Avto

Avtomobilisti: Kitajska ohladitev bo tresla Nemčijo, še bolj pa Slovenijo

Mračne napovedi za avtomobilsko industrijo, ki ustvari petino slovenskega BDP

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

22.08.2015 09:42
Čas branja: 2 min

»Prodaja nemške avtomobilske industrije se bo v prihodnjih dveh letih upočasnila.« To je izjava šefa Siemensa Joe­ja Käserja, razlog za to je v prvi vrsti upad prodaje na Kitajskem. Zakaj je to pomembno za Slovenijo? Avtomobilisti so naša najpomembnejša industrijska panoga, k BDP prispevajo petino in zaposlujejo okoli 150 tisoč ljudi. Stojan Petrič iz Kolektorja, ki je eden večjih dobaviteljev, pravi: »Pripravljamo se na možnost, da nam bodo naročila upadla za petino.«

Za Slovenijo so avtomobilisti najpomembnejša industrijska panoga. Gre za Revoz in številne proizvajalce sestavnih delov, ki so vgrajeni v precejšen del avtov, narejenih v Evropi, pa tudi v posameznih modelih na Kitajskem, v Koreji in Ameriki. Slovenska avtomobilska industrija ustvari petino BDP, neposredno zaposluje 27 tisoč delavcev. A to še ni vse, ker imajo tudi sami dobavitelje, v Sloveniji jih je okoli 670, ta industrija zaposluje okoli 150 tisoč delavcev, pravi Dušan Bušen, predsednik avtomobilskega grozda ACS. Za prihodnje leto napovedi niso prav dobre.

id-avtomobilci-159
Foto: Shutterstock

Kitajski trg julija upadel za 6,6 odstotka

Kitajci so julija letos kupili najmanj avtomobilov v zadnjih 17 mesecih, čeprav so jim trgovci ponudili največje popuste doslej. Ti segajo tudi do 30 odstotkov. Cene so znižale tudi prestižne znamke, denimo BMW in Jaguar Land Rover, ki se na Kitajskem še razmeroma dobro držijo. BMW je letos prodajo na Kitajskem zmanjšal za 6,6 odstotka.

kaeser-joe-xx.1439839073.jpg.o.240px.jpg
Ne bom presenečen, če se bodo razmere za našo avtomobilsko industrijo v letih 2016 in 2017 zmračile, in to predvsem zaradi ohlajanja kitajskega trga. Joe Käser, predsednik uprave Siemensa Foto: Press

Junija in julija letos je kitajski avtomobilski trg prvič po petih letih izkazal negativne številke, analitiki napovedujejo nadaljnji upad prodaje. Prodaja osebnih avtomobilov na Kitajskem je julija dosegla 1,3 milijona, kar je največji upad doslej - 6,6 odstotka manj v primerjavi z julijem lani -, najbolj pa so bile v nemilosti tuje avtomobilske znamke. Po napovedi Janet Lewis, analitičarke iz ameriške družbe Macquarie Group, bo dogajanje na Kitajskem vsekakor udarilo po globalnih proiz­vajalcih avtomobilov, najbolj po ameriških zaradi močnega tečaja dolarja.

Šibak juan po drugi strani pomaga kitajskim izvoznikom. Chery Automobile, največji izvoznik, bo letos prodajo na druge trge povečal za 20 odstotkov.

Kaj pa naši?

Stojan Petrič, Kolektor, pravi, da je povsem mogoče, da bo nemška avtomobilska industrija zaradi Kitajske, pa tudi Rusije in Brazilije doživela upad. Kolektor bo načrt, kako se bodo spopadli z morebitnim 20-odstotnim zmanjšanjem prodaje, obravnaval jeseni.

Matjaž Omladič, Novem Car Interior Design, kjer se te dni intenzivno pripravljajo na serijsko proizvodnjo okrasnih delov kabine za novo BMW-jevo sedmico, pa pravi, da so napovedi o prodaji tega avtomobila še vedno zelo dobre, od kolegov pa sliši, da so na Kitajskem težave.

