Avto

12 namigov za varno pot z avtomobilom

Potovanje z avtomobilom spremljajo mnogi izzivi. Z upoštevanjem nekaj preprostih nasvetov in namigov pa si lahko olajšate pot in se nanjo dobro pripravite

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

19.08.2015 11:31
Čas branja: 2 min

Vsako leto se nešteto turistov iz vse Evrope z avtomobilom odpravi na dolgo pot do najbolj priljubljenih počitniških krajev. Lani se je po cestah v tujino odpravilo 42 odstotkov Evropejcev, od katerih jih je 65 odstotkov potovalo z avtomobilom ali drugim motornim vozilom.

Potovanje pa spremljajo tudi marsikateri izzivi - raziskave kažejo, da se skoraj tretjina okvar in tehničnih težav z vozilom (32 odstotkov) zgodi na poti do ciljnega kraja počitnikovanja. Varnost v cestnem prometu je ključnega pomena, zato je spodaj nasvetov, kako si lahko olajšate pot in se nanjo dobro pripravite.

Preden se odpravite na pot

1. Ne preobremenite vozila: Prevelika teža lahko slabo vpliva na vozne lastnosti vozila. Prtljage ne nalagajte višje od višine zadnjih sedežev, saj si s tem bistveno zmanjšate vidno polje, pa tudi povečate nevarnost, da v primeru sunkovitega zaviranja zadaj naloženi predmeti zletijo naprej. Kadar je prtljažni prostor polno naložen, ne nameščajte prtljage v vozilo med potnike, raje uporabite strešni prtljažnik ali prikolico.

Pri-nalaganju-prtljage-v-svoj-avtomobil-prikolico-ali-avtodom-upostevajte-nekaj-osnovnih-nasvetov.14

2. Varna namestitev bivalne ali prtljažne prikolice: Če z vašim vozilom vlečete prikolico, dvakrat preverite luči, zavore, pnevmatike, kavlje in varnostne vrvi ter se prepričajte, da je vse varno nameščeno.

3. Dosegljivost nujnih pripomočkov: Hrano, pijačo, plenice, zdravila, igrače za svoje otroke in stvari, ki bi jih med potjo utegnili potrebovati, hranite na lahko dostopnem mestu.

Ko-natovarjate-vozilo-za-poletno-potovanje-ne-pozabite-da-so-stvari-ki-jih-nalozite-zadnje-najbolj-p

4. Predrtje pnevmatike: Upoštevajte, da med potjo lahko pride tudi do predrtja pnevmatike. Preverite, katera možnost je za vaše vozilo primernejša, rezervna pnevmatika ali pribor za popravilo. Vselej imejte pri roki tudi številko za pomoč na cesti. Kar nekaj nevšečnosti v tej situaciji vam lahko prihranijo pnevmatike z runflat tehnologijo, s katero lahko prevozite razdaljo do 80 kilometrov s predrto pnevmatiko (da lahko pripeljete do delavnice, kjer vam jo zamenjajo).

5. Razlike v prometnih predpisih: V različnih državah veljajo različne hitrostne omejitve, ponekod pa tudi nenapisana pravila, ki jih je vsekakor dobro poznati. V pomoč so vam lahko tudi razne aplikacije za pametne telefone.

6. Počitek: Upoštevajte svoj bioritem in odpotujte v času, ko je vaše telo vajeno biti budno in dejavno. Če je le mogoče, se na cesto odpravite še pred prometno konico in se izognite prometnim zastojem ter vročini.')

Preden-se-odpravite-na-pot-se-dobro-odpocijte.1439976540.JPG.s.960px.jpg

Na cesti

7. Varnost na prvem mestu: Prilagodite način vožnje razmeram na cesti (gneči, vročini, vidljivosti, možni daljši zavorni poti zaradi večje obteženosti vozila ipd.). Upoštevajte polno naloženo vozilo in prisotnost sopotnikov, ki lahko predstavljajo več motenj med vožnjo.

8. Ustrezna varnostna razdalja in okolica: Na cesti bodite pozorni na promet okoli vas in upoštevajte varnostno razdaljo.

9. Segrevanje avtomobila: Kot kažejo raziskave, imajo visoke temperature enak učinek kot raven alkohola v krvi 0,5 promila. Če na avtomobilskih oknih nimate senčnikov, je poletje pravi čas, da pomislite na nakup.

