Avto

Velikani so se lomili kot za stavo - dokler ni prišel tale

Velik in težak avto je lahko tudi varen, celo najvarnejši na svetu, dokazuje volvo z modelom XC90

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

18.09.2015 05:18
Čas branja: 2 min

Terenski orjak z visoko karoserijo, sedeži in strašljivo podobo je v preteklosti v podzavest priklical občutek varnosti. Šlo pa je zgolj za občutek, saj so preizkusni trki neodvisnega evropskega konzorcija potrdili, da varnost skoraj nikoli ni povezana z velikostjo. V prejšnjem desetletju so vse zvezdice za varnost prejemali manjši in srednje veliki avtomobili, denimo renault laguna, mercedes-benz razreda C, renault clio, tudi mini fiat 500. Velikani bolj redko. Šele pred tremi leti je prvi terenski poltovornjak, ford ranger, dosegel najvišjo oceno, še danes jo ima edini v tem razredu. Se vam zdi BMW X5 varen? Na zadnjem testu s trčenjem leta 2009 je dosegel oceno le štiri zvezdice po precej manj zahtevnih standardih kot danes.

Volvo-XC90-crashtest.1442512565.jpg.n.960px.jpg
Volvo XC90 je s skoraj vsemi možnimi točkami na zadnjih preizkusih EuroNCAP potrdil mit o varnih avtovelikanih, ki doslej sicer ni držal.

Volvov orjak, petmetrski luksuzni terenec, je nekdanje mite končno potrdil, dozdajšnje resnice pa ovrgel. Velik in težak avto je lahko tudi varen, celo najvarnejši na svetu. Na zadnjih preizkusnih trčenjih EuroNCAP v začetku septembra je v kategoriji zaščite odraslih potnikov dosegel 97 odstotkov vseh točk, v kategoriji asistenčnih sistemov (aktivnih varnostnih pomočnikov v vožnji) pa je dosegel vse točke. Kombinacije obeh rezultatov doslej še ni dosegel noben drug avto, kar volva XC90 upravičeno označuje kot trenutno najvarnejši avto na svetu. Volvo je s tem rezultatom še potrdil nekoliko samovšečne napovedi, izrečene ob lanski predstavitvi, da je izdelal najvarnejši avto na svetu in da vozi v smeri svoje vizije leta 2020 - po tem letu želijo doseči, da za volanom volva noben potnik ne bo več umrl. To pa želijo doseči z aktivno komunikacijo med avtomobili, sistemi za preprečevanje naletov, spremljanja prometa in križišč ter v primeru trka zelo učinkovito varnostno zasnovo.

Drugi odličnjaki in malo slabši učenci

Volvo XC90 pa ni edini odličnjak zadnjih preizkusov, vse zvezdice si je prislužil tudi audi Q7. Na preizkusu zaščite odraslih potnikov je dosegel 94 odstotkov točk, pri varnostnih sistemih pa je z 72 odstotki precej zaostal za volvom. Na področju varnosti otrok je bil najučinkovitejši, tudi bolj od volva, volkswagen touran z 89 odstotki, vseh pet zvezdic pa so na zadnjih trčenjih osvojili še forda galaxy in S-max, toyota avensis, renault kadjar in škoda superb. Le štiri zvezdice so ujeli mitsubishi L200, mazda CX-3 in hyundai i20, fiat panda cross pa jo je odnesla le s tremi zvezdicami. Padla je na preizkusu varnosti za pešce (50 odstotkov vseh možnih točk) in asistenčnih sistemov, kjer je osvojila 46 odstotkov točk.')

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Avto
Mali volvo z velikimi ambicijami
Avto
AvtoMatej Kačič Mali volvo z velikimi ambicijami 4

Volvo je za ceno 29.990 evrov na slovenske ceste pripeljal model XC40, kompaktni športni terenec pa ne skriva ambicij postati njihov najbolje prodajani model. 

FINANCE
Avto
Kako si je Volvov šef prislužil priznanje svetovnega avtomobilskega voditelja leta
Avto
AvtoMiloš Milač Kako si je Volvov šef prislužil priznanje svetovnega avtomobilskega voditelja leta

Volvo je v ponedeljek premagal tekmece z evropskem izboru, predsednik uprave Volva Hakan Samuellson pa je postal prvi prejemnik nagrade za svetovnega avtomobilskega voditelja leta »World person of the Year 2018«, ki jo podeljuje organizacija Svetovni avto leta.

FINANCE
Avto
Volvo XC40 je evropski avto leta 2018
Avto
AvtoMiloš Milač Volvo XC40 je evropski avto leta 2018

Volvo XC40 se je kot prvi avto te znamke zavihtel na vrh evropskega izbora avta leta

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Je proizvodnja avtov na Kitajskem res kakovostnejša kot v Evropi?
Avto
AvtoUroš Božin Je proizvodnja avtov na Kitajskem res kakovostnejša kot v Evropi? 14

Tako meni Robin Page, eden izmed vodilnih oblikovalcev pri Volvu. Kaj je glavni razlog?

FINANCE
Avto
Volvova pot do rekordnega dobička
Avto
AvtoMiloš Milač Volvova pot do rekordnega dobička

Analizirali smo poslovanje švedskega proizvajalca Volvo, ki od prevzema kitajskega geelyja naravnost cveti. V zadnjem četrtletju pa je dosegel rekorden dobiček 405 milijonov evrov.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.