Mercedesov orjak, ki ubeži davčni gorjači Mercedesov orjak, ki ubeži davčni gorjači GLE je naslednik razreda ML, ki se uvršča med začetnike premijskih športnih terencev – v najnovejši, četrti generaciji smo ga preizkusili z novim dizelskim strojem, ki nosi oznako GLE 300d; so štirje valji dovolj?
Fordova zmagovalna formula Fordova zmagovalna formula Test ford transit connect furgon L1220 1,5 EcoBlue 88 kW trend – dostavno vozilo leta 2019 po izboru Financ in revije Kamion & Bus.
Audi Q3 sportback: Znana vsebina v izstopajoči obliki Audi Q3 sportback: Znana vsebina v izstopajoči obliki Prvič smo se zapeljali z vročim audijem Q3 sportback. Kako se privlačen audi Q3 sportback primerja z običajnim?
Začetek, vzpon in padec avtosalona IAA v Frankfurtu Začetek, vzpon in padec avtosalona IAA v Frankfurtu Avtomobilski salon s kar 112-letno tradicijo IAA ni bil vselej organiziran v Frankfurtu. Zgodovina, posebnosti in zanimivosti ene največjih avtomobilskih predstav sveta.
Električna Honda s pustim imenom in igrivo vsebino Električna Honda s pustim imenom in igrivo vsebino Retro oblika, kopica domiselnih idej in zelo mestna naravnanost, tudi s skromno baterijo. To je honda s preprostim imenom e.

Varnostni sistemi za vsak žep

Čas branja: 1 min
18.09.2015  05:14
Pogledali smo, kaj proizvajalci na področju aktivne varnosti ponujajo za dokaj razumen denar.

Obveščaj me o novih člankih:  

Pred desetletji so se naši očetje in dedki vozili brez varnostnih pasov, vzglavnikov, o zračnih blazinah ni bilo ne duha ne sluha, kaj šele o sistemih ABS in ESP. Res je, večina je preživela, a pogosto zaradi sreče, spleta okoliščin in redkejšega prometa. Sredi osemdesetih let pa je avtomobilska industrija začela veliko vlagati v pasivno varnost, zadnjih deset let jo je nadgradila še s številnimi elektronskimi sistemi, ki ob nevarnosti aktivno posežejo v vodenje avtomobila in preprečijo nesrečo. ABS, ki preprečuje zdrs koles pri zaviranju, in ESP, ki stabilizira vozilo ob zanašanju, sta danes serijska. A razvoj gre naprej, pogledali smo, kaj še ponujajo proizvajalci za dokaj razumen denar.

P9102210.1442512563.jpg.n.960px.jpg
Pod hitrostjo 30 kilometrov na uro se toyote ustavijo brez posredovanja voznika, sistem pa je poceni oziroma brezplačen v večji toyoti avensis.

Volvo je bil prvi, ki je v model XC60 vgradil sistem city safety, ta pa s kamero pri mestnem tempu zazna nevarnost trka in samodejno zavira vozilo. Podoben sistem je sčasoma prišel tudi v cenejše avtomobile, Volkswagen je v model up!, Mercedes-Benz pa v razrede A, B in druge te serije serijsko vgradil podoben sistem. Toyota je s serijskim paketom TSS (Toyota safety system), v modelu avensis za 22 tisočakov, pri aurisu za dobrih 14 tisočakov pa stane 440 evrov, naredila še korak dlje. Aktivnemu opozorilniku pred trkom, ta pod 30 kilometri na uro sam avto ustavi, do 90 na uro pa voznika opozori na trk in pomaga pri močnejšem zaviranju, je dodala še opozorilnik pred zamenjavo voznega pasu, sistem za prepoznavo prometnih znakov in samodejno senčenje prednjih nezasenčenih luči.

Kako sistem deluje, smo pred kratkim preizkušali v AMZS Centru varne vožnje Vransko. S hitrostjo 90 kilometrov na uro smo se z aurisom in avensisom zapodili proti oviri - kartonastemu zadku volkswagna tourana z napisom Toyota (Volkswagen je sicer po naključju ali pa tudi ne največji tekmec Toyote v svetu) in se na varni razdalji odzvali zvočnemu opozorilu, ob samodejno vklopljenem pomočniku pri zaviranju silovito zavirali in se izognili kartonastemu tekmecu. V drugi vaji smo se s stalno hitrostjo 30 kilometrov na uro približali oviri, kamera jo je zaznala in silovito reagirala, avto se je ustavil še na varni razdalji okoli 60 centimetrov pred touranom.Preberite tudi:

10.09.2015

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Novosti
Novosti Varnost za množico, ne zgolj elito 5

Toyota za skromen denar ali pa celo v serijski opremi ponuja paket varnostnih sistemov TSS, preizkusili smo jih v aurisu in avensisu

AVTO
Novice
Novice TOP 10 varčnih avtov za vsak žep 32

Za 10 do 15 tisočakov si lahko danes privoščite avto s porabo le dobre tri litre nafte. Za okoljsko še bolj prijazno tehnologijo pa...

FINANCE
Članki
Članki Dobra novica: Evroposlanci podprli znižanje DDV za e-knjige in digitalne naročnine 1

Če bodo spremembo sredi meseca potrdile še države članice, e-knjige in digitalne naročnine ne bodo več obdavčene višje kot tiskane...

FINANCE
Članki
Članki Je EU je po tihem že posekala ZDA v rasti BDP? 11

V minulih letih smo se navadili brati, da ameriško gospodarstvo okreva veliko močneje od evropskega. Pa to še drži?

FINANCE
Članki
Članki (novi krog pogajanj o brexitu) Bosta EU in Velika Britanija zbližali stališča?

V Bruslju se ob 17. uri začenja tretji krog britansko-evropskih pogajanj o brexitu; med težjimi je vprašanje o finančnih obveznostih V....

FINANCE
Članki
Članki Kdo bo najbolj občutil, da je Umar izboljšal napoved rasti BDP 4

Deset stvari, ki jih morate vedeti o sveži napovedi gospodarske rasti v Sloveniji, ki so jo pripravili na Umarju in jo glede na pomlad...

FINANCE
Članki
Članki Je znižanje DDV za e-knjige in e-naročnine padlo v vodo?

Finančni ministri EU so ta teden razpravljali o predlogu komisije za reformo sistema DDV; niso pa odločali o vprašanju znižanja DDV za...