Avto

Pol stoletja kadetta B, opla, ki je vpeljal danes Volkswagnov slogan

Opel kadett B, predhodnik astre, letos praznuje 50 let. Elegantni starodobnik je bil na trg pospremljen z današnjim Volkswagnovim sloganom in je v marsičem začrtal pot kompaktnih oplov. Prvi kadett s petimi sedeži je bil na voljo tudi v različicah coupe in rallye, edini med tekmeci je imel 12-voltni električni sistem.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

22.07.2015 22:30
Čas branja: 2 min

Opel je kadetta B mehkih in nekoliko ameriških potez med letoma 1965 in 1973 prodal 2,6 milijona kupcem, na trg pa ga je pospremil s sloganom, ki ga danes poznamo kot vodilo znamke Volkswagen »Das Auto«. V primerjavi s prvim kadettom A je imel vrsto inovacij in tudi konkretne karoserijske mere - za 18 centimetrov daljšo karoserijo, ki se je raztezala prek štiri metre. Kupcem je bil od začetka prodaje na voljo v treh karoserijskih izvedbah: limuzina z dvema in štirimi vrati, karavan in elegantni coupé, ki je odkrito in dosledno povzemal obliko takratnih ameriških avtomobilov s kratkim zadnjim delom, kot je bil chevrolet chevelle.

Opel-50-let-Kadett-B-1.1437584391.jpg.o.600px.jpg
Opel kadett B (desno) iz leta 1966 in njegova naslednica opel astra z letnico 2015 oziroma modelnim letom 2016

Časi, ko so motorji zmogli dobrih 30 kilovatov

Moči takratnih avtomobilov so bile seveda precej bolj skromne kot danes. Kadetta B je poganjal 1,08-litrski štirivaljnik s 33 kilovati. Športna izvedba tega motorja z večjim kompresijskim razmerjem in oznako S pa je prinesla celih 40 kilovatov moči. Leta 1966 se ji je pridružila različica s kratkim hodom batov, z dvojnim uplinjačem, ki je »izpljunila« dodatne štiri kilovate. Vrh motorne ponudbe je zasedel 1,9-litrski štirivaljnik z največjo močjo 66 kilovatov iz limuzine rekord. Poganjal pa je posebno izvedenko kadetta B rallye. Isti motor je poganjal tudi opla olympio, posebej prepoznavnega po bogato opremljeni prestižni različici.

Opel-50-let-Kadett-B-2.1437584393.jpg.o.600px.jpg
Znamka, ki je ustvarila hibrida med avtom in kombijem, torej karavana, je pri kadettu B ponujala trivratnika z velikim prtljažnikom.

Ta se je od kadetta ločila tudi z masko motorja posebne oblike. Od leta 1968 so kupci ob ročnem, štiristopenjskem menjalniku lahko segli tudi po tristopenjskem samodejnem menjalniku. Možnost je bila za tisti čas zelo nenavadna za kadettov avtomobilski razred. Na začetku je bil tristopenjski samodejni menjalnik na voljo le z 1,7- in 1,9-litrskim motorjem, leto pozneje pa so si ga kupci lahko omislili tudi v kadettu z 1,1-litrskim motorjem največje moči 44 kilovatov. Kadett je bil drugačen tudi z 12-voltno električno napeljavo. Fordi, volks­wagni in BMW so takrat imeli še šestvoltni električni sistem. Z novo generacijo je bil kadett prvič registriran kot avtomobil s petimi sedeži, prtljažnik je sprejel še danes spoštljivih 337 litrov.

Opel-50-let-Kadett-B-3.1437584392.jpg.o.600px.jpg
Opel kadett B rallye je bil prvi kompaktni športnik, na trg je prišel leta 1966, 11 let pred golfom GTI. V različici 1,9 je zmogel 66 kilovatov in drvel s hitrostjo 170 kilometrov na uro.

Rallye dolgo pred golfom GTI

Sloves prvega kompaktnega športnika, ki ga sicer pripisujemo golfu GTI letnika 1977, si dejansko zasluži kadett B rallye. Kupe z 1,1-litrskim motorjem in 44 kilovati je med kupce zapeljal že leta 1966. Leto dni pozneje pa je dobil precej zmogljivejši motor 1,9 s 66 kilovati iz modela rekord, ki je kadetta B pognal do 170 kilometrov na uro. Rallye je bil poseben po črnem motornem pokrovu, ki ni bil zgolj kaprica oblikovalcev. Barvo so izbrali zato, da bi zmanjšala za voznika moteč odsev močne sončne svetlobe, kar je bilo dobrodošlo predvsem za voznike relija. Rallye se je proslavil s številnimi zmagami, denimo na reliju Stuttgart-Lyon-Charbnniéres, Hessen Rallye, Rallye Trifels in na Tour de Luxemburg. Oplov predelovalec športnih avtomobilov Günter Irmscher pa je leta 1967 zmagal na Tour d'Europe.

Na 238 dirkah je v tekmovalnem razredu slavil 222-krat in ob tem osvojil 345 zlatih in 287 srebrnih medalj.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Avto
Opel je že danes rešil izzive, ki bodo jeseni pestili avtotrgovce in kupce drugih znamk
Avto
AvtoMiloš Milač Opel je že danes rešil izzive, ki bodo jeseni pestili avtotrgovce in kupce drugih znamk 1

Opel nam je na dogodku v Mainzu predstavil svoj pogled na rešitve pred prihajajočimi izzivi okoljskih predpisov in meritev. Na dogodku smo preizkusili tudi nekaj novih različic motorjev in menjalnikov.

FINANCE
Avto
''Človeški'' Opel kaže na prihodnost znamke
Avto
AvtoMiloš Milač ''Človeški'' Opel kaže na prihodnost znamke

Nova usmeritev Opla je postati najbolj učinkovita znamka v Skupini Peugeot Citroën, je pred kratkim napovedal izvršni direktor družbe Michael Lohscheller. To vključuje tudi brušenje oblikovalskega jezika, ki bo konec leta dosegel novo raven s konceptom, ki ga Opel razkriva danes.

FINANCE
Avto
Od šivalnega stroja do naprednega avtomobila
Avto
AvtoMatej Kačič Od šivalnega stroja do naprednega avtomobila

Opel je svoje ime med ljudi ponesel s šivalnimi stroji, danes pa sodi med avtomobilske proizvajalce z najbogatejšo tradicijo na svetu. Leto 2019 je zanje jubilejno, saj so na trgu že 120 let.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
Tudi mala corsa obuja oznako GSI
Avto
AvtoMiloš Milač Tudi mala corsa obuja oznako GSI

Oznaka, ki je proslavila športne ople in se v spomin vtisnila še precej bolj oznaka OPC na zadkih najbolj divjih oplov

FINANCE
Avto
Oplov koncept, ki bo spremenil prihodnost znamke
Avto
AvtoUroš Božin Oplov koncept, ki bo spremenil prihodnost znamke 2

Pod lastništvom Peugeota je Opel pripravljen izstopati iz množice

FINANCE
Avto
Oplov družinski combo v Sloveniji predpremierno v unikatni izvedbi
Avto
AvtoMiloš Milač Oplov družinski combo v Sloveniji predpremierno v unikatni izvedbi

Opel combo se je v unikatni, ročno izdelani izvedbi s posebej zaščitenim prevozom kot predserijski izdelek za dva dni ustavil v Sloveniji.

FINANCE
Avto
Berlingu sledi še Oplov combo
Avto
AvtoMiloš Milač Berlingu sledi še Oplov combo 1

Oplov combo z osnovo in tehniko berlinga in partnerja, a lastnim oblikovnim slogom