Avto

Sosedov mercedes 190 D se mu lahko globoko prikloni

Test: mercedes-benz C 180d; osnovni C, ki se je v nekaj generacijah prilagodil in ne stavi več le na karto mita znamke

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

31.08.2015 13:56
Čas branja: 3 min

Leto 1990. Kratkohlačniki smo se vrteli okoli sosedovega novega mercedes-benza 190D, bele limuzine z dvolitrskim dizlom, 75 konjiči, le štirimi prestavami in uro namesto merilnika vrtljajev. Stal pa je natanko toliko kot razred večji in dva zmogljivejši E34 BMW 520i s šestvaljnikom in 129 konji (95 kilovati). A 190 D je bil mercedes-benz, ponos lastnika, simbol občudovanja in tudi zavisti okolice.

P6040591.1441021291.JPG.e.960px.jpg
Zvezda se je umaknila z motornega pokrova na masko, tudi opazno večja je, poteze karoserije novega C pa so bolj mehke kot v preteklosti.

Sosed ga je na cesto zapeljal le ob nedeljah, druge dneve je beli 190D stal na parkirišču pred hišo, videl pa je le gobo in milnico, tudi če je bil pred pranjem brezhibno čist. Takrat nisem razumel mita o tej znamki, tudi danes ga ne povsem, a jo zaradi oprijemljivih tehničnih in drugih lastnosti priznavam precej bolj kot v preteklosti.

Leto 2015. Novi mercedes-benz C, naslednik nekdanjega 190 v različici 180d, ki je prav tako naslednik 190 D. Jasno je, da je četrt stoletja pustilo vidno sled razvoja, novi C je eleganten in vozniški avto, s 4,7 metra je celih 25 centimetrov daljši od 190. Več je prostora za potnike, čeprav je zadnja klop še vedno utesnjena za ta razred, ergonomija je še boljša, tehnika pa,... Tu se zdi, da je preteklo celo stoletje.

P6010545.1441021412.JPG.c.960px.jpg
Mehke poteze, bleščeč klavirski lak, ki kot magnet vleče prah, sodobnost in preglednost voznikovega okolja.

Novi C ima že zdavnaj serijske sisteme ABS in ESP, novinec ima tudi devet zračnih blazin, vključno s kolensko, 190 ni imel nobene,... sisteme collision prevent assist, ki vseskozi nadzira okolico in v primeru nevarnosti trka najprej opozori voznika, nato pa še sam reagira z zaviranjm, attention assist za nadzor voznikove pozornosti, ki jo izpostavi s stilizirano šalico kave na armaturni plošči, aktivni motorni pokrov ob trku s pešci in še bi lahko naštevali.

P6010553.1441021532.JPG.n.960px.jpg

Novi C tudi ni več tako skromen kot 190, tudi primerljivo z današnjimi tekmeci. Nemci so že dolgo tega spoznali, da kupcu ne moreš za visoko ceno ponuditi praznega avta, zato ima C serijsko klimatsko napravo LED dnevne luči, agility control (nastavljanje odzivnosti volana, plina in menjalnika),... in bogato varnost. Seveda dolg spisek dodatne opreme še naprej omogoča dodatno zapravljanje, testni C je imel za kar 12 tisočakov dodatne opreme (samodejni menjalnik, boljši sedeži, kamera za parkiranje,...), pa ni deloval razkošen, le spodobno opremljen.

