Avto

(foto) PAL: Kako so zmagovalci pripeljali do vrha

Prednost focusa in passata je v tem, da nimata slabosti. BMW i3 je električni avto prihodnosti, audi A6 pa najboljši managerski avto za te čase

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

29.05.2015 13:16
Čas branja: 5 min

Kako so si zmagovalci PAL 2015 pripeljali zmago, kako smo jih ocenili na Financah, kako so glasovali bralci, kaj menijo člani najzahtevnejše žirije menedžerjev, za kateri avto se je ogrel Stojan Petrič in kako je bilo na včerajšnjem dogodku.

V kategoriji službeni avto leta, ki predstavlja najbolj racionalno izbiro vozil v kateri so letos tekmovali avtomobili s ceno od osem do 16 tisoč evrov, je letos slavil ford focus.Focus je prepričal tako novinarsko žirijo kot bralce, z dvema prvima mestoma je osvojil 24 točk. Na drugo mesto sta se s 14 točkami uvrstila škoda fabia in citroën C4.

P5280443.1432896016.JPG.e.600px.jpg
Ford focus je v konkurencu službenih vozil s ceno od osem do 16 tisoč evrov dosegel absolutno zmago - osvojil je vse točke novinarske žirije in bralcev.

David-juric.1432894688.JPG.n.600px.jpg
"Najbolje prodajano vozilo na svetu, ki je bilo nedavno tega v eni od raziskav razglašeno tudi za najbolj zanesljivo v svojem razredu, si to priznanje zagotovo zasluži. Poleg tega Focus sodi v družino vozil, ki je prejela naziv najbolj inovativne avtomobilske znamke. Inovacije v službi večje varnosti in udobja pa so pomemben element nakupne odločitve poslovnih uporabnikov," je ob prejemu kipca za službeni avto leta povedal generalni direktor Summit Motorsa David Jurič.

Kaj smo povedali o zmagovalcu: Ford focus letnika 2015 ponuja izrazito dobro tehniko, varčne in zmogljive bencinske in turbodizelske motorje, veliko aktivne varnosti in značilno dinamiko ne glede na motor pod pokrovom. Njegova velika prednost sta tudi razumna cena in ugoden poslovni najem, zato velja za najboljšo investicijo.

Poslovni avto leta - volkswagen passat

BARB6019.1432894878.JPG.w.600px.jpg
Passat je z lahkoto ugnal tekmece, prepričal je tako novinarsko žirijo kot bralce, ki so mu namenili več kot polovico vseh glasov.

V poslovni kategoriji v kateri so tekmovale limuzine in karavani, pa tudi enoprostorci in športni terenci s ceno med 20 in 40 tisoč evrov, je prepričljivo slavil volkswagen passat pred drugouvrščenim fordom mondeom.

Edvard-strajnar.1432895376.JPG.c.600px.jpg
Za poslovni avto leta je priznanje prevzel Edvard Strajnar, vodja prodaje Volkswagen. Ob prejemu je povedal, da je passat prestižni avto za neprestižno ceno, glasovalcem in žiriji se je za glasove najlepše zahvalil.

Kaj smo povedali o zmagovalcu: Novi volkswagen passat ponuja odličnost značilno za prestižne in to za ceno limuzin in karavanov množičnega poslovnega razreda. Novi passat ponovno postavlja merila poslovnega razreda. Večvrednost dokazuje s podvozjem, motorji, kakovostjo izdelave in ergonomijo. Za nekaj odstotkov višjo ceno v primerjavi s tekmeci, pa z lahkoto skrije skozi poslovni najem, ki je ugoden zaradi pričakovanega skromnega upada vrednosti passata.

Managerski avto leta - Audi A6

P5280445.1432895460.JPG.e.600px.jpg
V managerski kategoriji se je odvijala vojna med audijem A6 (levo) in lanskim zmagovalcem BMW serije 5. Na cilj je prvi prispel audi.

V tej kategoriji so letos tekmovali avtomobili višjega srednjega in višjega razreda s ceno od približno 40 tisoč evrov. Novinarska žirija je v ospredje potisnila osvežena audija A6 in BMW serije 5, avtomobila ki z razumno ceno in varčnima štirivaljnima dizelskima motorjema danes predstavljata pogosto in razumno izbiro slovenskih menedžerjev. Boj za prvo mesto so stopnjevali še bralci in žirija sedmih slovenskih menedžerjev, lovoriko je lanskemu zmagovalcu vzel Audi A6. Bralci so na prvo mesto postavili Mercedes-Benz razreda S, menedžerji pa BMW serije 5 z majhno prednostjo pred audijem A6.

