Avto

Razburljivi svet avtoindustrije

Ena največjih panog na svetu pod pritiskom konkurence, nižanja stroškov, vse bolj pogostih napak in vpoklicov ter srditega boja velikanov

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

15.05.2015 13:10
Čas branja: 2 min

Avtomobilska industrija letno ustvari več tisoč milijard prihodkov, izdela 77 milijonov avtomobilov, le General Motors jih je v zadnjih 50 letih izdelal že pol milijarde, in zaposluje nekaj sto milijonov ljudi. Nič nenavadnega torej ni, če gre v tako velikem poslu kaj narobe. In zadnje čase se to dogaja zelo pogosto. Posledica krčenja stroškov je vse pogostejša uporaba enakih delov v avtomobilih več znamk. Če je z njimi kaj narobe, so posledice lahko katastrofalne, opozarja vpoklic Takatinih inflatorjev zračnih blazin, ki je od leta 2008 prizadel že 36 milijonov avtomobilov.

Dogajanje v avtoindustriji je začinil tudi dvoboj dveh alfa samcev v vrhu velikana volkswagna, Ferdinanda Piecha in Martina Winterkorna, izid je bil tokrat drugačen kot v preteklosti.

Razvoj avtoindustrije sicer vse bolj, temelji na inovativnih aplikacijah, a tudi te bodo dostopne zgolj pri množični proizvodnji, kar prinaša enake nevarnosti kot v zgodnjem primeru. Ena od najbolj privlačnih tem prihodnosti so tehnologije, ki bodo avtomobilom omogočile samostojno vožnjo. Googlov avto to že zna, a na nesreče bo imun šele, ko bo na voljo pametna infrastruktura in ko bo podobna pamet kot v googlov avto vgrajena tudi v druge avtomobile.

Da sodobne tehnologije niso vselej dobre za posel, saj so ponavadi drage in zato daleč od denarnic kupcev, poročamo ob slovesu clia II iz tekočih trakov novomeškega Revoza. Še dobro, da niso vsi trgi tako racionalni kot slovenski, si najbrž mislijo v BMW. Nemški gigant je ponovno dosegel rekordne rezultate, največ pa je k njim pripomogel nič kaj racionalen luksuzni terenec X5.

Ko na cesti trčimo ob omejitve tehnike in prometne infrastrukture, je naslednji korak le nebo. To je kot sopotnik Petra Podlunška v akrobatskem letalu pri 400 na uro spoznal sodelavec Blažej Kupec.

Pomemben del avtoposal je prodaja končnim kupcem, ta se v Sloveniji ponovno postavlja na noge, a brez odprtih meja evropskega trga ne bi šlo. Nemčija kot največji evropski trg ponuja večje priložnosti, a boj za kupce je vseeno srdit, spoznava nekdanji šef slovenske Toyote in sedanji predsednik Toyote Nemčija Tom Fux, ki se je znašel pred enim največjih izzivov v svoji karieri.

Preberite si reportažo iz našega dogodka, kjer so slovenski menedžerji ocenjevali pet najboljših avtomobilov managerske kategorije izbora POslovni avto leta. Spraševali smo jih tudi, kaj vse mora znati dober menedžerski avto. Ministrstvo za Obrambo je medtem zaključilo razpis in izbralo 217 vozil, od tega največ renaultov.

Ta teden sicer mineva v znamenju znamke Ford, Matej je preveril kako dober je poslovni mondeo in se pripravil na srečanje z divjim žrebcem mustangom, ki ga v tem trenutku preizkuša v Munchnu. Pred tem se je zapeljal še s kabrioletom BMW 428i cabrio, ki ga je, zaradi lastnosti ali le dobre družbe, ganil do srca.

Sam sem zbral redke znane podrobnosti o novi opel astri, s pomočjo risbe smo tudi prikazali, kako bi novinka lahko izgledala in se vsedel za volan preproste, a sila postavne dacie dokker stepway, ki jo pred sosedi ne boste skrivali.

Obiskali smo novomeško Adrio Mobil, ki v teh dneh praznuje 50 obletnico izdelave prikolic. Te tudi danes večinoma delajo ročno, kar v avtoposlu velja le za najbolj zveneča imena.