P6010528.1441021585.JPG.w.600px.jpg

Motor, štirivaljni dizel, ima v sodobni dobi seveda turbo polnilnik. Kljub manjvredni oznaki 180d ima seveda več sape kot 190 D. Stroj z 1,6 litra prostornine ponuja 85 kilovatov, 190 D jih je le 55. Ni pa več Mercedes-Benzov. Nemci so ga kupili pri Renaultu, ga skrbno dodelali, zamenjali elektroniko in vbrizg. Dobili so sodoben stroj, ki teče tiho in prožno, po želji pa se tudi rad zavrti do skoraj pet tisoč vrtljajev. S tono in pol težkim C 180d nima težkega dela, dokler od njega ne zahtevate preveč. Za tekoče pospeševanje je moči in navora vselej dovolj, pri takšnem tempu brezhibno deluje tudi sedemstopenjski samodejni menjalnik. Za bolj dinamično vožnjo pa ga je potrebno priganjati, takrat se poveča hrup v kabini in poraba. Osnovni C 180d sicer do stotice skoči v 11,6 sekunde in zmore največjo hitrost 204 kilometre na uro. Poraba goriva pa niha od dobrih pet do osem litrov, naše povprečje se je ustavilo pri 5,7 litrih, kar je ugodna številka.

P6010560.1441021670.JPG.w.960px.jpg

Cena novega C 180d pa je v primerjavi z 190 D leta 1990 ugodna, pa naj se to sliši še tako nenavadno. Z osnovno opremo C 180d stane natanko 30 tisočakov, oziroma skoraj 16 tisočakov manj kot sicer večji in zmogljivejši BMW 520i, leta 1990 pa sta bila poravnana. Res je, gre za mešanje hrušk in jabolk, namenoma. Primerjava pa jasno izpostavlja, da se je Mercedes-Benz v teh letih spustil s prestola in avtomobile cenovno prilagodil pravim tekmecem, torej enakovrednima BMW serije 3 in audiju A4.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

Preberite tudi:

02.04.2015
03.03.2015
11.03.2014
FINANCE
Avto
Mali mercedes, ki zmore celo več kot veliki
Avto
AvtoMatej Kačič Mali mercedes, ki zmore celo več kot veliki 2

Novi Mercedes-Benz A ni le oblikovni znanilec nove dobe, ampak prinaša dodatke, ki jih ta hip ne premore niti veliki S

FINANCE
Avto
Takšen je dostavnik nove dobe - mercedes-benz sprinter
Avto
AvtoBoštjan Paušer Takšen je dostavnik nove dobe - mercedes-benz sprinter

Na Dunaju smo spoznali novi Mercedes-Benzov dostavnik najvišjega razreda, ki bo kupce razvajal z veliko nosilnostjo, zanesljivostjo, varnostjo, udobjem, 10,2-palčnim zaslonom na dotik, napovedovanjem servisnih posegov in prihodnje leto tudi električnim pogonom

FINANCE
Avto
Mercedes z X pogumno vstopa v svet pickupov
Avto
AvtoMatej Kačič Mercedes z X pogumno vstopa v svet pickupov 2

Mercedes je svojo ponudbo prvič obogatil s poltovornjakom, njihov razred X za najmanj 36.100 evrov pa naj bi letno prepričal vsaj 40 zahtevnih Slovencev.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Tesla v Evropi porazila Nemce, ki se poslužujejo tudi nenavadnih praks
Avto
AvtoUroš Božin Tesla v Evropi porazila Nemce, ki se poslužujejo tudi nenavadnih praks 52

Alarm za tradicionalne proizvajalce avtomobilov. Tesla postaja resen konkurent nemškim premijskim proizvajalcem, ki napovedujejo električni odgovor, a ta je še leto ali dve stran.

FINANCE
Avto
Dvoboj s presenetljivim izidom: dizelski BMW 520d proti hibridnemu 530e
Avto
AvtoMiloš Milač Dvoboj s presenetljivim izidom: dizelski BMW 520d proti hibridnemu 530e 8

BMW za priključni hibrid z več moči in uglajenosti zahteva enako ceno kot za dizelski 520d. Navade so železna srajca, Slovenci skoraj brez izjeme izberemo dizla.

FINANCE
Avto
Mali mercedes, ki dosega in presega veliki S
Avto
AvtoJanez Kovačič Mali mercedes, ki dosega in presega veliki S 7

Mercedes-benz razreda A je poln dobrih domislic. Elektronika, ki opozarja na mrtve kote, bo še tri minute po tistem, ko bo avto že parkiran, opazovala okolico in opozarjala na morebitne kolesarje.