Avto

Zgradba 55, od koder je skrivnost namerno ušla v svet

Pobegle neuradne fotografije novih avtomobilov niso naključje, ampak del dobro premišljenega trženja

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

12.06.2015 07:26
Čas branja: 3 min

Včeraj v jutranjih urah, po uradnem razkritju nove generacije BMW serije 7, se odpravimo v njegov dom - od Muenchna dobro uro oddaljen Dingolfing, kjer so se rojevale vse dozdajšnje serije 7, vključno s povsem vročo. Ob ogledu proizvodnje se znajdem pred zgradbo 55, testnim centrom, kjer inženirji preizkušajo izolacijo, aerodinamiko in natančnost izdelave sestavnih delov.

Pogled na stavbo zbudi spomine, čeprav sem prvič tukaj. Okolje je nekam znano, ograja, stene zgradbe in sedmica ... Čakaj, kaj niso tu zadnji dan prejšnjega leta nastale prve neuradne slike nove serije 7 in po nesreči ušle v javnost? Po koncu predstavitve pobaram enega od delavcev: Je res? Ja, se nasmeje - in ne, ni bilo po nesreči!

Pa sem spet nasedel! Sicer mi je že dolgo jasno, da so fotografije zamaskiranih avtov, ki so po naključju ušle na splet, del dobro premišljenega trženja avtomobilskih proizvajalcev. Ponavadi jih kar dobro skrivajo, pri tem jim pogosto pomagajo okrogle zadnje luči, ki jih posebej za testne mule izdelujejo v Slovenskih Konjicah. Pobegle fotografije zbudijo veliko pozornosti, ustvarjajo zgodbe in napetost javnosti. Ko se avto prikaže v serijski obliki, se zgodba le nadaljuje.

Pri sedmici, ki se je prikazala kar pol leta pred uradnim razkritjem, se mi je vseeno zdelo, da tega ni zagrešil sam BMW - pa je!

Zakaj je bilo tako, seveda v BMW niso komentirali. Mislim, da so dober razlog prodajne številke. V zadnjem letu je aktualna sedmica prepričala le dobrih 40 tisoč kupcev, največji tekmec mercedes-benz razreda S pa prek sto tisoč, tega Bavarci niso mogli mirno gledati ...

V letošnjem izboru Poslovni avto leta (PAL) se je boju za zmago med prestižnimi pridružil še tretji pomemben igralec - Audi in v kategoriji managerski avto ugnal tekmece. Slavili so še ford focus, ki je te dni na naše ceste zapeljal tudi v športni preobleki in z močnim dizelskim motorjem. Ekokategorijo je dobil BMW i3, poslovno pa volkswagen passat.

Predstava na sklepnem dogodku je sicer pripadla razkošnemu kupeju z vrtoglavo ceno. Izbor PAL pa je tudi tokrat poudaril in nagradil dobro vsebino, ne blišča ali zgolj ugodne cene.

Kako slasten je občutek moči, je znova pokazal šef Fiata in Chryslerja Sergio Marchionne, ki spet sanja o združitvi s še večjim od sebe. Marchionne se je pred leti povezoval tudi s francoskim PSA, ki danes tudi brez njega posluje kar solidno, pred kratkim pa je posodobil svoja prodajna prvaka - peugeota 208 in potniško dostavnega partnerja.

Spoznali smo še nova Fordova enoprostorca C-max in S-max, ki pregovorno dobro povezujeta prostornost z dinamiko. To po novem uspeva tudi BMW, a preizkusni 220d xDrive active tourer je imel poleg prijetnih še eno precej neprijetno lastnost - res zasoljeno ceno. Active tourer je hkrati posodil osnovo, tudi prednji pogon in trivaljne motorje novemu športnemu terencu X1, ki bo pri nas jeseni.

Zapeljali smo novo mazdo CX-3 in ugotavljali, ali je privlačna tudi njena vsebina, ne le oblika. Ob bok velikanu smo zapeljali majhnega smarta for two, preizkusili ameriško ikono, ki ima velike ambicije tudi na stari celini, in se na kratko usedli še za volan Renaultovega kompaktnega športnega terenca kadjar.

