Avto

Kaj Slovencem obetata najbolj vroča novinca Frankfurta - megane in astra

Megane je tretji, astra pa četrti najbolj pogost avto na naših cestah, zato oba sodita med najpomembnejše novosti Frankfurta. Preverilo smo, kaj prinašata.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

21.09.2015 06:53
Dopolnjeno: 21.09.2015 08:08
Čas branja: 4 min

Za vsakega od njiju se vsako leto odloči skoraj tisoč Slovencev, po naših cestah pa je megane vseh generacij tretji, astra pa četrti najbolj pogost avto.

Zadnji dan lanskega leta je slovenske tablice nosilo 43.067 meganov in 32.463 aster. Več je bilo le golfov in cliov.

megane-astra.1442414714.jpg.e.960px.jpg
Oblikovno drugačna, po merah, domnevamo da tudi ceni, pa zelo podobna. Renault megane (levo) je 4,36 metra dolga petvratna kombilimuzina, opel astra pa centimeter daljša tekmica s podobno zasnovo. Astra bo na našem trgu že letos novembra, megane šele konec februarja prihodnje leto.

V letošnji prodaji sta megane in astra sicer zasedla deveto in 13. mesto v številu novih registriranih avtomobilov, kar gre morda pripisati ostarelosti trenutnih modelov, delno pa tudi nepreglednosti statistike, ki ne izloča izvoženih avtov. Ne glede na to pa oba sodita v drugi največji avtomobilski razred, letos si je nižji srednji razred namreč odrezal 24,3 odstotka trga (11.071 vozil), bolj pogosti so le majhni avti (clio, corsa, hyudai i20, polo, yaris,...), ki so si odrezali 29,2 odstotkov trga.

S ceno pod 15 tisoč evri oba sodita med bolj dostopne avte, z merami okoli 4,3 metra pa obenem lahko zadovoljita tudi družinske potrebe. Njuna naslednika sta se sočasno znašla pod žarometi Frankfurta. Čeprav sta bila obdana z veliko bolj bleščečo pločevino, nosita krono dveh najpomembnejših novosti za slovenske kupce.

Preverili smo ključne podatke o novem renaultu meganu in novi opel astri, ki vozita v isti razred in ciljata na zelo podobne kupce.

Čas prihoda obeh je zelo različen. Astra iz prvih fotografij poznamo že od julija, zato bo že kmalu na našem trgu. V začetku novembra se bo pripeljala petvratna različica, spomladi 2016 še karavanski sportstourer.

2015-09-10-IAA-Astra-Sports-Tourer-2.1441927707.jpeg.s.960px.jpg
Astra je znana tudi v karavanski različici sports tourer. Njena glavna prednost pred petvratno različico in tudi pred veliko tekmeci bo prostosnost zadka - vanj bo šlo do 1.630 litrov prtljage.

Več o novi astri sports tourer

Kaj vemo o astri: V primerjavi z veliko in težko predhodnico bo nova astra do 200 kilogramov lažja, za pet centimetrov krajša, a v kabini kljub temu bolj prostorna - na zadnji klopi bo denimo za 3,5 centimetre več prostora za kolena. Ob tem bo astra prvi avto te znamke opremljen s komunikacijskim sistemom OnStar za zagotavljanje pomoči 24 ur na dan, 365 dni na leto. V astri bo prvič vgrajen tudi informacijski vmesnik intellilink četrte generacije, ki se bo razumel s pametnimi telefoni z operacijskim sistemom android in iOS, kar je danes redkost.

Opel-Astra-2016-1600x1200-wallpaper-01.1436450076.jpg.w.960px.jpg
Nova astra je močno shujšana, malo skrčena in kljub temu v kabini bolj zračna. Označujejo jo tudi tehnične novosti, denimo kot prva v tem razredu bo ponudila LED matrične žaromete.

Kot prva v razredu bo imela možnost vgradnje LED matričnih žarometov, ki bodo samodejno senčili dolg snop žarometov. Za udobje, tudi razkošje v kabini pa bodo po želji skrbeli masažni in prezračevani sedeži z možnostjo nastavljanja širine bočnega dela. Poleg že znanih, večinoma zelo svežih motorjev, bo astra opremljena tudi z novim 1,4 litrskim turbo štirivaljnim bencinarjem ecotec - ta bo zmogel 110 kilovatov in 250 nevtonmetrov navora v širokem območju med 1.800 in 4.000 vrtljajev v minuti ter litrskim trivaljnikom 1.0 ecotec s 77 kilovati.

gazvoda-borut19-br.1376419436.jpg.w.960px.jpg

Podoben stroj kot oplov 1.0 ecotec, so kupci fordov zelo dobro sprejeli. Šefa slovenskega Opla Boruta Gazvodo smo povprašali kako bo pri astri: "Zaradi precej manjše mase nove astre bodo dobre zmogljivosti zagotavljali tudi motorji z nekaj manj moči. Opažamo pa, da se kupci kljub potencialnim prednostim, ki jih nudijo malolitražni motorji, še vedno raje odločajo za kompromis med motorno močjo, navorom in prostornino. Tako ocenjujemo, da bosta verjetno med najbolj zaželjenimi novi 1.4 turbo bencinski motor z 92 kilovati in novi tihi dizel 1.6 CDTI z 81 kilovati. Delež bencinskih motorjev bo najbrž nekaj višji kot dizelskih."