Samo-pagon.1432893877.JPG.e.600px.jpg
"Ob sprejemu te nagrade lahko pri Audiju brez zadržkov rečemo, da se počutimo »olimpijsko«, pa četudi le s štirimi krogi. Audi A6 je rezultat nekaterih najnaprednejših idej Audijevih inženirjev, s katerimi so že skozi zgodovino postavljali mejnike v avtomobilski industriji," je ob prejemu kipca za managerski avto leta povedal vodja marketinga znamke Audi Samo Pagon (na sredini). Z leve še drugi člani ekipe Porsche Slovenija: vodja prodaje Audi Gorazd Majdič, vodja PR Sabrina Pečelin in direktor group sales Frenk Tavčar.

Kaj smo zapisali za večna tekmeca:

BMW serije 5 je kot vino, staranje ga plemeniti, sprotne tehnične prenove pa mu iz leta v leto povečujejo vrednost. BMW 5 je največ pridobil z novim štirivaljnim turbodizlom v različici 520d, ta končno ponuja uglajenost vredno limuzine tega razreda, dinamika ostaja na vrhunski ravni, cena dobrih 50 tisočakov pa primerno umirjena za te čase.

Težava BMW serije 5 je le audi A6, ki ponuja za drobec več prostora, udobja, boljšo ergonomijo, še tišji štirivaljni turbodizel in bogat paket business v osnovni ceni. Omenjene prednosti na tehtnici odtehtajo slabosti pri pogonu in dinamiki, razlike med najbližjima tekmecema pa so res majhne.

EKO avto leta - BMW i3

BARB5942.1432895627.JPG.s.600px.jpg
BMW i3 se je iz četrtega mesta v novinarski žiriji povzpel na sam vrh. Kljub enakemu številu točk kot hibridni toyoti je zmagal, ker so ga bolje ocenili bralci Financ.

Kategorija EKO pa je pokazala diametralno nasprotje glasovanja novinarjev in bralcev. Časnik Finance je v tej kategoriji, ki izpostavlja sodobno in okolju prijazno tehnologijo, skromen ogljični odtis ter dostopnost in uporabnost tehnike, najvišje uvrstil toyotina hibrida yaris hybrid in prius plug-in hybrid. Okoljsko še bolj prijazna električna renault zoe in BMW i3 pa sta pristala na tretjem in četrtem mestu, saj imata oba pomembne pomanjkljivosti - skromen doseg z baterijo, dolg čas polnjenja in še lastnost za katero nista kriva proizvajalca, vsekakor pa omejuje njuno uporabnost.

Gre za skromno in še vedno občasno nedelujočo mrežo polnilnic v Sloveniji. Bralci so potek glasovanja postavili na glavo, na koncu so trije avtomobili dobili enako število točk, zmagal pa je BMW i3, ker je zbral več točk bralcev kot tekmeca - toyota yaris hybrid in prius plug-in hybrid.

Ales-suhorepec.1432895826.JPG.n.600px.jpg
Za EKO avto leta je priznanje prevzel direktor prodaje v BMW Group Slovenija Aleš Suhorepec, ob prejemu je povedal da je BMW i3 ekologijo pripeljal v Slovenijo vse navzoče pa je povabil v Kristalno palačo da jo spoznajo. V ozadju AMZS inštruktor Danijel Granda, ki je Suhorepcu podelil kipec za EKO avto leta.

Kaj smo povedali o zmagovalcu: BMW je z modelom i3 na cesto postavil izjemen avto, ki preseneti z obliko, zasnovo lahke karoserije in izjemno živahnim električnim motorjem. Gledano skozi oči tehnike, niti njegova cena dobrih 31 tisoč evrov ni previsoka, glavna ovira pa ostajajo čas polnjenja baterij in trenutna razpoložljivost in stanje polnilnic v Sloveniji.

Najlepši avto leta - mercedes-benz S coupe

P5280435.1432896791.JPG.e.600px.jpg
Najlepši avto leta 2015 je po glasovanju bralcev Financ postal mercedes-benz S coupe. Autocommerce je na dogodek pripeljal snežno beli S 500 coupe, ki je pritegnil veliko pozornosti obiskovalcev.

stojan-petric-ihi.1432897256.JPG.n.600px.jpg
Za razkošni S coupe se je ogrel tudi solastnik Kolektorja Stojan Petrič.

