Avto

Do Slovencev z mehkim GLC in davčno ugodnim velikanom

V tem tednu sta na naše ceste zapeljala dva Mercedes-Benzova novinca, vidno skladnejši naslednik GLK s ceno 47 tisočakov in veliki GLE, naslednik ML

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

11.09.2015 00:50
Čas branja: 2 min

Mercedes-Benzova pomlad, neposredno povezana z znanjem in navdihom slovenskega oblikovalca Roberta Lešnika, na trge po tekočem traku pošilja nove modele. To se proizvajalcu pozna pri odličnih prodajnih rezultatih v svetu, prodajni veter pa je ujel tudi slovenski distributer Autocommerce.

Zastoja, o katerem je na zgornji povezavi govoril šef znamke pri nas Andrej Bergant, je skoraj konec, saj sta v tem tednu na trg zapeljala novinca - novi srednjerazredni SUV GLC, ki je zamenjal GLK in GLE, ki je pravzaprav osveženi in preimenovani ML. O novem poimenovanju avtomobilov te znamke smo prvič pisali avgusta lani.

IMG-5191.1441923053.jpg.n.960px.jpg
Mercedes-Benz GLC (levo) in njegov predhodnik GLK prikazujeta vidno spremembo oblikovalskega sloga, ki ga je vpeljal šef oblikovanja zunanjosti Robert Lešnik. GLK je stavil še na trde, GLC bolj na mehke linije. Videz sicer vara, GLC je zadržal sposobnosti izven utrjenih cest.

Najprej o GLC, ki vstopa v priljubljen razred srednjerazrednih SUV, kjer se je njegov predhodnik doslej skrival v senci BMW X3 in audija Q5. Že spodnja fotografija prikazuje velik zasuk v oblikovanju, ostre poteze so nadomestile mehke obline, prisekan zadek in prednji del, pa bolj tekoče speljane poteze karoserije. Veliko pa je novega tudi na drugih področjih, novi GLC je denimo precej daljši (4,66 metra), v kabini in v prtljažniku (550 litrov v osnovi) prostornejši, pod kožo pa sodobnejši.

Podrobno ga je na prvi predstavitvi spoznal Karel Lipnik

Slovenske cene GLC pa so, tudi zaradi serijske devetstopenjske avtomatike in bogate varnostne opreme višje od najbližjih tekmecev, mednje poleg BMW in audija štejemo tudi lexusa NX300h. Predvsem pa so tri različice: dizelska GLC 220d s 125 kilovati, GLC 250d s 150 kilovati in bencinar GLC 250 s 155 kilovati cenovno skoraj poravnani, saj segajo od 46.600 do 48 tisoč evrov.

15C152-136.1441925104.jpg.n.960px.jpg
Novo ime, že znana osnova: mercedes-benz GLE je osveženi ML.

Preimenovani in temeljito osveženi velikan

Mercedes-Benz GLE pa je naslednik tistega orjaka po katerem so še pred nekaj leti množično posegali slovenski gradbinci. Danes je sicer drugače, prodajni adut te znamke je manjši GLC, tudi kompaktni GLA. GLE pa pomeni luksuz, udobje, tudi terenske zmogljivosti in skromnost pri porabi, ki ju je dokazoval že njegov predhodnik.

Razumni dizli, mogočni bencinarji

Novi GLE pa je poleg oblikovnih in tehničnih sprememb dobil še bolj učinkovite stroje. Osnovni 250d 4matic s 150 kilovati v povprečju porabi 5,7 litra nafte na sto kilometrov, šestvaljni 350d 4Matic pa 6,4 litra. Njuna cena je 59 oziroma dobrih 69 tisoč evrov. Bencinski so zaradi velikosti motorjev in porabe bolj pošteno obdavčeni, posledica so višje cene. Različica GLE 400 4matic s 245 kilovati tako stane skoraj 75 tisočakov, osemvaljni GLE 500 4matic slabih 107 tisočakov, pošasti s GLE 63 AMG in GLE 63 AMG S s 410 oziroma 430 kilovati pa 152 oziroma 167 tisoč evrov.

Hibrid - davčni zmagovalec

Hibridni pogonski sklop iz GLE 500e 4matic smo preizkusili v razredu S

Zmagovalec v bitki s slovenskimi davki in ob pazljivosti voznika tudi stroški za gorivo in okoljem, pa je priključni hibrid GLE 500e, ki ga poganjata šestvaljni bencinski in električni motor s skupno močjo 330 kilovatov (od tega 85 električnih), dosegom 30 kilometrov zgolj na elektriko in tovarniško porabo le 3,3 litre. Porabi in emisijam primerna je skromna obdavčitev s slovenskim DMV, cena pa je s 77.900 le tri tisočake višja kot pri GLE 400 4matic.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Avto
Mali mercedes, ki dosega in presega veliki S
Avto
AvtoJanez Kovačič Mali mercedes, ki dosega in presega veliki S 7

Mercedes-benz razreda A je poln dobrih domislic. Elektronika, ki opozarja na mrtve kote, bo še tri minute po tistem, ko bo avto že parkiran, opazovala okolico in opozarjala na morebitne kolesarje.

FINANCE
Avto
Mercedes-Benz S za 170 tisočakov: avto zamenjam za dvosobno stanovanje v Ljubljani
Avto
AvtoJanez Kovačič Mercedes-Benz S za 170 tisočakov: avto zamenjam za dvosobno stanovanje v Ljubljani 2

Mercedes S v podaljšani izvedbi in ozaljšan s kupom dodatne opreme je lahko moderna pisarna, dnevna soba ali celo stanova­nje – pa tudi stane približno toliko.

FINANCE
Avto
Mercedes v Sloveniji predčasno razkazal najnovejšega zvezdnika
Avto
AvtoUroš Božin Mercedes v Sloveniji predčasno razkazal najnovejšega zvezdnika 11

Najnovejšo zvezdo terenskega dela ponudbe, ki po novem lahko prevaža sedem potnikov, bomo na slovenskih cestah prvič lahko videli februarja.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Mercedesov 4Matic za prave zimske užitke
Avto
AvtoMatej Kačič Mercedesov 4Matic za prave zimske užitke 4

Mercedes je v zasneženem Centru varne vožnje na Vranskem ponudil najboljše, kar bi tisti hip lahko - paleto svojih vozil s štirikolesnim pogonom 4Matic.

FINANCE
Avto
Novi mercedes razreda G: ponovno rojstvo kockaste legende brezpotij
Avto
AvtoUroš Božin Novi mercedes razreda G: ponovno rojstvo kockaste legende brezpotij 9

Nesmrtni G-razred je po prvi prenovi širši, daljši in še bolj oborožen za brezpotja. Oblikovno ostaja zvest robovom in ploskvam, v notranjosti razkošen, tehnično pa še bolj prepričljiv.

FINANCE
Avto
Lepota in moč z roko v roki
Avto
AvtoMatej Kačič Lepota in moč z roko v roki 3

Mercedes z novim CLS resda ni povzročil orkana, a je v njem imenitno združil eleganco in športnost, ki bosta letos prepričali 25 Slovencev.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)