Cene astre še skrivnost, Gazvoda obljublja odlično ponudbo

Kaj pa cene? Akrualne astre so pred slovesom na voljo po zelo ugodnih cenah, 1.4 litrski bencinarji po 13, 1.6 litrski dizelski stroji po 15 tisočakov. Koliko bo stala nova astra, trgovci se bojijo večjega skoka cen: Borut Gazvoda o cenah ne želi govoriti, poudarja le, da je ople v Sloveniji vedno zaznamovalo odlično razmerje med vrednostjo, kakovostjo in ceno.

Renault megane je iz anonimnosti zapeljal pod soj luči v Frankfurtu - razkrit je bil le teden prej. Zato bo zamik tudi pri prihodu na trg. Po besedah Roka Isteniča iz Renault Nissana Slovenije bo Francoz na naše ceste zapeljal šele konec februarja prihodnje leto.

00087883
Novi megane oblikovno sledi poslovni limuzini talisman. tehnično je dobil najsodobnejše sisteme iz domačih polic, vključno z R-link 2, ki ga poznamo iz novega espaca.

Novi megane je v primerjavi s predhodnikom tretje generacije spredaj za nižji za 25 milimetrov, ima za 47 milimetrov širši kolotek spredaj in za 39 širšega zadaj, dolg pa je 4,36 metra. Medosna razdalja je daljša za 28 milimetrov, previsi prek obeh osi so krajši. Za kolena zadaj je za dva centimetra več prostora, prtljažnik je s 434 litri med največjimi v razredu.

Dizli, bencinarji in mikro hibrid s porabo pod tremi litri

Dizelski motorji z oznako DCi90, 110 in 130 bodo ponudili 66, 81 in 96 kilovatov moči, bencinski turbo motorji TCE100, 130 in 205 pa 73, 96 in 155 kilovatov. Ročnemu menjalniku se bo pridružil samodejni z dvema sklopkama. Najvarčnejši stroj DCi110 bo v ozračje izpustil le 86 gramov ogljikovega dioksida na kilometer, kar je enako porabi 3,3 litre. Konec leta 2016 pa bo na voljo še mikro hibrid z izpusti 76 gramov in porabo pod tremi litri. Ta bo deloval po principu hranjenja zavorne energije, ki jo bo pretvarjal v energijo za pogon pri pospeševanju in polnjenju drugih uporabnikov. Samostojne vožnje zgolj na elektriko ne bo ponujal.

Renault-Megane-2016-1024x768-wallpaper-19.1442815663.jpg.s.960px.jpg
Prečiščena armaturna plošča, pokončen zaslon na dotik, športni dodatki (megane GT).

Že v začetku prodaje bo na voljo tudi različica GT, ki bo imela štirikolesni volan 4Control. Megane GT bo predstavljal vmesno stopnjo med klasičnimi megani in prihajajočim meganom Renault sport.

Več o novem renaultu meganu.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.

Preberite tudi:

07.10.2015
FINANCE
Avto
Megane RS: moč, vodljivost, opaznost in najboljši kompromis doslej
Avto
AvtoMiloš Milač Megane RS: moč, vodljivost, opaznost in najboljši kompromis doslej 5

Renault megane RS je kot športni zastavonoša tega modela v tretji generaciji morda našel tisti pravi kompromis med športnostjo in vsakdanjo uporabnostjo. Na trg je zapeljal ta teden, s precej samozavestno ceno prek 29 tisočakov

FINANCE
Avto
Športnost po žlički
Avto
AvtoMatej Kačič Športnost po žlički 1

Renault twingo GT je avtomobil za tiste, ki so v mestu radi opaženi, hkrati uživajo v bolj dinamični vožnji od enega do drugega semaforja, ali pa med ovinki radi ujezijo večje in močnejše od sebe.

FINANCE
Avto
Izjemen koncept in motorni prepih v Renaultu
Avto
AvtoMiloš Milač Izjemen koncept in motorni prepih v Renaultu

Francoski Renault je v Ženevi v ospredje postavil koncept EZ-GO, ki predstavlja nove ideje prihodnje mobilnosti. Novi so še trije motorji, električni v zoeju ter 1,3- in 1,8-litrski turbobencinar.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Megane R.S.: športna perfekcija po francosko
Avto
AvtoMatej Kačič Megane R.S.: športna perfekcija po francosko 4

Renault megane RS je v novi generaciji na pogled izgubil kar nekaj brutalnosti, a 280-konjski turbo motor in štirikolesni sistem krmiljenja 4control hitro poskrbita, da zaradi moči in vrhunske lege vriskaš na ves glas.

FINANCE
Avto
Več sape za električni renault zoe in ''borovničeva'' barva
Avto
AvtoMiloš Milač Več sape za električni renault zoe in ''borovničeva'' barva

Nov motor z 80 kilovati je enako velik in težek kot šibkejši motor oznako R90. Zmogljivejši stroj omogoča dve sekundi hitrejše pospeševanje od 80 do 120 kilometrov na uro

FINANCE
Avto
Megane bo svetil le še z LED-lučmi, priključni hibrid s 50 kilometri dosega
Avto
AvtoMiloš Milač Megane bo svetil le še z LED-lučmi, priključni hibrid s 50 kilometri dosega

Skromna oblikovna, vidnejša varnostna in temeljita tehnična prenova renaulta megana, ki sodi med najbolje prodajane avtomobile na našem trgu.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)