Avto

(Reportaža) kaj je Kia prinesla na Slovaško

Ob izdatnih spodbudah slovaške vlade - šlo je za več kot 180 milijonov evrov, je Kia v mestu Žilina odprla megatovarno, ki zaposluje okoli 3.800 ljudi in polni državno blagajno.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

10.09.2015 22:30
Čas branja: 3 min

KMS-factory-bird-view-4.1441916665.jpg.e.600px.jpg

Slovaška vlada je leta 2004 z nizom spodbud v skupni vrednosti 133 milijonov evrov v državo pripeljala še tretjega proizvajalca avtomobilov. Po nemškem Volkswagnu in francoski skupini PSA Peugeot-Citroën so prepričali tudi korejsko Kio Motors, ki je v Žilini z vložkom 1,6 milijarde evrov na tako rekoč podarjenem zemljišču zgradila svojo edino evropsko tovarno.

KMS-assembly-shop-2.1441908769.jpg.n.960px.jpg
Tovarna je opremljena s 410 roboti.

Proizvodnja za tri Revoze

V Kijini megatovarni na kar 166 hektarjih površine je 56 hektarjev proizvodnih obratov, prostrano tovarniško dvorišče z novimi modeli, ki čakajo na prevoz do kupcev, in 3,5 kilometra dolg testni poligon. V tovarni 24 ur na dan in pet dni na teden 410 robotov in 3.800 zaposlenih izdeluje kie za vso Evropo in Rusijo. Na leto naredijo več kot 300 tisoč modelov cee'd v treh različicah, športnih terencev sportage in enoprostorcev venga, na dan okoli 1.350, kolikor jih letno zapelje na slovenske ceste. V primerjavi z novomeškim Revozom, kjer je zaposlenih okoli dva tisoč ljudi, gre za trikrat večjo proizvodnjo.

KMS-factory-bird-view-1.1441916519.jpg.s.960px.jpg

Vsak slovaški delavec na tekočem traku letno naredi do sto avtomobilov, s čimer je učinkovitost zaposlenih v samem vrhu avtomobilske panoge, obenem pa na istem mestu izdelujejo tudi motorje, kar pri avtomobilistih ni nujno pravilo. Na leto izdelajo 490 tisoč bencinskih in dizelskih agregatov, precej tudi za sestrski Hyundai na Češkem.

KMS-engine-shop-1.1441916888.jpg.s.960px.jpg

Korejce premamili s 180 milijoni evrov

Velik tovarniški kompleks je streljaj od četrtega največjega slovaškega mesta začel rasti leta 2004, dve leti pozneje pa je s tekočih trakov zapeljal prvi avto. Leta 2007 so tam z okoli 1.660 delavci naredili 145 tisoč vozil, številki so se približali le še v kriznem letu 2009, ko je tekoče trakove zapustilo 150 tisoč vozil. Kia je skozi leta povečevala proizvodnjo in na novo zaposlovala, leta 2013 so prvič presegli mejo 300 tisoč vozil, za kar so od vlade poleg začetnih 133 milijonov prejeli še za 32 milijonov evrov spodbud in za 18 milijonov evrov davčnih olajšav, ki jih Kia lahko izkoristi do konca tega leta.

Kia je od slovaške vlade tako skupaj prejela za več kot 180 milijonov evrov spodbud, a v teh letih tudi že plačala za 300 milijonov davkov, kot navajajo v Kii, in 140 milijonov socialnih prispevkov. Korejci so lani ob različnih nagradah (denimo za podjetje, prijazno do mladih) prejeli tudi nagrado merkur kot podjetje, ki veliko prispeva v davčno blagajno.

Optimizirana proizvodnja s koncertnim prostorom

Tovarna je razdeljena na šest oddelkov, ki jih med seboj povezuje dva kilometra dolg proizvodni trak in na katerem lahko hkrati proizvajajo kar osem različnih modelov. Spretni delavci tako v določenem trenutku nameščajo sestavne dele v trivratni model pro cee'd, v naslednjem s kabli, zaščitnimi oblogami, armaturno ploščo, zavornim sistemom in tankom za gorivo opremljajo sportage, za njim pa na svoje dele čaka venga.

KMS-press-shop-2.1441918405.jpg.s.960px.jpg

Proizvodnja je optimizirana glede na trenutno prodajo posameznih modelov po vsej Evropi, kar pomeni tudi nižje stroške. V travi in med drevesi v osrednjem delu velikega tovarniškega kompleksa so uredili tudi odprt koncertni prostor. Tam ob koncih tedna, ko tudi roboti mirujejo, za zaposlene prirejajo koncerte uspešnih domačih in tujih glasbenikov.

