Avto

Googlovi avtomobili brez voznika poleti na ceste

Google je napovedal, da so njegovi prototipi avtomobila brez voznika pripravljeni na novo fazo testiranja. Poleti bodo s testnih stez zapeljali na javne ceste, v njih pa bodo varnostni vozniki

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

16.05.2015 19:15
Čas branja: 1 min

Ameriški internetni in tehnološki velikan Google je napovedal, da so njegovi prototipi avtomobila brez voznika pripravljeni na novo fazo testiranja. S testnih stez bodo namreč poleti zapeljali na javne ceste - vendar takrat še pod človeškim nadzorom. Google je avtomobile zadnje leto testiral v nadzorovanem okolju. V tem obdobju je prišel tudi do več izkušenj v povezavi s tehnologijo obstoječih avtomobilov.

google-vehicle.1420665068.jpg.s.960px.jpg

"Sedaj napovedujemo nov korak v našem projektu: to poletje bo nekaj prototipnih vozil zapustilo testne steze in se podalo na nam dobro poznane ceste Mountain Viewa v Kaliforniji," je v zapisu na blogu dejal vodja projekta Chris Urmson. V avtomobilih bodo sicer sedeli varnostni vozniki. "Vozila so prestala zahtevne teste, prek katerih smo zagotovili, da naša programska oprema in senzorji delajo, kakor je treba," je zagotovil in dodal, da se v družbi veselijo "spoznavanja, kako družba doživlja in deluje z vozili, ter odkrivanja izzivov, ki so unikatni pri vozilu brez voznika".

Hitrost vozil omejena na 40 km/h

Google bo sicer v domačem kraju, Mountain View, hitrosti avtomobilov omejil na 40 kilometrov na uro. Prav tako bodo v tej fazi v avtomobilih sedeli varnostni vozniki, ki bodo avto lahko upravljali z odstranljivim volanom ter pedaloma za hitrost in zaviranje. To jim bo omogočilo prevzem nadzora nad vozilom, če bi se to izkazalo za potrebno.

Google, ki se že šest let poigrava z avtomobili brez voznika, je v ponedeljek potrdil, da so bili ti avtomobili v tem času udeleženi v 11 prometnih nesrečah. Te so bile izključno majhne, brez žrtev in poškodb, so zatrdili. Prav tako naj bi bile nesreče posledica človeškega dejavnika - vključno z drugimi vozili, ki so se Googlovim zaleteli v zadnji del ali bok.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
Avto
Kalifornija dovoli avtonomno vožnjo brez voznika
Avto
AvtoUroš Božin Kalifornija dovoli avtonomno vožnjo brez voznika 2

Testna avtonomna vozila bodo morala biti opremljena s komunikacijskim kanalom, prek katerega bo lahko ročni nadzor nad avtom prevzel operater.

FINANCE
Topjob
Kaj se lahko o učinkovitih timih naučite od Googla
Topjob
TopjobLana Dakić Kaj se lahko o učinkovitih timih naučite od Googla

Ni toliko pomembno, kdo je v timu, temveč kako člani tima sodelujejo med sabo

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
IKT
Poglejte, kam vse bo Google vpregel umetno inteligenco
IKT
IKTMiran Varga Poglejte, kam vse bo Google vpregel umetno inteligenco

Na letošnji konferenci Google I/O je družba Alphabet, ki je svoj oddelek raziskav preimenovala v Google AI, razkrila prioritetna področja razvoja. To bodo računalniški vid, obdelava govora in nevronske mreže.

FINANCE
Manager
20 let Googla - kako nam je obrnil življenje na glavo
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik 20 let Googla - kako nam je obrnil življenje na glavo 1

Google je v dveh desetletjih spremenil način, kako komuniciramo, iščemo informacije, spremljamo novice in gledamo video, spremenil je našo mobilnost, način dela in modele poslovanja. Temeljito nam je spremenil celoten pogled na svet in vzorce razmišljanja.

FINANCE
Članki
Bruselj je Googlu naložil kazen v višini 4,34 milijarde evrov
Finance
FinanceAlbina Kenda Bruselj je Googlu naložil kazen v višini 4,34 milijarde evrov 18

Evropska komisija je z rekordno kaznijo Google oglobila zaradi njegovih kršitev prevladujočega položaja, ki ga ima na trgu zaradi operacijskega sistema Android; prevladujoči položaj sam kot tak ni protikonkurenčen, je pa Google ta položaj zlorabil, ugotavlja Bruselj

FINANCE
Avto
Kam nas bo pripeljala elektrika