Avto

Najmanjša aluminijasta mačka letos za 35 Slovencev

Jaguar XE vozi v razred poslovnih limuzin, ki ga obvladuje nemška trojica. Njegova prednost je sveža oblika, sodobna gradnja in varčni motorji, slabost pa visoke cene

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

15.06.2015 16:27
Čas branja: 2 min

Danes je na slovenski trg zapeljal najmanjši jaguar XE, tekmec BMW serije 3, audija A4, mercedesa C, lexusa IS in volva S60. Novi jaguar je zelo sodoben, varčen in tudi najdražji med tekmeci, osnovni stane slabih 39 tisoč evrov, zato cilja le na 35 kupcev na leto.

P6150832.1434358724.JPG.n.600px.jpg

Angleški Jaguar se po nekaj letih odsotnosti vrača v razred srednje velikih limuzin. Po neuspešnem X-typu, zasnovanem na osnovi prejšnjega mondea, prihaja XE, v celoti na novo zasnovana 4,67 metra dolga limuzina s pogonon na zadnja kolesa in lahko zgradbo karoserije, ki jo v 75 odstotkih sestavlja aluminij. Novi XE ima tudi nove motorje, dizelski dvolitrski s 120 kilovati sodi med najvarčnejše v razredu, saj v povprečju porabi 3,8 litra nafte na sto kilometrov.

Laserski prikazovalnik, spremljanje videokonferenc

Na seznamu serijske in dodatne opreme ima veliko sodobnih rešitev. Prvi na svetu predstavlja sistem all surface progress control (ASPC). Sistem, ki ima korenine v znamki Land Rover, je aktiven pri hitrostih med 3,6 in 30 kilometrov na uro, v tem območju pa natančno nadzoruje zavore in motor ter zagotavlja optimalen stik s kolesi tudi na zelo spolzkih podlagah. Druga novost je laserski prikazovalnik informacij na vetrobransko steklo (head-up display) v visoki ločljivosti in barvah, ki prikazuje hitrost, podatke navigacijske naprave in nekatere druge podatke.

P6150858.1434378127.JPG.w.600px.jpg

Povezljivost z androidi in iphoni

Osempalčni informacijski zaslon na sredinski konzoli se odziva na glasovne ukaze, ponuja povezljivost s pametnimi telefoni in povezavo do spleta za več povezanih naprav, androidnih in Applovih mobilnikov in tablic. Prek njih lahko v XE nastavljate zamik delovanja klimatske naprave, nastavljate zaklepanje in odklepanje vrat ter celo zaženete motor. Prek zaslona pa lahko spremljate tudi videokonference.

P6150895.1434358783.JPG.s.600px.jpg

Temeljito podvozje, varnostni sistemi

Stereokamera meri razdaljo pred spredaj vozečimi, prilagaja hitrost in prepoznava prometne znake, nenamerno prekoračitev sredinske in stranske črte na cestišču ter zaznava vozila v mrtvem kotu in pomaga pri parkiranju. Podvozje spredaj namesto McPhersonove preme zaznamujejo dvoja prečna vodila, zadaj pa večvodilna prema, ki po besedah pristojnih v Jaguarju prinaša idealno prečno in vzdolžno čvrstost.

Aktivna varnost, cene od 39 do 66 tisočakov

Cene sodobnega jaguarja so višje kot pri tekmecih. Za osnovni XE pure e-performance z dvolitrskim turbodizlom in 120 kilovati boste odšteli 38.940 evrov, zmogljivejši turbodizel s 132 kilovati, a večjo porabo 4,2 litra ima enako ceno. Samodejni osemstopenjski samodejni menjalnik obe različici podraži na 41.500 oziroma 41.810 evrov, najbogatejša oprema portfolio z usnjem, 18-palčnimi kolesi, biksenonskimi žarometi in samodejnim menjalnikom pa na 47.500 evrov. Poleg dizelskih motorjev ima XE tudi dvolitrski turbobencinar s 147 oziroma 176 kilovati, s cenami od 41 do 51 tisočakov, najmočnejši XE S s trilitrskim turbom s 250 kilovati pa stane 66 tisoč evrov.

