Avto

V prvi sezoni do naslova prvaka, a za kakšno ceno

Test: BMW 220d xDrive active tourer; najboljše kar lahko ta hip ponudi razred kompaktnih enoprostorcev, z bogato opremo pa vas bo stal 49 tisočakov

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

07.06.2015 19:02
Dopolnjeno: 08.06.2015 07:20
Čas branja: 3 min

BMW je lani predrzno in zelo samozavestno zapeljal v razred kompaktnih enoprostorcev, s prvim avtom na prednji pogon, z nič kaj posebno prilagodljivostjo, a veliko dinamike, zelo dobro izdelavo, materiali in tehniko, ki si zasluži ime bavarske znamke. To je serija 2 active tourer, prvi in še zdaleč ne zadnji BMW drugačne, pravzaprav preproste zasnove pogona in karoserije.

P4250655.1433693012.JPG.n.600px.jpg
BMW 220d xDrive active tourer - dolgo ime, ki obljublja in ponuja odlično vsebino, ki ji enoprostorski tekmeci ta hip niso dorasli. Cena za močan motor, samodejni menjalnik, štirikolesni pogon, M paket in kup prijetne opreme pa je strašljivo visok - skoraj 50 tisoč evrov.

Iz teorije v prakso, prvi preizkusni 218i active tourer je navdušil in razočaral hkrati. Navdušil nas je z dinamiko, ki smo jo do njegovega prihoda pripisovali le fordu C-maxu, pa še to ne v takšni meri. Odlični so tudi trivaljni turbo, ročni menjalnik, kakovost izdelave in materiali, manj navdušujoča pa je ergonomija voznikovega okolja s prenizkim zaslonom, predebelim A stebričkom, udobje krni prečvrsto podvozje, prilagodljivost pa je pri novincu zgolj povprečna, nič več.

P4250723.1433694771.JPG.c.600px.jpg
Dostopen, udoben in prostoren, a v primerjavi s tekmeci premalo zračen in nič inovativen pri prilagodljivosti.

Tudi prostornost kabine ni povsem na ravni bolj zračnih razrednih tekmecev, enako velja za 468 do 1.510 litrski prtljažnik, a roko na srce od prvega BMW enoprostorca nismo pričakovali odličnih ocen na tem področju. In seveda je tu še cena, BMW-jevsko visoka, a dobra je tudi vsebina.

P4250688.1433693113.JPG.n.600px.jpg
M sport paket, ki prinaša veliko za visokih 4.350 evrov. Poleg športnega podvozja vsebuje še aerodinamični paket, športne sedeže oblečene v alkantaro, 17 palčna aluminijasta kolesa, športen usnjen volan, parkirnega pomočnika,... barva estoril blue stane dodatnih 689 evrov.

Če bi okoli 218i active tourerja lahko zbrali vrsto tekmecev, ki se lahko enakovredno borijo z njim, pa to nikakor ne moremo trditi za res izjemni 220d xDrive s samodejnim menjalnikom, ki je, roko na srce, najboljše kar ta hip ponuja razred kompaktnih enoprostorcev. Začnimo pri stroju, dvolitrski turbodizel s tehnologijo twin scroll s 140 kilovati in 400 newtonmetri največjega navora je paket moči, uglajenosti in energijske varčnosti.

P4250732.1433693162.JPG.e.600px.jpg
Ličen zadek, a le povprečna vsebina ko gre za prostornost.

Z 1,58 tone težkim in le 4,34 metra dolgim enoprostorcem opravi za šalo, lahkotno pospešuje iz kleti motornih vrtljajev, se še nekoliko okrepi v srednjem območju in veseljaško brni proti petim tisočakom. Zmogljivosti v celem so odlične, do stotice 220d skoči v 7,3 sekunde, prožnost je zgledna, uglajenost nekdaj grobega stroja tudi, poraba pa je glede na vse kar ponuja, prav tako zelo ugodna. Nežna desna noga prinese povprečje pod petimi litri, težka dobrih sedem in pol, v povprečju pa je 220d xDrive active tourer spil 6,6 litra.

P4250542.1433694646.JPG.e.600px.jpg
Močan dizelski motor, štirikolesni pogon in natančen volanski mehanizem vozniško izkušnjo v razredu enoprostorcev postavijo višje, a vseeno ne na raven klasičnih BMW z zadnjim pogonom.