BARB6408.1432894147.JPG.e.600px.jpg
Generalni pokrovitelj Poslovnega avta leta je že sedem let Generali Zavarovalnica. Kaj je predsednica uprave Vanja Hrovat povedala v svojem govoru: "Ponosni smo, da lahko kot ekskluzivni pokrovitelj že sedmo leto sodelujemo pri izboru Poslovni avto leta. Verjamemo namreč, da je avtomobilska industrija eden gonilnih sektorjev gospodarstva. Pozdravljamo informiranje voznikov o varnosti, kakovosti in ekološki ter cenovni učinkovitosti, ki danes pomembno oblikujejo odločitev o nakupu avtomobila.".

BARB6648.1432897823.JPG.n.600px.jpg
Napetost med razglasitvijo posameznih kategorij so rezali Drumartica-Slovenian Percussion Duo, ena najprepoznavnejših evropskih tolkalnih zasedb v zadnjem času. Občinstvo po Evropi rado prihaja na koncerte Drumartice zaradi sproščenega in prijetnega vzdušja, atraktivne glasbe za vsako uho ter energičnega nastopa, tako je bilo tudi včeraj.

Nekaj dejstev o PAL

Jubilejni deseti je obiskalo prek 200 obiskovalcev iz poslovnih krogov, med 20 finalisti smo razglasili 4 zmagovalce. Novinarji Financ so avtomobile tudi letos ocenjevali po 96 kriterijih, eden od ključnih pa je ocena dejanskih stroškov in upada vrednosti, ki ju razkriva poslovni najem družbe ALD Automotive. Bralci so med finalisti lahko glasovali le enkrat, iz glasovanja pa smo izločili glasove zainteresirane javnosti - avtomobilskih distributerjev in trgovcev. Žirija sedmih slovenskih menedžerjev je avtomobile v najvišji kategoriji managerski avto leta ocenjevala skozi oči zahtevnih uporabnikov, managerske finaliste so konec aprila preizkusili na običajnih cestah in v varnem zavetju AMZS Centra varne vožnje Vransko.

Foto: Irena Herak in Miloš Milač

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

Preberite tudi:

29.05.2015
29.05.2015
28.09.2015
FINANCE
Avto
Avtomobili, ki premikajo meje mobilnosti in belgijski boj z goljufi
Avto
AvtoMiloš Milač Avtomobili, ki premikajo meje mobilnosti in belgijski boj z goljufi

Električni teden so zaznamovali novi nissan leaf, celostno zelo dober avto za katerega verjamem, da bo prinesel nov premik na trg električnih avtomobilov. Ponovno sem primerjal dizelski in hibridni BMW, tokrat petici z oznako 520d in 530e, izid je zanimiv. Preverili smo še evropsko prodajo avtov, avtomobilski salon v Detroitu in se poglobili v dva SUV ter dva prava terenca. Res je, niso še izumrli!

FINANCE
Avto
(Dieselgate) V ZDA vložena skupinska tožba proti BMW in Boschu
Avto
AvtoAlbina Kenda (Dieselgate) V ZDA vložena skupinska tožba proti BMW in Boschu 4

V aferi Dieselgate nemški avtomobilski velikan BMW dolgo ni bil na radarju; zdaj so v ZDA proti njemu vložili skupinsko tožbo, kot pred tem proti družbam Ford Motor, Fiat Chrysler Automobile, General Motors, Mercedes-Benz in Volkswagen

FINANCE
Avto
Okoljski predpisi bodo odnesli legendarni BMW M3
Avto
AvtoMiloš Milač Okoljski predpisi bodo odnesli legendarni BMW M3 2

Prvega junija se poslavljata BMW M3 in M550i

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Novi BMW X4: kako je robustni kupe zapeljal v ospredje
Avto
AvtoMiloš Milač Novi BMW X4: kako je robustni kupe zapeljal v ospredje

Novi BMW X4 je večji, prostornejši, oblejši in ima izrazitejši značaj kot v prvi generaciji; v Sloveniji bo 18. julija letos.

FINANCE
Avto
Pri BMW stavijo na električno prihodnost
Avto
AvtoUroš Božin Pri BMW stavijo na električno prihodnost 5

Po rekordnem letu se delničarjem BMW napovedujejo rekordno visoke dividende

FINANCE
Avto
Tako je BMW v rekordnem letu kljub manjši prodaji dizlov zmanjšal izpuste CO2
Avto
AvtoUroš Božin Tako je BMW v rekordnem letu kljub manjši prodaji dizlov zmanjšal izpuste CO2 1

V živo spremljamo letno tiskovno konferenco skupine BMW