Avto

Milijonski vpoklic zaradi zračnih blazin, v Sloveniji na servis 4.346 toyot

Toyota in Nissan na servise vabita kar 6,5 milijona avtomobilov opremljenih z zračnimi blazinami japonske Takate. V Sloveniji 4.346 toyot in neznano število nissanov.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

13.05.2015 12:24
Dopolnjeno: 13.05.2015 15:24
Čas branja: 2 min

Zračne blazine japonskega dobavitelja Takata, ki so pri proženju povzročili že šest smrtnih žrtev, še kar povzročajo težave avtomobilskim proizvajalcem.

Danes sta Toyota in Nissan sporočila, da bosta na servise vpoklicala kar 6,5 milijona avtomobilov opremljenih z zračnimi blazinami japonske Takate. Do napake pri blazinah pride zaradi nepravilnega postopka izdelave pogonskega dela sovoznikove zračne blazine. V primeru njenega proženja lahko pride do poškodbe ohišja inflatorja, njegovi delci pa poškodujejo prednja potnika.

Zracna-blazina.1431512150.jpg.e.600px.jpg
Zračne blazine japonskega proizvajalca Takata pri proženju lahko poškodujejo ohišje inflatorja blazin. v ZDA so zaznali, da je v več primerih odletel dvocentimetrski kovinski delček ohišja in povzročil šest smrtnih žrtev v hondinih avtomobilih. Zaradi te nevarnosti Toyota in Nissan v svetu na servis vabita 6,5 milijona vozil.

Na servis pet milijonov toyot izdelanih med leti 2003 in 2007,...

Toyota bo zaradi možne poškodbe ohišja inflatorja zračne blazine v svetu na servise vpoklicala pet milijonov vozil izdelanih med leti 2003 in 2007. Skupaj gre za 35 različnih modelov, 1,36 milijona je bilo prodanih na Japonskem, 1,27 milijona pa v Evropi.

Toyotini serviserji bodo prednje dele takatinih inflatorjev zamenjali z novi proizvajalca Daicel. Pri Toyoti niso dobili prijav o poškodbah zaradi napake na inflatorjih, a bodo te bodo vseeno zamenjali, da do njih ne bo prišlo. Podobne izkušnje imajo pri Nissanu, kjer bodo na servise vpoklicali 1,56 milijona vozil, od tega 563 tisoč v Evropi, z enakimi deli kot Toyote.

...od tega 4.346 slovenskih, tudi tistih iz sivega uvoza

Iz Toyote Slovenija so sporočili, da bo v Sloveniji na servis vpoklicanih 4.346 vozil različnih modelov yaris, avensis, hilux, picnic in RAV4. Zapisali so še, da bodo s pomočjo Ministrstva za infrastrukturo in prostor na servise povabili tudi lastnike vozil iz sivega uvoza, ki niso zabeležini v evidenci toyotine mreže.

Iz Renault Nissana Slovenije so nam sporočili, da so v vpoklic zajeti avtomobili letnikov 2004 do 2007. Lastnike bodo pričeli na servis vabiti junija, poseg pa bo brezplačen. Na vprašanje koliko vozil in kateri nissanovi modeli so deležni vpoklica, nam niso odgovorili.

Do poškodbe ohišja inflatorja je kriva vlaga

Vpoklic je povezan s sumom, da bi v primeru sprožitve zračne vreče lahko prišlo do poškodbe ohišja inflatorja. Toyota sama in preko različnih neodvisnih specializiranih laboratorijev na več koncih sveta intenzivno preiskuje Takatine inflatorje. Dosedanje raziskave so pokazale, da je napaka povezana z vdorom vlage v inflator, zato se je Toyota odločila preventivno zamenjati vse inflatorje, ki niso stoodstotno zrakotesni. Toyota sicer ni zabeležila niti enega primera žrtve poškodb, ki bi jih povzročili delci ohišja inflatorja zračne vreče.

Napaka doslej smrtonosna za šest potnikov v hondah

Napake takatinih inflatorjev pa so bile usodne za vsaj šest potnikov v hondinih avtomobilih. Smrt naj bi po poročanju Autonews povzročil dva centimetra dolg kovinski delec, ki se je pri proženju zračnih blazin odtrgal od ohišja inflatorja in poškodoval prednja potnika. Zgolj do poškodb je prišlo v 105 primerih, je opozoril Senator Floride Bill Nelson.

Japonski dobavitelj zračnih blazin Takata si je zaradi napak prislužil številne tožbe v ZDA in v Kanadi, ob tem so se nanj spravili še kriminalisti in regulatorji.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

Preberite tudi:

14.05.2015
FINANCE
Avto
Toyota vlaga v tovarno v Franciji, ustvarila bo 700 novih delovnih mest
Avto
AvtoMiloš Milač Toyota vlaga v tovarno v Franciji, ustvarila bo 700 novih delovnih mest

Japonska Toyota se je odločila razširiti proizvodnjo v tovarni v francoskem Valenciennesu, vanjo bo vložila 300 milijonov evrov, kar skupno investicijo povečuje na 1,4 milijarde evrov

FINANCE
Avto
Toyota je Slovencu zaupala razvoj prihodnosti
Avto
AvtoMiloš Milač Toyota je Slovencu zaupala razvoj prihodnosti 1

Tom Fux je v Toyoti prevzel izgradnjo evropske mreže podjetij, ki bodo razvijala štiri ključna področja v avtomobilski industriji – elektrifikacijo, avtonomno vožnjo, povezljivost in souporabo vozil.

FINANCE
Okolje & energija
Kako bo Toyota podeseterila prodajo vodikovih avtov
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kako bo Toyota podeseterila prodajo vodikovih avtov 11

V Toyoti so razkrili načrte za povečanje proizvodnje avtov na gorivne celice od tri tisoč na 30 tisoč do okoli leta 2020.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Toyoti še nikoli ni šlo tako dobro
FINANCE
Avto
Toyota nadaljuje s krčenjem dizlov v Evropi, a povsem brez njih ne more
Avto
AvtoMiloš Milač Toyota nadaljuje s krčenjem dizlov v Evropi, a povsem brez njih ne more

Toyota bo do konca leta iz prodaje umaknila dizelske motorje v osebnih avtih, izjema so land cruiser, hilux in proace

FINANCE
PMM
Kako Toyota gleda na današnje, kako na prihodnje rešitve pogona?
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Kako Toyota gleda na današnje, kako na prihodnje rešitve pogona? 2

Katere so idealne rešitve pogona danes in jutri in zakaj Toyota še nima električnega avtomobila

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)