Avto

Stroji, dostavna vozila in rabljeni avti so glavni posel lizinških hiš

Med premičninami je najbolj zrasel lizing strojev in proizvodne opreme, podjetja se pri financiranju avtomobilov vse pogosteje odločajo za rabljene

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

10.06.2015 22:30
Čas branja: 3 min

Financiranje nakupa osebnih vozil je lani pomenilo 57 odstotkov posla lizinških hiš. Ta delež sicer upada, raste pa delež financiranja strojev, proizvodne opreme in dostavnih vozil, kar kaže na povečano gospodarsko aktivnost podjetij.

Lizinške hiše so lani financirale za 775 milijonov evrov premičnin, kar je za 7,8 odstotka več kot leta 2013. Vrednost pogodb za financiranje osebnih vozil je v zadnjem letu upadla, enako velja za njihov delež med premičninami, ki je po letu 2008 prvič upadel pod 60 odstotkov, natančno na 57 odstotkov. Minulo leto pa je prineslo rast deleža financiranja dostavnih vozil s 23 na 25 odstotkov ter strojev in proizvodne opreme s šest- na osemodstotni delež, oba premika pa kažeta na vnovična vlaganja podjetij v posel.

schoeffmann-don7-br.1433962097.jpg.o.600px.jpg.o.240px.jpg
Lani smo povečali naš tržni delež z devet na 15 odstotkov, letos smo zrasli za 21 odstotkov, največjo rast pa dosegamo pri financiranju osebnih vozil ter strojev in opreme, lani smo v zadnjih dveh segmentih dosegali 38-odstotni tržni delež.

Don Schoeffmann, direktor SKB Leasinga

Koncentracija lizinških hiš

Pomočnica direktorja v Summit Leasingu Tina Filipan na trgu lizinga vozil v zadnjih letih opaža večjo koncentracijo. »Kar 85 odstotkov vseh novih osebnih vozil financirajo štiri lizinške hiše. Z vidika obsega financiranja v naši družbi ohranjamo obseg na ravni prejšnjih let,« pravi Filipanova in dodaja, da so v prvih petih mesecih tega leta zadovoljni z rezultati, saj so tako na področ­ju financiranja novih kot rabljenih vozil presegli lanske rezultate v istem časovnem obdobju za več kot 20 odstotkov, na področju financiranja zalog in testnih vozil pa za več kot 10 odstotkov. Summit Leasing ima sicer drugi največji tržni delež.

Do kupcev z dodatno ponudbo

V Summit Leasingu so ponudbo na tem področju zaokrožili z obveznim in kasko zavarovanjem vozil v sodelovanju z največjimi zavarovalnicami v Sloveniji. Sogovornica trg osebnih vozil sicer ocenjuje kot negativen, za 20 do 30 odstotkov manjši od podatkov, kot jih prikazuje statistika prvih registracij, ki sicer kaže na 13-odstotno rast prodaje.

V Unicredit banki opažajo, da je na panogo najbolj pozitivno vplivala rast trga osebnih in tovornih vozil ter oživitev investicijske dejavnosti podjetij. V tem letu pa direktorica družbe UniCredit Leasing Estera Tajnikar pričakuje, da bo napovedana večja investicijska aktivnost podjetij pozitivno vplivala tudi na financiranje opreme. Rezultatov ne razkrivajo.

filipan-tina2-us.1433962099.jpg.o.600px.jpg
V prvih petih mesecih leta smo na področju financiranja tako novih kot rabljenih vozil presegli lanske rezultate v istem časovnem obdobju za več kot 20 odstotkov, na področju financiranja zalog in testnih vozil pa za več kot 10 odstotkov.

Tina Filipan, pomočnica direktorja Summit Leasinga

Vse boljši posel so rizični rabljeni avtomobili

V SKB Leasingu so lani povečali svoj trž­ni delež z devet na 15 odstotkov, po našem izračunu na 116,5 milijona evrov. Po besedah direktorja družbe Dona Schoeffmanna se rast nadaljuje tudi letos, saj je družba v prvih petih mesecih dosegla 21-odstotno rast poslov glede na isto obdobje prejšnjega leta. »Po posameznih segmentih je rast največja na področju financiranja osebnih avtomobilov, in to predvsem rabljenih. Povpraševanje po financiranju rabljenih avtomobilov raste zaradi krize.« Schoef­f­mann dodaja, da ta segment sicer prinaša večja tveganja, predvsem zaradi pridobivanja dokumentov, ugotavljanja njihove verodostojnosti, določanja prodajne cene avta, določanja preostanka vrednosti kakor tudi z vidika manjše posojilne sposobnosti strank.