P6150888.1434378228.JPG.c.600px.jpg

Tekmeci do pet tisočakov cenejši

Jaguar XE se podaja v razred poslovnih limuzin, ki je letos pritegnil nekaj več kot 300 kupcev, v ospredju so znamke BMW, Mercedes in Audi. S 35 vozili si bo XE tako rezal nekaj več kot desetodstotni tržni delež.

Cene XE so višje kot pri tekmecih, je pa XE že v osnovi nekaj bolje opremljen od BMW 320d efficient dynamics edition s ceno 37.450 evrov, mercedes-benza C 220 CDI, ki stane 37.363 evrov, in audija A4 2.0 TDI s ceno pod 35 tisoč evri. Lexus IS300h, ki ponuja bencinski in električni motor ter podobno učinkovitost kot osnovni XE, stane 35.500 evrov, volvo S60 D4 s 140 kilovati in porabo 3,9 litra je 500 evrov cenejši od lexusa, v ponudbi nordic edition pa za tri tisočake ceneje dobite karavanskega V60 D3 (110 kilovatov) z več serijske opreme.

Foto: Miloš Milač

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.

Preberite tudi:

07.07.2015
FINANCE
Avto
Jaguarjeva najmanjša mačka bo predramila Slovence
Avto
AvtoMiloš Milač Jaguarjeva najmanjša mačka bo predramila Slovence

Jaguar, ki bo kupce v 80 odstotkih kradel drugim znamkam, v Sloveniji pa bo zbudil prodajo te znamke. Letos naj bi zapeljal v 50 slovenskih garaž in si odrezal skoraj polovičen delež v prodaji te znamke

FINANCE
Avto
(video) Jaguar z I-paceom prehitel Nemce in se ponosno postavil ob Teslo
Avto
AvtoMiloš Milač (video) Jaguar z I-paceom prehitel Nemce in se ponosno postavil ob Teslo 2

Novi I-pace je crossover zanimivih proporcev, dolg 4,68 metra, nizek le 1,56 metra s 656 litrskim prtljažnikom, 480 kilometrskim dosegom, 400 konjiči… in ceno 77 tisočakov

FINANCE
Avto
(Prva vožnja) Jaguar I-pace: kako je Jaguar avtomobilski svet postavil na glavo
Avto
AvtoMiloš Milač (Prva vožnja) Jaguar I-pace: kako je Jaguar avtomobilski svet postavil na glavo 25

Izdelal je športnega terenca z električnim motorjem, težkega prek dve toni, ki se pelje kot športni avto in ne rjovi.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Takšna bo električna prihodnost avtomobilske eksotike
Avto
AvtoMiloš Milač Takšna bo električna prihodnost avtomobilske eksotike

Rjovenje šest-, osem-, deset- in 12-valjnih strojev se z elektriko seveda poslavlja.

FINANCE
Avto
(video) Lexusovo orožje med prestižnimi kompaktnimi SUV
Avto
AvtoMiloš Milač (video) Lexusovo orožje med prestižnimi kompaktnimi SUV 4

Japonski Lexus je pred uradno predstavitvijo na ženevskem avtosalonu razkril nekaj podrobnosti novega kompaktnega športnega terenca UX, na trgu bo predvidoma konec letošnjega leta

FINANCE
Avto
Tiha mačka za novo poglavje
Avto
AvtoMatej Kačič Tiha mačka za novo poglavje 5

Jaguar je s ceno okoli 80 tisoč evrov (brez subvencije) k nam pripeljal atraktivnega križanca i-pace, s katerim ohranja vse “mačje” vrline, a s tišino in drugimi odlikami električnega pogona hkrati obrača nov list papirja.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)