Plače višje od povprečja

V proizvodnji je bilo opaziti veliko mladih obeh spolov. Povprečna plača je z okoli 800 evri višja od slovaškega povprečja. S prihodom Kie je brezposelnost v Žilini in okolici s 15 odstotkov upadla na le pet odstotkov, tovarna pa je kot zaposlovalec pomembna tudi za celotno Slovaško. V državi, kjer stopnja brezposelnosti presega deset odstotkov, Korejci posredno dajejo kruh več kot 20 tisoč ljudem, tudi prek desetih domačih dobaviteljev.

Ples robotov, luštna dekleta in »poroka«

V velikem prostoru ogromne preše iz narejene jeklene plošče čisto brez človeške pomoči dobijo obliko pokrova motorja, prtljažnika, podvozja, vrat, strehe, pragov, blatnikov... vse skupaj kar 77 različnih delov karoserije.

KMS-press-shop-1.1441917169.jpg.s.960px.jpg

Sledi živahni ples 344 robotov, ki pri modelu cee'd z varjenjem pločevine na 5.750 mestih izdelku dajejo prepoznavno obliko avtomobila, kakovost varjenja pa se ves čas preverja s pomočjo laserskih merilnikov.

KMS-assemby-shop-1.1441917608.jpg.s.960px.jpg

Karoserija nato samodejno potuje v protikorozijsko kopel, v trinadstropni lakirnici s pomočjo 48 robotov pa vsak avto dobi svojo barvo. V proizvodnji motorjev se na dveh linijah vmes že sestavljajo bencinski in dizelski agregati, ki jih nato odpeljejo v neposredno soseščino, tovarno Mobis, kjer jih združijo z deli podvozja.

KMS-paint-shop-1.1441917874.jpg.e.960px.jpg

V nadaljevanju sestavljanje avtomobilov prevzamejo delavci, dobrih tisoč vgrajuje dele, pri katerih so roboti brez moči. Robotizirana roka jim zgolj pomaga, da z eno potezo v avto namestijo armaturno ploščo. Če se do tega trenutka nismo mogli odločiti, kaj nas je bolj prevzelo, ali kot blok velika preša, disco gibi robotov ali morda luštna dekleta, ki so v sportage nameščala dele zavornega sistema, je bilo jasno, ko smo prišli do »poročnega oltarja«.

KMS-paint-shop-2.1441917972.jpg.e.960px.jpg

Prostoru se z vrha počasi približuje povsem končana karoserija vozila, na avtomatiziranem vozičku pa se z njene desne v enakem počasnem tempu približuje povsem sestavljeno podvozje z motorjem, amortizerji, vzmetmi in izpušnim sistemom. Voziček ustavi na milimeter natančno pod karoserijo, v naslednjih treh minutah se združita za vedno. Sledi končno preverjanje avtomobila, tudi na tovarniški preizkusni stezi, nato pa zapeljejo po evropskih cestah.

Kia-Motors-Slovaska-proizvodnja.1441908771.jpg.n.960px.jpg

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

Preberite tudi:

04.09.2015
17.09.2015
FINANCE
Avto
Takšen bo novi kia ceed
Avto
AvtoMiloš Milač Takšen bo novi kia ceed 7

Korejska Kia predstavlja prve skice nove generacije priljubljenega modela, novo je tudi ime. Namesto cee'd se bo imenoval ceed

FINANCE
Avto
Kia stinger brez zadrege nad nemške tekmece
Avto
AvtoMiloš Milač Kia stinger brez zadrege nad nemške tekmece 14

Južnokorejska Kia napada s klasičnim fastbackom oziroma gran turismom vznemirljive podobe, dobre opremljenosti in nedvomno konkurenčnih cen

FINANCE
Avto
Kaj prinaša tretja generacija kie ceed
Avto
AvtoMiloš Milač Kaj prinaša tretja generacija kie ceed 1

Korejska Kia tudi v času športnih terencev nadaljuje zgodbo klasičnega kompaktnega petvratnega modela ceed. Novi model bo pri nas konec poletja.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Kia, ki vam jo bodo mnogi zavidali
Avto
AvtoMatej Kačič Kia, ki vam jo bodo mnogi zavidali 44

Stinger GT je hudo privlačen, že kar nastopaški kupe, ki navduši s športnostjo in eleganco, dokončno pa te »zakuri« z zmogljivostmi biturbošestvaljanika, vozno dinamiko in vse prej kot zasoljeno ceno.

FINANCE
Avto
Električna kia niro z dosegom 450 kilometrov
Avto
AvtoMiloš Milač Električna kia niro z dosegom 450 kilometrov 15

Korejska Kia je na sejmu električnih vozil v koreji razkrila novo električno različico modela Niro z baterijo kapacitete 64 kilovatnih ur in dosegom 450 kilometrov med polnjenji.

FINANCE
Avto
To so prvi obrisi nove kie proceed
Avto
AvtoMiloš Milač To so prvi obrisi nove kie proceed 11

Petvratniku in karavanu sledi še kupejevski oziroma trivratni ceed - proceed. Kia je ravnokar objavila prvo risbo zadka novega modela

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)