Potem je tu še odlična osemstopenjska avtomatika, ki z lahkoto v kot postavi svoje sedem in devetstopenjske po zasnovi podobne tekmece, z njim se lahko kosa le sedemstopenjski dvosklopčni samodejni menjalnik. Prestavlja hitro in mehko, motor vselej zadržuje v primernih vrtljajih glede na voznikove želje po varčevanju ali dinamiki, ter se odlično razume s prožnim motorjem.

P4250707.1433694720.JPG.n.600px.jpg
Kakovostno in bogato opremljeno okolje serije 2, dobra ergonomija, a prenizek informacijski zaslon, ki mu ukazuje vmesnik iDrive, nepregleden A stebriček,...

Prvi vtis s kompaktnim enoprostorcem izboljšuje tudi štirikolesni pogon xDrive, ki ob grobem dodajanju plina in v hitro voženih zavojih za hip sicer opozori na prednji pogon, a takoj v naslednjem trenutku s pomočjo elektrohidravlično krmiljene lamelne sklopke pošlje primerno količino moči na zadnji kolesni par in poskrbi za dober oprijem in prenos moči na cesto, v zavojih skupaj z natančnim volanom pričara za ta razred tudi precejšnje užitke v vožnji. Nagibanja karoserije je malo, višje težišče je zaznavno šele ob pretiravanju, vožnja s tako gnanim in motoriziranim active tourerjem pa je blizu, a vseeno ne povsem na ravni klasičnih BMW.

P4250492.1433694847.JPG.s.600px.jpg
Prek 35 tisoč oziroma skoraj 50 tisoč evrov z dodatki za trenutno najbolj prepričljiv kompaktni enoprostorec.

Tu je še prelestna modra barva karoserije, M sport paket z agresivnejšimi odbijači in pragovi, alkantaro na sedežih z modrimi šivi, dobrimi športnimi sedeži, ki vseeno niso tako prepričljivi kot v seriji 3, in še kup drugih dodatkov, ki drugačen BMW spremenijo v skoraj pravega. Seveda, cena ni nizka. V osnovi 220d xDrive active tourer stane 35.650 evrov s čimer močno preseže svoje tekmece. Če ga opremite tako bogato, kot je bil preizkusni, pa boste morali iz denarnice potegniti 49.082 evrov.

Foto: Miloš Milač

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

Preberite tudi:

22.09.2014
20.07.2014
27.06.2014
06.06.2014
27.03.2014
07.03.2014
14.02.2014
11.02.2015
03.06.2015
FINANCE
Avto
Novi BMW X5 v vlogi vsestranskega menedžerskega avtomobila
Avto
AvtoMiloš Milač Novi BMW X5 v vlogi vsestranskega menedžerskega avtomobila 7

BMW luksuzni terenec vozi že v četrto generacijo, ki je bila razkrita danes ponoči. Novinec je nekaj večji, podobno prostoren, precej naprednejši in oblikovno predvidljiv.

FINANCE
Avto
Okoljski predpisi bodo odnesli legendarni BMW M3
Avto
AvtoMiloš Milač Okoljski predpisi bodo odnesli legendarni BMW M3 2

Prvega junija se poslavljata BMW M3 in M550i

FINANCE
Avto
Najmočnejši BMW M2 iz Slovenije ušel na splet
Avto
AvtoMiloš Milač Najmočnejši BMW M2 iz Slovenije ušel na splet 2

Slovenski BMWBLOG je dobra dva tedna pred uradnim razkritjem objavil fotografije in podatke o BMW M2 competition. Pobeg iz Sloveniji ni prvi za BMW

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Pri BMW stavijo na električno prihodnost
Avto
AvtoUroš Božin Pri BMW stavijo na električno prihodnost 5

Po rekordnem letu se delničarjem BMW napovedujejo rekordno visoke dividende

FINANCE
Avto
Novi BMW X4: kako je robustni kupe zapeljal v ospredje
Avto
AvtoMiloš Milač Novi BMW X4: kako je robustni kupe zapeljal v ospredje

Novi BMW X4 je večji, prostornejši, oblejši in ima izrazitejši značaj kot v prvi generaciji; v Sloveniji bo 18. julija letos.

FINANCE
Avto
(Dieselgate) V ZDA vložena skupinska tožba proti BMW in Boschu
Avto
AvtoAlbina Kenda (Dieselgate) V ZDA vložena skupinska tožba proti BMW in Boschu 4

V aferi Dieselgate nemški avtomobilski velikan BMW dolgo ni bil na radarju; zdaj so v ZDA proti njemu vložili skupinsko tožbo, kot pred tem proti družbam Ford Motor, Fiat Chrysler Automobile, General Motors, Mercedes-Benz in Volkswagen

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.