Štirideset odstotkov prodamo Nemcem

Dušan Bušen, ACS, razlaga, da za letos slovenska avtomobilska industrija pričakuje od tri- do petodstotno rast prodaje, načrti za prihodnje leto pa še niso razkriti. Bodo pa seveda težave, če se bo zmanjšala prodaja nemških znamk, saj v Nemčijo avtomobilisti prodajo kar 40 odstotkov izdelkov.

27.000

zaposlenih imajo slovenski avtomobilski dobavitelji in Revoz.

150.000

ljudi zaposluje slovenska avtomobilska industrija, če upoštevamo še okoli 670 podjetij, ki so njihovi dobavitelji oziroma zanje opravljajo storitve.

29,8

milijarde evrov je znašala vrednost nemškega izvoza na Kitajsko v prvih petih mesecih letos.

84,4

milijarde evrov je znašala vrednost evropskega izvoza na Kitajsko v prvi polovici leta 2015.

avtomobilci-159-2

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Manager
Manager Zakaj upravljati trajnostno mobilnost v podjetjih?

Trije največji zaposlovalci v škofjeloški industrijski coni Trata (Knauf Insulation d. o. o., LTH Castings d. o. o. in SIBO G. d. o. o)...

Preberite tudi:

17.08.2015
17.08.2015
17.08.2015
18.08.2015
FINANCE
Avto
Kitajska avtomobilska industrija postaja predraga za izvoz
Avto
AvtoMiloš Milač Kitajska avtomobilska industrija postaja predraga za izvoz 5

Rastoči stroški delovne sile in logistike zavirajo rast proizvodnje avtomobilov na Kitajskem.

FINANCE
Članki
Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?
Finance
FinanceAlbina Kenda Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?

So delnice Snapa dober mesec dni po začetku borzne kotacije privlačna naložba ali pač ne? Vprašali smo analitike

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Članki
Je EU je po tihem že posekala ZDA v rasti BDP?
Finance
FinanceAlbina Kenda Je EU je po tihem že posekala ZDA v rasti BDP? 10

V minulih letih smo se navadili brati, da ameriško gospodarstvo okreva veliko močneje od evropskega. Pa to še drži?

FINANCE
Članki
Kaj predlaga Juncker v svojem, šestem scenariju za prihodnost EU
Finance
FinanceAlbina Kenda Kaj predlaga Juncker v svojem, šestem scenariju za prihodnost EU 2

Ta je utemeljen na treh vrednotah - svobodi, enakosti in vladavini prava, v njem pa je Juncker nanizal vrsto reformnih predlogov, med katerimi utegne veliko pozornosti zbuditi predlagana sprememba pri glasovanju o davčnih vprašanjih

FINANCE
Članki
Pet prioritet EU: Da, Juncker napoveduje strožjo presojo kitajskih naložb
Finance
FinanceAlbina Kenda Pet prioritet EU: Da, Juncker napoveduje strožjo presojo kitajskih naložb 1

V današnjem govoru o stanju v Uniji je šef evropske komisije Jean-Claude Juncker predstavil vizijo prihodnosti EU, v njej pa - kot smo pisali včeraj - napovedal možnost za strožjo presojo kitajskih naložb - pa tudi prenovljeno industrijsko politiko

FINANCE
Članki
Češki predsednik Zeman bi raje izgubil sredstva EU kot sprejel begunce
Finance
FinanceAlbina Kenda Češki predsednik Zeman bi raje izgubil sredstva EU kot sprejel begunce 6

Iz višegrajskih članic so se burno odzvali na odločitev Sodišča EU, da zavrne njihovo tožbo proti evropskim begunskim kvotam; zdaj se je oglasil še madžarski premier Orban, češ da sodba Madžarski ničesar ne nalaga