10. Potovanje z družino: Ves čas bodite pozorni na cesto, še posebej, kadar potujete z otroki. Pri hitrosti 100 km/h avto na sekundo prevozi približno 30 metrov. Če se samo za tri sekunde ozrete nazaj k otrokom, ima to lahko usodne posledice.

11. Na pot z ljubljenčki: Nikoli ne smete dopustiti, da bi se vaši ljubljenčki v avtomobilu med vožnjo prosto gibali. Ob nenadnem manevru ali sunkovitem zaviranju se lahko živali poškodujejo; pa ne samo to, poškodujejo lahko tudi druge potnike v vozilu. Poskrbite, da bodo nameščeni v zračni košari oz. kletki ali pa zavarovani s posebnim pasom.

Nikoli-ne-smete-dopustiti-da-bi-se-vasi-ljubljencki-v-avtomobilu-med-voznjo-prosto-gibali.1439976477

12. Napolnjenost pnevmatik: Težka prtljaga ali prikolica, ki jo vlečete za sabo, za vozilo in za pnevmatike pomeni dodatno obremenitev. Če je vozilo polno obremenjeno s potniki in prtljago, mora biti tlak v pnevmatikah višji. Tudi poletna vročina zvišuje tlak v pnevmatikah. Tlak je treba preveriti še pred potovanjem, ko so pnevmatike "hladne", in ga prilagoditi teži natovorjenega vozila.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Manager
Manager Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih?

Trije največji zaposlovalci v škofjeloški industrijski coni Trata (Knauf Insulation d. o. o., LTH Castings d. o. o. in SIBO G. d. o. o)...

FINANCE
Avto
AMZS test letnih pnevmatik: katero poletno obutev na avto
Avto
AvtoMatej Kačič AMZS test letnih pnevmatik: katero poletno obutev na avto 23

Lastniki vozil lahko zimske pnevmatike zamenjate za letne, v pomoč pri izbiri pa vam je lahko tudi AMZS test letnih pnevmatik dveh različnih dimenzij. Med 32 preizkušenih zelo priporočajo tretjino

FINANCE
Avto
V katere letne pnevmatike obuti jeklenega konjička
Avto
AvtoMatej Kačič V katere letne pnevmatike obuti jeklenega konjička 12

Lastniki vozil lahko od danes na svojih jeklenih konjičkih zamenjajo zimske pnevmatike za letne - pri AMZS so sicer že opravili test letnih pnevmatik, med 35 zelo priporočajo tretjino

FINANCE
Avto
Revolucija: Pnevmatike, ki bodo same proizvajale električno energijo
Avto
AvtoMatej Kačič Revolucija: Pnevmatike, ki bodo same proizvajale električno energijo 15

Goodyear je razkril konceptualno pnevmatiko, ki sama proizvaja električno energijo in lahko pomembno spremeni prihodnost električnih vozil

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
Enotna avtomobilska obutev za dež, sneg in sonce
Avto
AvtoMatej Kačič Enotna avtomobilska obutev za dež, sneg in sonce 12

Celoletna pnevmatika je primerna za voznike, ki prevozijo manj kilometrov, vozijo predvsem po mestu in se zavedajo, da so celoletne pnevmatike varnejše kot letne pri uporabi vse leto, hkrati pa želijo privarčevati nekaj denarja v primerjavi z nakupom dveh kompletov pnevmatik in njihovim menjavanjem.

FINANCE
Avto
AMZS test zimskih pnevmatik: malo odličnjakinj in stara resnica o kompromisih
Avto
AvtoMiloš Milač AMZS test zimskih pnevmatik: malo odličnjakinj in stara resnica o kompromisih 41

"Celoletne pnevmatike še vedno kompromis in ne zmorejo enakih lastnosti kot specializirane pnevmatike," so vrednotenje zaokrožili pri AMZS

FINANCE
Avto
Resnice o varni in varčni vožnji, ki vas bodo presenetile
Avto
AvtoMiloš Milač Resnice o varni in varčni vožnji, ki vas bodo presenetile 3

Manj plina - manjša žeja, višja prestava - manjša poraba in zaviranje na klancu. Ne, nič od tega ne pripomore ne k varni ne k varčni vožnji. Preberite si še, kateri miti o varni vožnji nikakor ne držijo.