Spremljali, tokrat sicer iz uredništva, smo še prihod osvežene honde CR-V na slovenski trg, si v živo ogledali športni peugeot 308 GT, preverili kaj so dogaja z naslednikom fiatovega golfa in primerjali 16 klasikov ob boku svojih sodobnih različic.

Preverili smo kaj je novega pri BMW serije 3, ki jo prvič poganja tudi trivaljni motor, se zazrli v prihodnost s pomočjo oblin konceptnega BMW 3.0 CSL hommage, ki obuja slovite lahke športnike te znamke in se nasmejali ob ogledu poljske parodije na film Hitri&drzni 7.

Ste zamudili moje prejšnje pismo?

Če še niste prijavljeni na moje pismo - prijavite se in naslednjega boste prejeli prihodnji petek v e-poštni nabiralnik. Zagotovite si pregled avto panoge na enem mestu, delite ga tudi s prijatelji, sodelavci,...Prijavite se tu!

Uspešen delovni teden Vam želim

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P.S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Avtomobili, ki premikajo meje mobilnosti in belgijski boj z goljufi
Avto
AvtoMiloš Milač Avtomobili, ki premikajo meje mobilnosti in belgijski boj z goljufi

Električni teden so zaznamovali novi nissan leaf, celostno zelo dober avto za katerega verjamem, da bo prinesel nov premik na trg električnih avtomobilov. Ponovno sem primerjal dizelski in hibridni BMW, tokrat petici z oznako 520d in 530e, izid je zanimiv. Preverili smo še evropsko prodajo avtov, avtomobilski salon v Detroitu in se poglobili v dva SUV ter dva prava terenca. Res je, niso še izumrli!

FINANCE
Avto
Čas je za najboljše!
Avto
AvtoMiloš Milač Čas je za najboljše!

Teden tekmovalcev in zmagovalcev – objavljamo podroben PRIMA – primerjalni test kar 13 (!) avtomobilov B-razreda, v katerega je ekipa osmih medijev vložila veliko časa in truda. Vrstni red vas bo morda presenetil, vsaj nas je. Potem so tu finalisti PAL – 20 avtomobilov v štirih kategorijah, z opisi, cenami, podrobnostmi, čaka na vas, dragi bralci, da nam pomagate izbrati najboljše. To pa še ni vse, razburljiv teden je prinesel razkritje novega forda focusa, spremljali smo ga v Londonu, kopico novic iz Volkswagna in še marsikaj.

FINANCE
Avto
Praznik bencina, elektrike in (tudi) dizla
Avto
AvtoMiloš Milač Praznik bencina, elektrike in (tudi) dizla 1

Avtomobilska Ženeva nam je ponovno odkrila tančico bližnje avtomobilske prihodnosti, ta je zanimiva, resda predvidljiva, a vseeno viharna

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Najdražji avti Slovencev, najcenejši 4x4 robustneži in maksi minija
Avto
AvtoMiloš Milač Najdražji avti Slovencev, najcenejši 4x4 robustneži in maksi minija

Najdražji in najcenejši avtomobili v Sloveniji, zadnje druži pogon 4x4. Kakšen bo letos avtomobilski posel v Evropi, kako bo nanj vplival brexit. V pismu še o novem konceptnem Infinitiju, rekordih Volkswagna in o minijih z velikim bremenom mase in centimetrov, pa tudi s prepričljivo tehniko - preizkusili smo hibrida in dirkaškega JCW.

FINANCE
Avto
Elektrika: izziv za slovenske dobavitelje, avtoindustrijo in tudi Akrapoviča
Avto
AvtoMiloš Milač Elektrika: izziv za slovenske dobavitelje, avtoindustrijo in tudi Akrapoviča

Ponovno smo se zatopili v priljubljeno temo - elektromobilnost! Tokrat s slovenskimi dobavitelji, nekaj vodilnimi iz tujih podjetij in Akrapovičem, ki stavi na bencinsko romantiko. Kako je pripravljen na novo dobo? Pred vrati je avtosalon v Ženevi, zato proizvajalci že razkrivajo novosti...

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)