Razkrila se je nova opel astra, ki je v tej generaciji morda res takšna, kakršna mora biti, za spodoben dvoboj s tekmecem volkswagnom golfom.

V tem tednu smo se odpravili na trg lizinga, preverili ,kaj danes financirajo lizinška podjetja, zakaj Slovenci svoje avte tako pogosto zavarujemo s kaskom in zakaj je clio na lizing cenejši kot z gotovino, kje je trik?

AMZS je organiziral posvet o vse bolj žgoči tematiki - vožnji Slovencev v nasprotni smeri.

Matej je bil v Bruslju, kjer je spoznal osveženo toyoto auris, lepšo, varnejšo ter prvič z majhnim in varčnim turbomotorjem. V poljskem Poznanju pa se je na štiri oči srečal z najmočnejšo črko v svetu avtomobilizma in jo prijel za oba rogova.

Ste zamudili moje prejšnje pismo?

Če še niste prijavljeni na moje pismo - prijavite se in naslednjega boste prejeli prihodnji petek v e-poštni nabiralnik. Zagotovite si pregled avtopanoge na enem mestu, delite ga tudi s prijatelji, sodelavci ...Prijavite se tu!

Uspešen delovni teden vam želim

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P.S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.

Preberite tudi:

15.06.2015
07.10.2015
FINANCE
Avto
Čas je za najboljše!
Avto
AvtoMiloš Milač Čas je za najboljše!

Teden tekmovalcev in zmagovalcev – objavljamo podroben PRIMA – primerjalni test kar 13 (!) avtomobilov B-razreda, v katerega je ekipa osmih medijev vložila veliko časa in truda. Vrstni red vas bo morda presenetil, vsaj nas je. Potem so tu finalisti PAL – 20 avtomobilov v štirih kategorijah, z opisi, cenami, podrobnostmi, čaka na vas, dragi bralci, da nam pomagate izbrati najboljše. To pa še ni vse, razburljiv teden je prinesel razkritje novega forda focusa, spremljali smo ga v Londonu, kopico novic iz Volkswagna in še marsikaj.

FINANCE
Avto
Avtomobili, ki premikajo meje mobilnosti in belgijski boj z goljufi
Avto
AvtoMiloš Milač Avtomobili, ki premikajo meje mobilnosti in belgijski boj z goljufi

Električni teden so zaznamovali novi nissan leaf, celostno zelo dober avto za katerega verjamem, da bo prinesel nov premik na trg električnih avtomobilov. Ponovno sem primerjal dizelski in hibridni BMW, tokrat petici z oznako 520d in 530e, izid je zanimiv. Preverili smo še evropsko prodajo avtov, avtomobilski salon v Detroitu in se poglobili v dva SUV ter dva prava terenca. Res je, niso še izumrli!

FINANCE
Avto
Praznik bencina, elektrike in (tudi) dizla
Avto
AvtoMiloš Milač Praznik bencina, elektrike in (tudi) dizla 1

Avtomobilska Ženeva nam je ponovno odkrila tančico bližnje avtomobilske prihodnosti, ta je zanimiva, resda predvidljiva, a vseeno viharna

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
Najdražji avti Slovencev, najcenejši 4x4 robustneži in maksi minija
Avto
AvtoMiloš Milač Najdražji avti Slovencev, najcenejši 4x4 robustneži in maksi minija

Najdražji in najcenejši avtomobili v Sloveniji, zadnje druži pogon 4x4. Kakšen bo letos avtomobilski posel v Evropi, kako bo nanj vplival brexit. V pismu še o novem konceptnem Infinitiju, rekordih Volkswagna in o minijih z velikim bremenom mase in centimetrov, pa tudi s prepričljivo tehniko - preizkusili smo hibrida in dirkaškega JCW.

FINANCE
Avto
Avtomobili, ki ostajajo v boju za vrh sveta
Avto
AvtoMiloš Milač Avtomobili, ki ostajajo v boju za vrh sveta

Po trije finalisti v vsaki od šestih kategorij, ki ostajajo v boju za priznanja Svetovni avto leta 2018

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)