Avto

Kdo je 19-letni Štajerc, zmagovalec svetovnega kova

Nekaj deset tisoč evrov na sezono stanejo le hoteli, potovanja...

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

21.09.2015 22:30
Dopolnjeno: 22.09.2015 08:28
Čas branja: 2 min

Začel je pri dveh letih in pol, ko ga je na motor posadil oče, tudi zagrizen motokrosist, pri devetnajstih pa je že v vrhu motokrosa. To je Tim Gajser iz Pečk pri Slovenski Bistrici, ki si je ta konec tedna v ameriškem Glen Helenu privozil skupno zmago v svetovnem prvenstvu razreda MX2.

Gajser je za naslov prvaka zbral 589 točk, v letošnji sezoni pa je slavil na petih dirkah: v švedski Uddevalli, nemškem Teutschenthalu, italijanskih Maggiori in Pietramurati ter nazadnje konec avgusta v nizozemskem Assnu. Z naslovom prvaka pa je presegel letošnji cilj - uvrstitev med top tri voznike na svetu v razredu MX2, ki je za motokrosiste do 23 let prva liga.

gajser-tim03-xx.1442858308.jpg.n.960px.jpg
V ameriškem Glen Helenu si je Tim Gajser iz Pečk pri Slovenski Bistrici privozil naslov svetovnega prvaka v razredu MX2, kar je prva liga za motokrosiste do 23 let. Foto: Youthstream

Po srednji šoli s polnim plinom v motokros

»Ko bom osvojil nekaj svetovnih prvenstev v Evropi, si želim v Ameriko in tam osvojiti naslov svetovnega prvaka v superkrosu, kar je največ, kar si motokrosist lahko želi,« je Gajser razkril cilje v lanskem intervjuju za Finance.

Gajser je letos poleti končal srednjo ekonomsko šolo v Slovenski Bistrici in maturiral; tako se je lahko povsem posvetil motokrosu. Da bi prej opustil šolo in se ukvarjal le s športom, ni prišlo v poštev. »V drugem letniku, ko sem začel dirkati v svetovnem prvenstvu v razredu MX2 in sem pogosto manjkal pri pouku, sem sam pri sebi že malo obupal nad šolo. Res je težko, ko si odsoten mesec dni in ti manjka ogromno snovi, manjka ti razlaga, nič ne razumeš... A oče je bil strog in je vztrajal, da moram končati šolo. Da je to temelj in hkrati naložba za čas po športni karieri. Danes sem mu seveda hvaležen, da me je pravilno usmeril,« pa je Gajser povedal za AMZS.

Ko bom osvojil nekaj svetovnih prvenstev v Evropi, si želim v Ameriko in tam osvojiti naslov svetovnega prvaka v superkrosu, kar je največ, kar si motokrosist lahko želi. Tim Gajser

Treningi dvakrat na dan, izjema le ponedeljki

Ko je bilo manj obveznosti v šoli, se je bolj posvetil treningom. Trenira dvakrat na dan. Izjema so le ponedeljki po dirkah, ko treningov ni na sporedu. »Ob ponedeljkih največkrat igram tenis, za regeneracijo,« še piše AMZS.

Trideset tisočakov na sezono samo za hotele, potovanja

»Medtem ko so nekateri vozniki že pri majhnih kategorijah, 65 kubičnih centimetrih, imeli na dirkah s seboj svojo ekipo - mehanike, pomočnike, sva midva z očetom na dirko prišla sama, s starim motorjem, zmagala in šla domov,« je, prav tako za AMZS, povedal Gajser, v intervjuju za Finance pa dodal, da sezona motokrosa ni prav poceni. Samo potovanja, hoteli in izposoja avtomobila za tekme njega in trenerja stanejo okoli 30 tisoč evrov. Oprema, motorji, rezervni deli - vse to je še dodaten strošek.

gajser-tim01-xx.1442858309.jpg.n.960px.jpg
Foto: AMZS

Dosežki Tima Gajserja

2007 - evropski prvak v kategoriji do 65 kubičnih centimetrov

2009 - evropski prvak v kategoriji do 85 kubičnih centimetrov

2012 - evropski prvak v kategoriji do 125 kubičnih centimetrov

2012 - mladinski svetovni prvak v kategoriji do 125 kubičnih centimetrov

2015 - svetovni prvak v razredu MX2

Leta 2012 je prejel priznanje Mednarodne motociklistične zveze (FIM) za novinca leta v motošportu. Glasove so podeljevali oboževalci, predstavniki medijev, vozniki, ekipe in tovarne.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.

Preberite tudi:

21.09.2015
23.07.2014
FINANCE
Vuja »na golu«, doma pa kruta realnost
FINANCE
Dražbe
Pošta na spletno dražbo pošilja 18 nekdanjih poslovalnic
Dražbe
DražbeRedakcija Dražbe Pošta na spletno dražbo pošilja 18 nekdanjih poslovalnic

Spletna dražba bo v sredo, 11. aprila

FINANCE
Avto
Avtomobili, ki ostajajo v boju za vrh sveta
Avto
AvtoMiloš Milač Avtomobili, ki ostajajo v boju za vrh sveta

Po trije finalisti v vsaki od šestih kategorij, ki ostajajo v boju za priznanja Svetovni avto leta 2018

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
Izbrali smo finaliste izbora svetovni avto leta; kako smo glasovali na Financah?
Avto
AvtoMiloš Milač Izbrali smo finaliste izbora svetovni avto leta; kako smo glasovali na Financah?

Kateri avtomobili so v izboru za priznanja najodmevnejšega avtomobilskega izbora na svetu – svetovni avto leta in kako sem v prvem krogu razdelil svoje točke

Aktualno
Izkoristili otroško tekmovalnost in dosegli bolj zdrave zobe pri mladih (Dobra praksa 2017)
Medicina danes
AktualnoNoemi Kandus Izkoristili otroško tekmovalnost in dosegli bolj zdrave zobe pri mladih (Dobra praksa 2017)

Tretja najboljša praksa je po ocenah komisije postal projekt Stomatološke sekcije Slovenskega zdravniškega društva, ki poteka že 35 let. Gre za edinstveno tekmovanje za čiste zobe ob zdravi prehrani (TČZ), katerega bistvo je motivacija otrok za večjo skrb za ustno higieno. Rezultati so tako dobri, da je idejo kot najbolj inovativno prakso na svetu na tem področju nagradila tudi Svetovna zobozdravstvena organizacija.

FINANCE
Nogometni prvak letošnjega svetovnega prvenstva bo …
Finance
Nicolas Vanek Nogometni prvak letošnjega svetovnega prvenstva bo …

Nogometni navdušenci že nestrpno čakajo začetek svetovnega prvenstva v nogometu. To se bo začelo v četrtek s tekmo med Rusijo in Savdsko Arabijo. V času pred začetkom pa mnogi nogometni špekulanti poskušajo napovedati zmagovalca.

Moje finance
Razno
(video 1) Kako najhitreje in najceneje do službe 
Moje finance
RaznoAleš Novak (video 1) Kako najhitreje in najceneje do službe 

Gneča na poti do službe. In to vsak dan. To je moja najhujša mora. Zato sem preveril, kako najhitreje in seveda tudi najceneje v jutranji konici od doma do pisarne, kar je približno pet kilometrov.