Avto

Zakaj je nakup clia z lizingom cenejši kot z gotovino

V petih letih pri nakupu clia z lizingom prihranite najmanj 50 evrov, če/ko bodo obrestne mere na banki zrasle, pa tudi več sto evrov. Prevare ni, trgovci z lizingom kupca tesneje vežejo nase.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

10.06.2015 22:30
Čas branja: 1 min

Za velik, že več kot 50-odstotni delež lizinga pri financiranju novih osebnih avtomobilov je veliko razlogov. Proti njemu govorijo le višje obrestne mere kot pri posojilih in obvezno kasko zavarovanje, ki ga lizinške hiše zahtevajo za zavarovanje predmeta financiranja. V dobro pa lizingu štejemo hiter postopek odobritve, manj dokumentacije kot pri posojilu, ohlapnejše zavarovanje zaradi lastništva vozila in cenejši nakup avtomobilov, saj so avtomobili, financirani z lizingom, pogosto cenejši, kot če jih plačamo z gotovino. Trgovci se posla lotevajo različno, ali avto ponudijo brez dodatnega popusta in s financiranjem po ničelni obrestni meri ali pa pri financiranju še bolj znižajo ceno, dodaten popust pa si nazaj prislužijo z obrestmi.

1.1433962300.png

Do clia z lizingom, denar pa na banko

Na primeru renaulta clia TCE90 dynamique, najbolje prodajanega avtomobila v Sloveniji, smo izračunali, da je nakup z lizingom celo cenejši kot z gotovino. Clio, financiran z ničodstotno obrestno mero, boste skupaj s stroški v petih letih preplačali za dobrih 500 evrov. Če bi privarčevani denar vezali za pet let na banki, pa bi ob rekordno nizki enoodstotni obrestni meri privarčevali skoraj 50, ob štiriodstotni pa že več kot 400 evrov (kar je sicer v prihodnjih nekaj letih skoraj nemogoče). Ob tem vam trgovec ob financiranju brezplačno doda še podaljšano jamstvo pet let ali sto tisoč kilometrov.

Prelepo, da bi bilo res? Niti ne, posebnih zvijač ni. Lizing je namreč dober pospeševalec prodaje, česar se trgovci, distributerji in lizinške hiše, ki med seboj tesno sodelujejo, dobro zavedajo. To ne velja le za clia in renaulte, ampak tudi za druge avtomobilske znamke.

Trgovci niso nori, v ozadju je dober načrt

Direktor Summit Leasinga Mitja Otorepec pojasnjuje, da se takšna praksa na prvi pogled sicer zdi precej nenavadna. V ozadju pa je interes posameznih znamk, da s stranko zgradijo čim bolj celosten in dolgoročen poslovni odnos. Izkuš­nje namreč kažejo, da sta zadovoljstvo in s tem povezana zvestoba strank posameznim avtomobilskim znamkam, ki se odločajo za celostne rešitve, praviloma večja kot pri tistih, ki se odločajo samo za nakup z gotovino brez kakršnihkoli drugih dodatnih storitev. V nekaterih primerih pa je lizing primeren tudi za znižanje cene avtomobila. Če bi trgovec ceno že na ceniku znižal za 20, 30 odstotkov, bi jo težko še kdaj dvignil. Velik popust, skrit v lizinškem obroku, pa je manj očiten.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

Moje finance
Nakup
Dilema: kupiti avto z lizingom ali s posojilom?
Moje finance
Varčevanje
9. Kupiti avto z lizingom ali s posojilom?
Moje finance
VarčevanjeMarja Milič 9. Kupiti avto z lizingom ali s posojilom?

Kam ta hip z denarjem? Se splača kupiti nepremičnino in jo oddajati prek airbnbja, poplačati stanovanjsko posojilo, vlagati na borzo, kupovati kriptovalute, kupiti avto, prenoviti stanovanje... To je le nekaj vročih vprašanj, ki se ta hip pletejo po glavah Slovencev. Zaradi trenutnih razmer, ko imamo nizke depozitne obrestne mere, visoka vrednotenja na nekaterih borzah, vse dražje nepremičnine, ko vlada kriptomanija, je na ta vprašanja težko poiskati preprost odgovor. Predstavljamo dilemo "Kupiti avto z lizingom ali s posojilom?" in rešitev zanjo.

Moje finance
Nakup
Kako najugodneje kupiti avto na lizing
Moje finance
Pameten nakupNina Simič Kako najugodneje kupiti avto na lizing

Kar polovica osebnih vozil se pri nas proda s finančnim lizingom. Zato smo na konkretnem primeru golfa poiskali najugodnejšo ponudbo financiranja. Opozarjamo tudi na pasti takšnega nakupa.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

Moje finance
Varčevanje
Kaj da in kaj ne? Odgovarjamo na 13 aktualnih finančnih dilem
Moje finance
VarčevanjeNina Simič Kaj da in kaj ne? Odgovarjamo na 13 aktualnih finančnih dilem

Kam ta hip z denarjem? Se splača kupiti nepremičnino in jo oddajati prek airbnbja, poplačati stanovanjsko posojilo, vlagati na borzo, kupovati kriptovalute, kupiti avto, prenoviti stanovanje... To je le nekaj vročih vprašanj, ki se ta hip pletejo po glavah Slovencev. Zaradi trenutnih razmer, ko imamo nizke depozitne obrestne mere, visoka vrednotenja na nekaterih borzah, vse dražje nepremičnine, ko vlada kriptomanija, je na ta vprašanja težko poiskati preprost odgovor. Predstavljamo 13 finančnih dilem in rešitve zanje. ​

FINANCE
Avto
35 nasvetov, kako do pravega avtomobila
Avto
AvtoMiloš Milač 35 nasvetov, kako do pravega avtomobila

Kakšnega sploh potrebujete, kako si izpogajati najboljšo ceno, kako je z elektriko in priključnimi hibridi in katere informacije morate pridobiti, da sestavite celotno stroškovno bilanco avtomobila

FINANCE
Izračun: številna posojila v frankih ugodnejša od fiksnih v evrih
Finance
Jure Ugovšek Izračun: številna posojila v frankih ugodnejša od fiksnih v evrih 7

Rekordno nizke obrestne mere so delno nevtralizirale negativni učinek rasti vrednosti tečaja franka

Moje finance
Razno
Rada bi gradila hišo! kakšno posojilo naj najameva?