Avto

Nemka na razpotju potreb in želja

Test: ford kuga 2.0 TDCi 163 4x4 titanium plus; fordov športni terenec, ki se s ceno že dotika prestižnih tekmecev, a ponudi precej več opremskega razkošja

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

26.06.2015 08:13
Čas branja: 2 min

Kdor se je v zadnjih letih odločil za nakup kompaktnega ali srednjerazrednega športnega terenca, se je najbrž znašel na razpotju želja in zmožnosti. Želje so segale po prestižnih znamkah, ocenjujemo na podlagi številnih znancev, zmožnosti pa po vsaj deset tisočakov cenejših klasičnih znamkah.Potem je tu še dilema velikosti in umestitve v posamezne razrede. Trgovci vam bodo radi razložili, da so toyota rav4, ford kuga, honda CRV,... in še kakšen drug podobno velik SUV zrasli razred višje, med srednjerazredne SUV, čeprav so v dolžino pridobili le dober decimeter. Kam torej denimo postaviti forda kugo, ob BMW X1 ali X3!? Kam torej sodi renault kadjar, ki je od kuge krajši le za sedem centimetrov? In kam menite, da sodi škoda yeti?

P9300511.1435265651.JPG.c.960px.jpg
Bolj resna in preprosta, tudi prostornejša in tehnično sodobnejša nova ford kuga je nekaj razigranosti in estetike pridobila z dizajnerskim paketom opreme titanium plus, ki vsebuje lepa 18 palčna aluminijasta platišča, obrobe in pragove v barvi karoserije, srebrno zaščito pod prednjim in zadnjim odbijačem...

Odgovor je vsaj v primerjavi s prestrižnim BMW dokaj enostaven. Ko gre za velikost in prostornost, je kuga najbolj primerljiva z novim BMW X1. Če gledamo aktualne modele, ki so ta hip na trgu, pa je bližje X3. Po ceni pa primerjave pač ni. Ford kuga živi življenje in cenovno umestitev mazde CX-5, honde CRV, toyote rav4 in drugih, ki so se znašli v podaljšanem kompaktnem razredu SUV.

Ta položaj je dober, saj za razmeroma razumen denar, ko gre za razred SUV seveda, kupec dobi veliko avta. Če je skromen, bo zapravil le dobrih 20 tisoč evrov. Če si želi štirikolesni pogon in nekaj več opreme, bo odštel med 25 in 30 tisočakov, za najbogatejšo kugo 2.0 TDCi 163 4x4 titanium plus pa bo plačal okoli 35 tisočakov minus popust.

P9300466.1435265772.JPG.n.960px.jpg
Nova kuga s 4,52 metra zunanje dolžine sili k zgornjemu robu razreda kompaktnih SUV. Povečane mere so prinesel tudi več prostora v kabini in prtjažniku, ki je zrasel iz 410 na 481 litrov.

Takšna kuga razvaja, a ne na vseh področjih. Kupec se bo vsekakor razveselil uglajenega motorja s 120 kilovati in tudi mehkega menjalnika z dvema sklopkama, zelo bogate opreme titanium plus, ki vsebuje tudi usnje na sedežih, dizajnerski paket ki osveži, v tej generaciji precej brezdušnega SUV, biksenonskih žarometov, bogate založenosti z varnostjo in dobrega štirikolesnega pogona, ki mu učinkovito ukazuje elektronika.

Veseli bodo tudi prostorne potniške kabine, spredaj, zadaj in v 481 litrskem prtljažniku, dobro delujočega sistema sync in odlično nastavljenega podvozja, ki zna dobro blažiti cestne luknje na terenu in na cestah ter v zavojih izpolniti obljube, ki jih daje znamka. Seveda na razredu primerno nižji ravni. Zadovoljni bodo tudi s porabo 7,4 litra, ki glede na maso (1.630 kilogramov) in moč motorja res ni pretirana. Ko bodo z nogo brcali pod odbijač, se bodo nasmejali sistemu za odpiranje prtljažnika, kmalu zatem pa ga bodo začeli s pridom uporabljati.

P9300490.1435265895.JPG.n.960px.jpg
Lična in bogata armaturna plošča, a po navadi iz prejšnjih časov te znamke s preveč gumbi na sredinski konzoli in premajhnim zaslonom.

Manj pa bodo zadovoljni tisti, ki bodo od kuge vseeno pričakovali preveč, morda toliko kot od bistveno dražjih prestižnih znamk. Motorna sapa bo denimo prenežna, menjalnik prepočasen, voznikov sedež previsok za dolgine, prekratek in premalo oprijemljiv. Materiali bodo premalo prestižni, izolacija bo hitro za odtenek preslaba in tudi dinamika tega forda, čeprav sploh ni slaba, bo preskromna.

P9300504.1435266533.JPG.w.960px.jpg

Pod črto je najbogatejša kuga torej bogat in zelo soliden paket, zna veliko, a ne vsega. Za to pa zahteva razumno ceno. Če je kupec manj zahteven, pa se na dnu cenika skrivajo še precej bolj smiselne ponudbe. Kmalu pa o kugi s 132 kilovatnih turbodizlom,...

Foto: Miloš Milač

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

Preberite tudi:

12.10.2015
FINANCE
Avto
Dobro leto za slovenski Ford
Avto
AvtoMiloš Milač Dobro leto za slovenski Ford 1

Rast večja od povprečja na trgu, kopica novosti v letu 2018 in novi focus v zadnjem četrtletju

FINANCE
Manager
Fordov model T – zakaj so ga množice vzljubile in nato zapustile
Manager
ManagerSmilja Štravs Fordov model T – zakaj so ga množice vzljubile in nato zapustile

Fordov model T, znan tudi pod vzdevkom Tin Lizzie, ki ga je Ford Motor Company na trg poslal pred 110 leti, je prvi avtomobil, ki je postal cenovno dostopen tudi kupcem srednjega razreda.

IZVOZNIKI
Novice
Štirikolesnik za naravo, mesto in družino
Izvozniki.si
NoviceAleš Ogorevc Štirikolesnik za naravo, mesto in družino 1

Proizvajalci so ponudbo vozil SUV (sport utility vehicle) prilagodili finančnim zmožnostim kupcev in dinamičnemu življenjskemu slogu družinskih članov

FINANCE
Avto
Prenova za Fordovega prvaka
Avto
AvtoBoštjan Paušer Prenova za Fordovega prvaka 1

Podrobna prenova, imenitnejša in uporabnejša kabina ter nov motor v treh različicah za Fordovega prodajnega prvaka transit in tourneo custom

IZVOZNIKI
Novice
Legendarna transitova zmogljivost
Izvozniki.si
NoviceSpletni oglasi Legendarna transitova zmogljivost
FINANCE
Avto
Vse bolj spregledana kombinacija prostora in luksuza
Avto
AvtoJanez Kovačič Vse bolj spregledana kombinacija prostora in luksuza

Ford S-max v dveh različnih izvedbah je zelo spodoben veliki enoprostorec, ki se neupravičeno vozi v senci modnih športnih terencev

FINANCE
Prevozi
Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja
PRO
Prevozi
Prevozi
PrevoziRedakcija Prevozi Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja (PRO)

Transport poganjajo stroji, tovornjaki, dostavniki in drugi. V drugačnih konfiguracijah živijo življenje delavcev, denimo na poplavnih območjih Črne na Koroškem, ki smo jo obiskali sredi februarja.