Avto

Po norem vikendu v Le Mansu slavil hibridni Porsche

Na tradicionalni avtomobilistični dirki 24 ur Le Mansa je po petih letih prevlade Audija po ogorčenem boju letos slavil Porsche. Ta je 17. zmago dosegel po 17. letih suše, vsa vodilna mesta pa so znova odnesli hibridi

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

14.06.2015 21:15
Čas branja: 1 min

Audi in Porsche - čeprav pod skupno streho - nista rivala zgolj na cesti, njuna tekmovalnost je do izraza prišla tudi na že 83. prestižni dirki 24 ur Le Mansa. Velik vrtiljak čustev in živčnega grizenja nohtov je bil prisoten skozi vseh 24 ur slovite vzdržljivostne dirke. Na koncu je zmagovalec lahko samo eden in to je po 17. letih odsotnosti z zmagovalnega podija postal Porsche 919, hibridna zver z nekaj več kot tisoč konji.

Porsche919HybridRangeLM2015-2.1434309253.jpg.s.960px.jpg

Po petih letih prevlade Audija je tako letos slavila druga nemška tovarna. Za prvo zasedbo Porscheja sta ob dirkaču formule 1 Nicu Hülkenbergu vozila še Earl Bamber in Nick Tandy, dvojno zmago pa je potrdila še zasedba Mark Webber-Timo Bernhard-Brendon Hartley.

Porsche je letos dodelal lanski model 919 Hybrid. Slednjega na zadnjih kolesih poganja zgolj dvolitrski turbobencinski štirivaljnik s 386 kilovati (500 KM), turbini pri dihanju pa še dodatno pomaga električni generator, kar doda še 75-100 kilovatov (100-130 KM). Prednji kolesi poganja elektromotor, ki zmore 294 kilovatov (400 KM), skupna sistemska moč tako presega tisoč "konjev". Porsche je z novim 919 postavil tudi rekord kroga, ki znaša 3:16,887 minute.

Na tretjem mestu v Le Mansu je bil lanski zmagovalec v hibridnem Audiju R18 e-tron quattro Andre Lotterer s sovoznikoma Marcelom Fässlerjem in Benoitom Treluyerjem. Za zmagovalcem so zaostali za dva kroga. Tudi na četrtem mestu je bil Audijev hibrid, petemu Porscheju pa sta sledili še dve hibridni Toyoti TS040, med kateri se je zrinila še tretja posadka Audija.

V dosedanjih 83 izvedbah dirke v Le Mansu ima Porsche največ zmag - 17 -, sledi Audi s 13 uspehi, tretji je Ferrari z devetimi. Zmaga Porscheja po lanski vrnitvi na dirko pomeni veliko osvežitev za naporno tekmovanje, ki so ga prvič izvedli leta 1923. V prihodnje bo Le Mans verjetno še bolj zanimiv, saj se bo konkurenci najmočnejših dirkalnikov pridružil še Ford, zelo verjetno pa tudi BMW in Mazda, ki je tukaj slavila leta 1991.

V prvem Porscheju 919 Hybrid so imeli na koncu po 5.383 prevoženih kilometrih, v katerih so nanizali 395 krogov (13,629 km), krog naskoka pred posadko v enakem dirkalniku, v katerem je bil poleg nekdanjega dirkača formule 1 Avstralca Marka Webbra še Nemec Bernhard in Novozelandec Hartley. Eden izmed zmagovalcev Hülkenberg, ki je prvič nastopil na tem tekmovanju, je prvi aktivni voznik formule 1, ki je slavil tudi v Le Mansu, po letu 1991, ko je zmagal Belgijec Bertrand Gachot.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Video: Kako je Porsche v Zelenem peklu podrl 35 let star rekord
Avto
AvtoUroš Božin Video: Kako je Porsche v Zelenem peklu podrl 35 let star rekord

Dirkalnik je za krog po slovitem dirkališču potreboval le 5:19,55 minute, povprečno pa je drvel s 233,8 kilometri na uro

FINANCE
Avto
Zaposlenim v Porscheju več kot devet tisoč evrov nagrade
Avto
AvtoUroš Božin Zaposlenim v Porscheju več kot devet tisoč evrov nagrade 5

Okoli 23 tisoč zaposlenim bo Porsche za odlično poslovanje izplačal 9.656 evrov nagrade

FINANCE
Avto
Porsche izdal in razprodal obveznice v vrednosti 280 milijonov evrov
Avto
AvtoMiloš Milač Porsche izdal in razprodal obveznice v vrednosti 280 milijonov evrov

Posojilo v obliki zadolžnice je dobilo več kot 50 institucionalnih vlagateljev

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Okušanje vrhunske tehnike, po kateri se cedijo sline
Avto
AvtoMatej Kačič Okušanje vrhunske tehnike, po kateri se cedijo sline

Kateri avto želiš voziti? Na to vprašanje bo večina dečkov odgovorila kratko in jedrnato: »Porscheja!« Ob omembi imena nemškega proizvajalca športnih avtomobilov se bodo oči zasvetile tudi deklicam.

FINANCE
Avto
Porsche prihodnosti – mission-E cross turismo s 600 električnimi konji
Avto
AvtoMiloš Milač Porsche prihodnosti – mission-E cross turismo s 600 električnimi konji 3

Porsche je v Ženevi predstavil nadaljevanje električne zgodbe – koncept mission-E cross turismo je primer športnega in uporabnega avtomobila prihodnosti z izključno električnim pogonom

FINANCE
Članki
Kako je Porsche z električnimi modeli izzval Teslo
PRO
Članki
ČlankiFinance PRO Kako je Porsche z električnimi modeli izzval Teslo (PRO)

Prihodnost bo električna, pravijo pri Porscheju, njihova rdeča nit pa sta električni športnik in električni športni terenec, s katerima so izzvali celo Teslo.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)