Vozni park se stara

Po podatkih SKB Leasinga se število starejših osebnih avtomobilov v Sloveniji v zadnjih letih povečuje, lani je bil osebni avto povprečno star že 9,4 leta. Okoli 37 odstotkov registriranih avtomobilov pa je bilo starih najmanj 12 let, kar je skoraj 50 odstotkov več kot leta 2008. Povečano povpraševanje po rabljenih vozilih so opazili tudi v Summit Leasingu, v prvih petih mesecih leta so rabljena vozila pomenila 35 odstotkov vseh novih naložb končnih strank.

Rastoč trg financiranja opreme in strojev

SKB Leasing je bil uspešen tudi pri financiranju vseh vrst strojev in proizvodne opreme. Tu po besedah sogovornika družba dosega rast, večjo od 30 odstotkov, obseg financiranja na področ­ju tovornega programa in gradbene mehanizacije pa je primerljiv z lanskimi podatki. Schoeffmann dodaja, da je SKB Leasing pri financiranju strojev in proizvodne opreme najbolj dejavna lizinška družba, po podatkih Združenja bank Slovenije za leto 2014 si je lani odrezala 38-odstotni tržni delež, res pa je, da znesek novih poslov v tem segmentu pomeni le desetino zneska financiranja vseh premičnin na trgu. Skupna vrednost pogodb financiranja opreme in strojev vseh lizinških hiš je lani dosegla 62 milijonov evrov, leta 2013 pa 43,6 milijona evrov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Dražbe
Dražbe Občina Piran pripravlja dražbo nepremičnin

Lepa priložnost za zanimivo in varno naložbo

FINANCE
Topjob
Top službe - EBRD išče direktorja; zaposlujejo tudi NLB, NKBM, Triglav, Interblock, Spar, Cosylab in še 15 podjetij
Topjob
TopjobTOP JOB Top službe - EBRD išče direktorja; zaposlujejo tudi NLB, NKBM, Triglav, Interblock, Spar, Cosylab in še 15 podjetij

Pregledali smo ponudbo služb doma in v tujini ter izbrali najboljše

FINANCE
Topjob
Top službe - bi ocenjevali volitve? Priložnost tudi v Googlu, Petrolu, Nestleju, EIB, Ekipi2, Ericssonu in še 15 podjetjih
FINANCE
Katere prevzemne tarče bodo naslednje na vrsti?
Finance
Jure Ugovšek Katere prevzemne tarče bodo naslednje na vrsti? 2

Datoteke v Excelu se v vročih poletnih dneh šibijo pod težo podatkov slovenskih prevzemnih tarč, jeseni pa je pričakovati nadaljevanje prevzemnega vala

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Okolje & energija
Odlagališča visoko radioaktivnih odpadkov: kje bodo prva in kdaj bo pripravljeno naše
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Odlagališča visoko radioaktivnih odpadkov: kje bodo prva in kdaj bo pripravljeno naše

Prva Finska, druga Švedska, tretja Francija. Takšen je vrstni red držav pri pripravah na postavitev trajnih odlagališč za visoko radioaktivne odpadke.

FINANCE
Pozor, denar se draži! Kje še dobite fiksno obrestno mero za stanovanjsko posojilo in kolikšno?
Finance
Petra Sovdat Pozor, denar se draži! Kje še dobite fiksno obrestno mero za stanovanjsko posojilo in kolikšno? 3

Nekatere banke možnost fiksne obrestne mere že opuščajo.

FINANCE
Bitka za Krvavec: Janša trdi, da ima denar, kje se torej zapleta?
Finance
Jurij Šimac Bitka za Krvavec: Janša trdi, da ima denar, kje se torej zapleta? 8

In kakšno vlogo ima pri tem direktor Krvavca?

FINANCE
V nekaj tednih prodana podjetja v skupni vrednosti prek milijarde evrov!
Finance
Janez Tomažič V nekaj tednih prodana podjetja v skupni vrednosti prek milijarde evrov! 5

Razlogi za prodajo so različni, večina pa želi izkoristiti vrhunec gospodarskega cikla