Avto

Dražji bencin, cenejši dizel

Rezervoar bencina bo približno pol evra dražji, dizla pa dva evra cenejši

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

Avtor
avtor
19.07.2015 22:30
Čas branja: 2 min

Surova nafta se je zaradi sklenjenega dogovora z Iranom prejšnji teden močno pocenila, vendar pa se bo to na naših črpalkah tokrat poznalo le v nižjih cenah dizelskega goriva.

138-CENE-GORIV.1437332316.png.o.600px.png

Opolnoči vlada določa nove najvišje dovoljene cene pogonskih goriv. Po naših izračunih se bo bencin nekoliko podražil, dizelsko gorivo pa se bo opazno pocenilo. Če boste s polnjenjem dizelskega rezervoarja počakali do polnoči, boste prihranili več kot dva evra. Rezervoar bencina bo približno pol evra dražji. Vse to seveda velja, če vlada ne bo spreminjala trošarin.

Iran zbil dno ceni soda nafte

Borzna cena soda nafte brent je julija zdrsnila pod 60 dolarjev, kar se ni zgodilo že vse od aprila. Iran je po več kot desetletju gospodarskih sankcij dosegel dogovor o jedrskem programu. V skladu s sporazumom se bodo postopno sprostile sankcije proti tej državi, ki sodi med tiste z največjimi zalogami nafte na svetu, vendar pa zaradi omejitev trgovanja z nafto do zdaj ni bila med večjimi izvozniki. Analitiki pričakujejo, da bo Iran, ki zdaj načrpa nekaj manj kot tri milijone sodov na dan, v razmeroma kratkem obdobju trgu ponudil od 500 tisoč do 850 tisoč dodatnih sodov nafte na dan. Za kaj več bo moral posodobiti svoja naftna polja. Vendar pa je svetovni trg že zdaj prepojen z nafto, saj dnevni presežek znaša okoli 2,5 milijona sodov. Čedalje večja presežna ponudba pa seveda znižuje borzno ceno surove nafte.

Poletne selitve dražijo bencin

Vendar pa se je to znižanje na mediteranskih borzah pogonskih goriv poznalo le v nižji ceni dizelskega goriva, medtem ko se je bencin podražil. Razlog je verjetno velika poletna migracija evropskih prebivalcev. Podražitev bencina je zasolil še upad vrednosti evra zaradi grške krize.

Hrvaška z opazno dražjim dizlom

Po podatkih evropske komisije so goriva v Sloveniji nekoliko cenejša kot pri naših južnih sosedih, toda dražja kot v Avstriji. Razlike so se s poletnimi meseci še nekoliko povečale. Tako je rezervoar bencina na Hrvaškem okoli 75 centov dražji kot v Sloveniji. Večja razlika je pri dizelskem gorivu, kjer je rezervoar v naši državi kar dva evra cenejši kot v povprečju na Hrvaškem.

V Avstriji je rezervoar goriva približno 2,5 evra cenejši kot v Sloveniji, še evro več razlike je pri dizelskem gorivu. Seveda je ob tem treba v obeh državah najti ustrezno ugodno črpalko. Pri polnjenju rezervoarja na Hrvaškem pa je treba paziti še na tečaj kune.

Če se odpravljate v Italijo, pred prehodom meje napolnite rezervoar, saj boste s tem prihranili več kot deset evrov pri 50 litrih dizla in še več pri bencinu.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Dražbe
Dražbe Občina Piran pripravlja dražbo nepremičnin

Lepa priložnost za zanimivo in varno naložbo

FINANCE
Članki
Dva evra manj za rezervoar goriva
Finance
FinanceKarel Lipnik Dva evra manj za rezervoar goriva

Če vlada ne bo spreminjala trošarin, boste upad cen surove nafte na svetovnih trgih končno občutili tudi vozniki bencinskih avtomobilov.

FINANCE
Okolje & energija
Nam bo vlada podarila največjo pocenitev goriv?
Okolje & energija
Okolje & energijaKarel Lipnik Nam bo vlada podarila največjo pocenitev goriv? 2

Če vlada danes ne bo spreminjala trošarin, se nam opolnoči obeta največja pocenitev bencina po letu 2008 in tudi ena največjih sprememb v zadnjem desetletju nasploh.

FINANCE
Članki
Cena nafte se lahko zniža za pol, bencin od jutri dražji
Finance
FinanceJure Ugovšek Cena nafte se lahko zniža za pol, bencin od jutri dražji

Nihanju cen nafte ni konec, vsaj sodeč po zadnjih napovedih analitikov Goldman Sachsa.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
Jutri dražja goriva
Avto
AvtoKarel Lipnik Jutri dražja goriva

Ko bo danes vlada določila nove najvišje cene pogonskih goriv, bodo prodajalci podražili naftne derivate. Rezervoar goriva bo s tem od polnoči dražji za dober evro.

FINANCE
Avto
Opolnoči velika pocenitev goriv
Avto
AvtoKarel Lipnik Opolnoči velika pocenitev goriv 9

Če vlada ne bo spreminjala trošarin, bomo opolnoči doživeli eno največjih pocenitev pogonskih goriv v zadnjem obdobju.

Moje finance
Avto
Dizel pod 1,1 evra za liter?
Moje finance
AvtoJure Ugovšek Dizel pod 1,1 evra za liter? 12

Lastniki osebnega vozila na dizelski pogon, ki bodo s polnjenjem rezervoarja lahko počakali en dan, bodo s tem privarčevali dober evro. Če vlada seveda ne bo spreminjala dajatev na goriva. Bencin in kurilno olje jutri brez večjih sprememb cene, gibanja pa napovedujejo, da bi se energenta lahko pocenila čez dva tedna.

FINANCE
Okolje & energija
Prihaja Iran: pocenitvam nafte ni videti konca
Okolje & energija
Okolje & energijaJurij Šimac Prihaja Iran: pocenitvam nafte ni videti konca 1

Ponudba nafte na svetovnih trgih se bo še povečala, v igro se po odpravi sankcij vrača Iran - in ima velike načrte