož koncerna Martin Winterkorn se je kupcem javno opravičil, delnica Volkswagna pa je včeraj stromoglavila za 18,6 odstotkov. Še v petek stota največja družba po tržni kapitalizaciji je izgubila 25 milijard vrednosti. Danes ob dveh je tržna kapitalizacija nemškega avtmobilskega giganta znašala 51,6 milijarde evrov.

Američani se počutijo opeharjene, ker so sledili volkswagnovim obljubam o čistih dizlih. Kaj sledi, kako se bo Volkswagen izvlekel iz te afere?

Predsednik uprave Martin Winterkorn naj bi po poročanju nemških medijev v petek odstopil, saj je izgubil podporo nadzornega sveta. Pred mesecem dni so mu sicer želeli pogodbo podaljšati še do leta 2018. Zamenjal naj bi ga predsednik uprave Porscheja Matthias Müller.

Scenarijev je več, noben od njih pa se za Volkswagen ne more dobro zaključiti, je za Autonews komentiral Bernsteinov analitik.

1; Zamenjava programske opreme, sledijo lahko nove tožbe

Volkswagen je po izbruhu afere zadržal prodajo volkswagnov jetta, beetle, passat in golf ter audijevega modela A3. Po najboljšem scenariju bo moral pri vseh 482 tisoč prodanih avtomobilih brezplačno zamenjati programsko opremo, ki bo tudi v prometu omogočila doseganje obljubljenih izpustov. To bi povzročilo tudi nekaj slabše zmogljivosti dvolitrskega turbodizla 2.0 TDI, ki je predmet preiskave.

Zmanjšanje zmogljivosti pa lahko sproži nove civilne tožbe z zahtevo po izplačilu odškodnine, te je pred leti zaradi enakih razlogov v ZDA izplačala japonska Mazda.

Drug vidik je upad vrednosti omenjenih avtomobilov. Po zapisu portala edmunds.com bodo omenjeni volkswagni in audiju kot rabljeni vredni manj zaradi afere, kupci bi podjetje lahko tožili zaradi večjega upada vrednosti in iztržili odškodnino.

volkswagen-proizvodnja-bl.1430330346.jpg.s.960px.jpg

2; Vračilo kupnine v vrednosti okoli deset milijard evrov

Še slabši scenarij za Volkswagen je vračilo kupnine za vsa vozila, ki ga kupci lahko zahtevajo ali izločitev vozil iz prometa. Ocenjujemo, da bi šlo v primeru odkupa za vrednost okoli deset milijard evrov. A ta scenarij je manj verjeten, saj omenjeni avtomobili ne pomenijo varnostne grožnje za voznike in druge udeležence na cesti, zato jih ameriška agencija za varnost ne more izločiti iz prometa.

3; Skoraj 17 milijardna kazen

Po ocenah EPA bi lahko Volkswagen zaradi kršenja okoljskih predpisov doletela kazen po 35 tisoč evrov za vsak avto, 16,9 milijarde evrov za celoten paket. Po izjavah Michaela Steela v Business Insiderju, odvetnika pisarne Morrison Foersten specializiranega za okoljske primere, se EPA in Volkswagen najbrž že pogajata o poravnavi precej manjše vrednosti. Steel meni, da bo EPA Volkswagnu najbrž naložila kazen v višini okoli milijarde evrov.

Kot primera navaja proizvajalca Hyundai in Kia, ki sta zaradi zavajanja pri podatkih o porabi goriva lani plačala 270 milijonov evrov kazni, General Motors pa je zaradi varnostnih napak, ki so povzročile prek sto smrtnih žrtev, plačal dobrih 800 milijonov evrov kazni.

Afera Volkswagen bo imela še dve pomembni posledici. Upočasnila bo prodor dizelskih avtomobilov na ameriški trg, ki je že doslej potekal zelo počasi, saj si dizelski avtomobili režejo le odstotek trga. Tu so oškodovani tudi drugi avtomobilski proizvajalci, BMW in Mercedes-Benz, pravijo pri Autonews. Poleg tega lahko do podobne preiskave pride tudi v Evropi, kjer si dizli režejo 50 odstotni delež.Preberite tudi:

27.09.2015
24.09.2015
24.09.2015
26.09.2015
27.09.2015
28.09.2015
04.10.2015
06.10.2015
07.10.2015
07.10.2015
08.10.2015
12.10.2015
22.10.2015
30.10.2015
03.11.2015
04.11.2015
01.01.1970

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Posel
Posel Bodo Slovenci brez služb, ko VW totalno zamoči? 61

Skupina Volkswagen je največji kupec slovenskih dobaviteljev avtoindustriji; posledice afere bodo občutili že konec leta

AVTO
Novice
Novice Sporni dizli v 5 milijonih volkswagnov in 2,1 milijona audijev 8

Afera Volkswagen se razpleta in se obenem seli v Evropo, Volkswagen razkriva število izdelanih vozil s spornimi dizelskimi motorji

MANAGER
Manager
Manager Trojica, ki je razkrinkala Volkswagnovo goljufijo 4

Kako so okoljski aktivisti s samo 50 tisoč evrov vredno študijo prišli do odkritja, ki bo avtomobilski koncern Volkswagen stalo nekaj...

AVTO
Posel
Posel 12 tednov resničnostnega šova Volkswagen 3

Sanjski začetek in klavrn konec: to je povzetek letošnjega leta avtomobilskega proizvajalca Volkswagen, ki se ga bomo spominjali po...

AVTO
Posel
Posel Volkswagen pleza iz krize, dobička več, prihodkov manj 3

Porsche in Škoda sta z visoko rastjo dobička poskrbela za višji dobiček kot pred dizelsko krizo, za zaslužek najpomembnejša znamka VW...

AVTO
Novice
Novice Volkswagnu še pet milijonov evrov kazni v Italiji 3

Italijanska protikartelna agencija je včeraj nemškemu Volkswagnu naložila plačilo pet milijonov evrov kazni zaradi zavajanja kupcev...

AVTO
Novice
Novice VW: goljufije že od leta 1999, kazen narasla na 18 milijard evrov 9

Stroški dizelskega škandala dosegli 18 milijard evrov

AVTO
Posel
Posel VW leto dni po aferi: za petino manj vreden, a prvič na prestolu 6

Na današnji dan pred letom dni, 18. septembra 2015, je kot strela iz jasnega odjeknila novica o Volkswagnovi goljufiji