Avto

Mladi Hrvati bodo lahko vozili avte z več kot 109 konji

Hrvaški vozniki, mlajši od 24 let, bodo znova lahko vozili avtomobile z več kot 80 kilovati moči motorja (109 konjskih moči), nekatere druge omejitve ostajajo

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

03.06.2015 12:52
Čas branja: 1 min

To je s spremembo zakona o varnosti cestnega prometa konec maja odločil hrvaški sabor. Zakon so uskladili s smernicami EU in priporočili hrvaškega ustavnega sodišča, ki je opozorilo, da je zakon sporen.

vransko1-skupina66-be.1411105497.JPG.n.600px.jpg

Hrvaški sabor je leta 2008 sprejel zakonsko določilo, ki je voznikom, mlajšim od 24 let, prepovedalo upravljanje z vozili z motorji, močnejšimi od 80 kilovatov. Ustavno sodišče je leta 2013 to omejitev za mlade profesionalne voznike ukinilo, ker jim je zakon omejeval možnost zaposlitve.

Na Hrvaškem so tudi opozarjali, da zakon krši ustavne pravice posameznikov v številnih primerih. Tak je denimo primer, ko ima družina samo en avtomobil, ki je močnejši od 80 kilovatov, mladi člani družine pa ga ne smejo uporabiti niti v nujnih primerih.

Po podatkih hrvaškega avtokluba je hrvaška policija lani kaznovala 5100 mladih voznikov, ki so kršili zakon o omejitvi moči vozila, med njimi tudi 31 tujih državljanov. Kaznovani so bili s 1000 kunami (131 evrov) kazni.

S spremembami pa niso ukinili omejitve hitrosti za voznike do 24 let starosti; ti bodo na Hrvaškem še vedno lahko kaznovani, če bodo na avtocestah vozili hitreje od 120 kilometrov na uro, na hitrih cestah več kot 100 kilometrov na uro in na vseh ostalih cestah več kot 80 kilometrov na uro. Tako kot za profesionalne voznike pa tudi za voznike do 24 let starosti še naprej velja ničelna toleranca do vožnje pod vplivom alkohola.

Hrvaško notranje ministrstvo je sporočilo, da so od uveljavitve omejitve moči vozila za mlade voznike leta 2008 do lani znižali število prometnih nesreč, ki so jih povzročili vozniki do 24 starosti, za 60 odstotkov, število ponesrečenih v teh nesrečah pa za 70 odstotkov. Za nadaljevanje tega trenda pa naj bi zdaj zadoščala omejitev hitrosti.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Transport in logistika
Hrvaška in Srbija ciljata na milijardo evrov evropskega denarja za železnico Zagreb - Beograd
Transport in logistika
Transport in logistikaAnja Zaletel Hrvaška in Srbija ciljata na milijardo evrov evropskega denarja za železnico Zagreb - Beograd 3

Hrvaška in Srbija bi se lahko skupaj prijavili za EU denar za sofinanciranje prenove nekdanjega desetega koridorja

FINANCE
Topjob
Se bodo Hrvati s poletjem brez omejitev zaposlovali v Sloveniji?
Topjob
TopjobLana Dakić Se bodo Hrvati s poletjem brez omejitev zaposlovali v Sloveniji? 2

Gospodarstvo komaj čaka svež pritok delavcev na slovenski trg dela, a vprašanje, koliko je Slovenija sploh še zanimiva za Hrvate

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Članki
Vse, kar morate vedeti o slovensko-hrvaškem sporu glede stare LB
Finance
FinanceAlbina Kenda Vse, kar morate vedeti o slovensko-hrvaškem sporu glede stare LB 2

(Ozadje) Pojasnjujemo, za kaj gre pri sporu o prenesenih starih deviznih vlog hrvaških varčevalcev LB, in katera tri vprašanja v zvezi s staro LB burijo slovensko-hrvaške odnose

FINANCE
Članki
Ustavno sodišče zadržalo računsko sodišče pri revidiranju starih praks Banke Slovenije
Finance
FinanceAna Turk Ustavno sodišče zadržalo računsko sodišče pri revidiranju starih praks Banke Slovenije 6

Odločitev bo tako pomembno vplivala tudi na revizijo za leto 2013, ko je potekala večmilijardna sanacija bančnega sistema in ko so bili razlaščeni imetniki podrejenih obveznic NLB, NKBM, Abanke in Banke Celje

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)